Olimpijske igre će se održati bez obzira na cenu

09.10.2020

08:59 >> 06:29

0

Autor: M. Rogač

U Japanu novi premijer Jošihida Suga ulio veru da je organizacija najvećeg sportskog događaja ipak moguća

Olimpijske igre će se održati bez obzira na cenu
Copyright Tanjug/AP /Jae C. Hong

Promenom premijera Japana porastao je optimizam da je održavanje Olimpijskih igara narednog leta moguće, tvrde pouzdani izvori iz te zemlje. Jošihida Suga, koji je zamenio Šinza Abea, vratio je veru Japancima i uneo nagli preokret u njihovom razmišljanju.

Suga se prilikom izbora za premijera obavezao da će učiniti sve da Japan izađe iz zastoja izazvanog pandemijom i organizuje najveći sportski događaj na planeti.

Konačnu reč će imati Međunarodni olimpijski komitet, sa kojim je Suga u konstantnim pregovorima vezanim i za alternativne načine održavanja OI. Prema rečima visokog zvaničnika Ministarstva finansija, koji nije želeo da bude imenovan, osećaj da će takmičenje biti održano je sve jači, iako verovatno neće biti organizovano na uobičajeni način.

Bah: OI mogu da se održe i ako ne bude vakcina

I dalje se razmatra da li će biti moguće prisustvo publike, ta odluka bi trebalo da bude doneta do kraja 2020. godine. U sredu je predsednika MOK-a Tomas Bah pričao na tu temu i poručio da organizatori predpostavljaju da će biti međunarodnih gledalaca.

Drugi izvori smatraju da bi Igre trebalo da se organizuju bez prisustva gledalaca, ili bar sa ograničenim brojem. Ali da je najvažnije da se događaji prenose na TV.

Prilikom anketiranja građana, rezultati su pokazali da je većina Japanaca za odlaganje ili potpuno otkazivanje – čak 66 odsto. Sa druge strane, samo 26 odsto ispitanika smatra da Igre treba da budu održane u julu 2021. godine.

Velika je zabrinutost zbog budžeta koje je znatno povećan zbog pomeranja OI sa 2020. na narednu godinu. Problem se javlja i sa sponzorima, jer je pitanje da li će svi ostati tu ili će odustati od podrške i ulaganja. Međutim, vladajuća stranka je poručila da će se takmičenje održati bez obzira na cenu.

Slično su tvrdili u Japanu i nekoliko meseci pre prvobitnog termina, pa im se očekivanja nisu ispunila. Ostaje da se vidi da li će ovog puta biti u pravu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike