Prošlo 29 godina od najvećeg rukometnog spektakla: Dan kada je veliki Neđa oborio Zvezdu i doneo titulu Partizanu (VIDEO)

23.05.2022

12:03

0

Autor: 24sedam

Najbolji rukometaš sveta presudio u korist crno-belih te 1993. godine

Prošlo 29 godina od najvećeg rukometnog spektakla: Dan kada je veliki Neđa oborio Zvezdu i doneo titulu Partizanu (VIDEO)
neđa - Copyright MN Press

Na današnji dan pre 29 godina odigrala se jedna od najvećih rukometnih utakmica u istoriji tog sporta u Srbiji i svakako najdramatičnija u klupskoj konkurenciji.

Spektakl u Pioniru završen je pobedom Partizana nad Crvenom zvezdom u poslednjem meču plej-of finala rukometnog prvenstva Jugoslavije, a dramu je režirao tada najbolji srednji bek sveta Nedeljko Neđa Jovanović, golom za izjednačenje (15:15) u poslednjoj sekundi regularnog dela utakmice.

U dupke punoj dvorani za Zvezdu su nastupili Dragan Škrbić, Nenad Peruničić, Igor Butulija, Dejan Perić, Anton Bukilić... Boje Partizana branili su Neđa Jovanović, Zoran Đorđić, Branko Stupar, Goran Stupar, Senjanin Maglajlija ... Zvezdu je predvodio legendarni Branislav Pokrajac, dok je trener crno-belih bio čuveni Jovica Elezović.

Zvezda je na tri sekunde pre kraja imala gol prednosti, crno-beli su imali faul i šansu da u preostalom vremenu dođu do produžetaka. Ostaće zauvek sporno da li je mesto faula namerno približeno golu crveno-belih ili je baš sa prave pozicije izvedeno dodavanje koje će Jovanović u nastavku akcije pretvoriti u jedan od najlepših golova.

Skoro tri decenije kasnije i dalje traju sporenja oko regularnosti tog gola, ali nijedna od suprotstavljenih strana nema argumente kojima bi dokazala da je u pravu. Kako bilo, sudije su procenile odakle treba da se nastavi napad, a Jovanović je obezbedio produžetak i kasnije penale iz kojih su rukometaši Partizana izašli kao pobednici.

Dodatnu dramatiku meču unosio je fenomenalni komentator RTS pokojni Srđan Knežević.

Bila je to prva titula u istoriji beogradskog Partizana.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike