Još 365 dana bez Ajrtona Sene: Dan kad je jednoj eri došao kraj, a nastala je legenda (VIDEO)

01.05.2022

08:55

0

Danas moto svet obeležava godišnjicu tragedije u Imoli i stradanje kišnog čoveka

Još 365 dana bez Ajrtona Sene: Dan kad je jednoj eri došao kraj, a nastala je legenda (VIDEO)
Ajrton Sena - Copyright AP photo

Taj 1. maj iz 1994. godine zauvek će biti upamćen u istoriji moto sporta, Formule 1 i svih istinskih ljubitelja sporta. Poput praznika, iz godine u godinu, sada već po 28. put, obeležava se dan kada nas je napustio Ajrton Sena.

Vozila se trka za Veliku nagradu San Marina, na stazi Imola, tokom sedmog kruga, Brazilac je "izleteo" iz krivine u momentima kada je bio u vođstvu i završio u zaštitnoj ogradi. Oblak prašine prekrio je stazu, a u trenucima kada je postalo vidljivo, na starim VHS snimcima, uočljivo je tek nešto više od polovine belog, sa plavim detaljima, bolida i žuta kaciga u njemu.

AP photo
 

 

Po jačini udarca i smrskanim gvožđem, moglo se proceniti koliko je strašno, ali se o tragediji nije razmišljalo. Helikopterom je Brazilac prebačen u bolnicu u Bolonji, a let je ispraćen snažnim aplauzom. Niko tada nije znao da se Sena više neće vratiti u bolid Vilijamsa koji je vozio tek na trećoj trci po napuštanju Meklarena. Trka je nastavljena 37 minuta kasnije, pobedu je zabeležio Mihael Šumaher, a dva i po sata kasnije, stigla je informacija da je preminuo od posledica povreda zadobijenih u nesreći. Svet je stao.

Samo dan ranije, na istoj stazi, stradao je Austrijanac Roland Racenberger. Smrt Austrijanca prva je nakon 12 godina na stazi Formule 1 i Sena je to veoma teško doživeo.

Trka 1. maja krenula je loše. Već na startu je došlo do sudara, kada je točak odleteo u publiku i povredio osmoro gledalaca. Mirisalo je na tragediju. Ali, niko nije ni mogao da sluti da su Senine povrede kobne po život, čak i dok su gledali njegovo nepomično telo, koje su lekari izvlačili iz demoliranog bolida. Nešto kasnije, u olupini je pronađena austrijska zastava. Bilo je jasno - pobedu je želeo da posveti Racenbergeru.

Medicinski delegat Sid Votkins prisetio se da je savetovao Brazilca da ode na pecanje i preskoči vožnju u Imoli, s obzirom na to koliko ga je potresla smrt mladog čoveka, ali Seni su trke bile život, a staza dom.

AP photo
 

 

- Postoje određene stvari koje ne možemo da kontrolišemo. Ne smem da odustanem, moram da nastavim - kazao je tada Brazilac.

Sahrani 34-godišnjeg Sene prisustvovalo je više od milion ljudi, a i dan danas se ne zna koliko naroda je na ulicama Brazila odavalo počast sportisti. Njegova smrt u domovini doživljena je poput nacionalne tragedije, a proglašena je i trodnevna žalost.

 

 

Bio je veliki vernik, te se na njegovom spomeniku nalazi uklesano  - Ništa me ne može odvojiti od ljubavi Božije.

- Bog je držao ruku nad Formulom 1 već duže vreme. Ovog vikenda on ju je sklonio - kazao je tada o smrti Brazilca legendarni Niki Lauda.

Smatra se da je povreda u vratnom delu bila kobna, a od te trke, koliko god prošlo, ljudi će je zauvek pamtiti, te će legenda o kišnom čoveku, koji je najbolje trke imao u najgorim uslovima, jer je dodavao gas kada su drugi kočili, ostati da živi.

Iako nijedna smrt ne može biti vredna, ova je promenila istoriju sporta. U Formuli 1 su nastala nova pravila, mnogo više se radi na bezbednosti sportista - da do takve tragedije ponovo ne dođe.

A Sena, pa on će zauvek ostati u sećanju po neverovatnoj harizmi, načinu na koji je plenio, kako nikada nije odustajao. Možda nije bio omiljeni vozač svog timskog kolege, ali je bio i ostao najveći vozač Formule 1 svih vremena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike