Srpski vaterpolo ima budućnost! Mladi Delfini postali evropski prvaci!

25.09.2022

18:41

0

Fantastičan turnir i na kraju zlato

Srpski vaterpolo ima budućnost! Mladi Delfini postali evropski prvaci!
309010312_790504445733727_7607596087283800268_n - Copyright len

Srpski vaterpolisti postali su prvaci Evrope! Oni su na kontinentalnom šampionatu za igrače do 19 godina u Podgorici pobedili Španiju 9:8 (2:1, 2:3, 3:3, 2:1)!

Namučila se dobrano Srbija na putu do finala, i četvrtfinale (Italija) i polufinale (Mađarska) je dobijala sa penala, a onda je sa Španijom odigrala pravi rat živaca i meč koji je rešen bukvalno u poslednim minutima.

Odlučujući gol postignut je dva minuta pre kraja, a Srbija je uspela da se odbrani u četiri od pet navrata kada je imala meč manje.

Ovo je treće zlato Srbije u poslednja četiri šampionata, dok je ovo za Špance baš bolan poraz jer im je ovo šesti put da osvajaju srebro, dok zlato nikad nisu osvojili.

Bronzu je osvojila Mađarska, koja je ubedljivo pobedila Grčku.

Srbija se vratila na vrh podijuma, gde je bila i 2014. i 2016. pošto medalju nije osvojila 2018. (2020. je otkazana zbog korone). Poslednja tri meča Delfina u nokaut fazi su bili pravi trileri, ali je finale posebna priča.

Španija je povela, a Srbiji je trebalo skoro šest minuta da postigne prvi gol, ali je odmah dodala još jedan i posle prve četvrtine je vodila 2:1. Ubrzo se ta prednost povisila na 4:2, ali su sjajni Španci uspeli da izjednače 47 sekundi ore poluvremena, kada je naš kapiten Vasilije Martinović bio isključen.

Ipak, mladi Srbi nisu paničili, a Nikola Kojić je postigao gol u poslednjim sekundama za 5:4 na poluvremenu.

Srbija je u trećoj deonici u dva navrata imala dva gola prednosti, ali se Španija opet vraćala, iskoristivši dva puta igrača više u poslednja dva minuta za 7:7. Treba reći da su u toj četvrtini i mladi Delfini imali dva puta igrača više, ali nisu iskoristili nijednu priliku.

U četvrtoj se to nije desilo, pošto je Aleksandar Kovačević brzo iskoristio igrača više. Onda je Španija imala tu prednost, ali je nije iskoristila samo da bi Herard Hil dao gol za 8:8 na pet minuta i 20 sekundi pre kraja.

Tada je Srbija uzela tajm-aut, ali nije iskoristila igrača više. Ipak, uspela je da odbrani španski "višak", da bi tri i po minuta pre kraja naš selektor Uroš Stevanović dobio crveni karton. To je potpuno ohrabrilo njegov tim, koji je dva puta čeličnom odbranom uspeo da odbrani igrača manje, a onda je Martinović sa krila smestio loptu pod prečku dva minuta pre kraja.

Španija je uzela tajm-aut i pokušavala da iskoristi vreme, ali vrhunska odbrana Srbije je potpuno "ugušila" Furiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike