Srbija ima novog svetskog prvaka! Fenomenalni Mikec "upucao" zlato na Svetskom prvenstvu!

18.10.2022

13:23

0

Jedini strelac kome je ovo pošlo za rukom u sezoni!

Srbija ima novog svetskog prvaka! Fenomenalni Mikec "upucao" zlato na Svetskom prvenstvu!
Damir Mikec - Copyright MN Press

Srpski strelac Damir Mikec osvojio je danas osvojio titulu šampiona sveta u gađanju malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora na SP u Kairu!

Mikecu je ovo druga pojedinačna medalja na šampionatima sveta. Pre četiri godine, na prethodnom prvenstvu sveta, održanom u Čangvonu, Mikec je izborio srebrnu medalju, takođe malokalibarskim pištoljem. 

Na prvenstvima Evrope ovim oružjem je osvojio dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Do bronze je stigao u septembru, na EP u Vroclavu. U riznici ima i nekoliko ekipnih medalja, kao i odličja sa Svetskih kupova.

Malokalibarski pištolj slobodnog izbora nije olimpijska disciplina, pa se u njoj nisu delile kvote za Pariz i nema finala, već se konačan plasman određuje posle osnovnog dela (60 metaka).

Od samog početka takmičenja, Mikec, olimpijski vicešampion vazdušnim pištoljem, bio je pri vrhu ili na čelnoj poziciji.

Na kraju je trijumfovao sa 567 krugova, tri više od drugoplasiranog Kineza Bovena Žanga. Treći je sa 560 krugova, bio Ukrajinac Viktor Bankin.

Mikec je jedini strelac koji je ove sezone došao do medalje MK pištoljem slobodnog izbora i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu.

SSS
 

Portugalac Žoao Košta, aktuelni prvak Evrope, je danas zauzeo 24.mesto, a Letonac Lauris Strautmanis, srebrni iz Vroclava, je završio na petoj poziciji.

Srpski strelci su u poslednja četiri dana osvojili četiri medalje na SP u Kairu. Zorana Arunović je stigla do bronze vazdušnim pištoljem, muška seniorska ekipa puškom do medalje istog sjaja. Marko Ivanović je postao juniorski vicešampion sveta MK puškom iz trostava, a danas je Damir Mikec nastavio niz najsjajnijim odličjem.

Sem Damira Mikeca, danas su na vatrenu liniju izašli i srpski juniori u ekipnom takmičenju puškom. Naše ekipe nisu prebrodile prvu fazu kvalifikacija.

MK pištolj slobodnog izbora, muškarci: 1. Damir Mikec (Srbija) 567, 2. Boven Žang (Kina) 564, 3. Viktor Bankin (Ukrajina) 560...

Vazdušna puška, juniorke, ekipno, prva faza kvalifikacija: 1. Indija 941,5, 2. Kina 939,8, 3.Južna Koreja 939,2… 13. Srbija (Aleksandra Havran, Anja Knežević, Anja Popović) 926,7…

Vazdušna puška, juniori, ekipno, prva faza kvalifikacija: 1. Indija 937,9, 2. Kina 937,4, 3. Ukrajina 933,9…9. Srbija (Marko Ivanović, Aleksa Rakonjac, Petar Erdei) 922,4.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike