Borković "prsa u prsa" sa Valentinom Rosijem: Doktor se vraća, Srbin ga čeka!

02.03.2022

13:59

0

Dušan će voziti Mercedes španskog tima

Borković "prsa u prsa" sa Valentinom Rosijem: Doktor se vraća, Srbin ga čeka!
20150517mmBazar33 - Copyright MN Press

Srpski automobilista Dušan Borković, novu sezonu počinje nastupom u najpoznatijem svetskom automobilskom šampionatu "GT World Challenge Europe Endurance Cup". 

On će biti prvi automobilista sa ovih prostora u tom takmičenju, a voziće Mercedes - AMG GT3.

Borković se za mesto u Mercedesu izborio između deset vozača, na testiranju na stazi u Portimau u Portugalu

Sezona počinje 7-8. marta zvaničnim testovima na stazi Pol Rikard u Francuskoj, a prva trka je zakazana od 1. do 3. aprila u Imoli, a sezona završava 2. oktobra u Barseloni, na domaćoj stazi Dušanovog tima.

- Odluka da pređem sa turing trka na GT endurance nije došla lako. Za mene i moj NIS Petrol Racing tim ovo je jedno potpuno novo iskustvo i veliki izazov. Svakako ćemo dati sve od sebe da nadmašimo očekivanja i budemo vredan deo Madpanda Motorsport tima koji se pokazao kao veoma dobar u ovoj kategoriji - rekao je Borković.

Ono što je zanimljivo, sportu se vraća legendarni Valentino Rosi, a šampion u moto GP-ju, sada seda u automobil.

- Šta bih još u karijeri mogao da poželim, osim da delim stazu sa Rosijem. Delio sam je uspešno sa Loebom i to je bilo ostvarenje jednog sna. Sada sam želeo promenu i napravio sam je u najboljem smeru. Izabrao sam takmičenje za koje su mi potrebne potpuno nove veštine i želim da sam sebi podižem granice. Ovde su fizička spremnost i izdržljivost na prvom mestu, pre svega zbog dužine trajanja samih trka, ali i snage automobila, koja premašuje sve što sam do sada vozio - rekao je Borković, te dodao:

- Na mnogo toga ću morati da se naviknem i dosta toga da korigujem u svojoj dosadašnjoj vožnji, tako da se u svojoj 29. sezoni profesionalnog trkanja okrećem sasvim novom izazovu. Ovde se na startnom gridu nalazi između 40 i 60 najboljih automobila na svetu i moraću svoju potrebu za ulaženjem u duele da svedem na minimum. Svaku trku vozim sa još dva vozača sa kojima delim automobil i timski pravimo taktiku. Za svakoga će morati da se adaptira sedište koje će se raditi po meni zbog visine, a ulazak u boks za promenu vozača, sipanje goriva i menjanje guma traje samo 40 sekundi .

Na kraju, najpoznatiji srpski automobilista je zaključio:

- Trka na Spa Frankoršamp traje 24 sata i pređe se oko 4500 km, a za to vreme jedan automobil samo za trku potroši preko 100 guma. Kada dodamo i testove, koji su pred ovakvu trku najvažniji, broj iskorišćenih guma bude i deset puta veći. Siguran sam da će ovo biti jedno dragoceno iskustvo, kao i sjajna prilika za promociju Srbije i svih mojih sponzora.

Pored Mercedesa, na ovom prestižnom automobilskom takmičenju učestvuju i: Ferari, Porše, Lamborgini, Meklaren, Audi, Aston Martin, BMW i Bentli.

Spisak svih vozača još uvek nije obelodanjen.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike