Nestvarna šampionka Tereza Johaug i foto-finiš Norvežana: Kakav početak ZOI!

05.02.2022

11:45

0

Pao je i olimpijski rekord u brzom klizanju

Nestvarna šampionka Tereza Johaug  i foto-finiš Norvežana: Kakav početak ZOI!
Tan2022-2-5_101438809_0 - Copyright Tanjug/AP

Zvanično prvog dana Zimskih Olimpijskih igara, Norvežani su u glavnom planu.

Najpre je u trci kros-kantrija, desetostruka svetska šampionka, Tereza Johaug stigla do prvog pojedinačnog Olimpijskog zlata.

 

 

33 – godišnja Norvežanka je slavila u skiatlonu na 15 kilometara (7,5 km klasičnim + 7,5 slobodnim stilom), a trku je okončala za 44:13,7.

Prednost nad rivalkama stekla je već na startu, da bi nakon promena skija i stila, bila još dominantnija

Do podviga i iznenađenja, zahvaljujući sjajnom finišu, do srebra je stigla Ruskinja Natalija Neprijajeva, a iznenađenje je i bronzana medalja oko vrata Austrijanke Tereze Štadleber.

Takmičenja u skijaškom trčanju se nastavljaju skiatlonom u konkurenciji muškaraca na 30 kilometara (15 klasičnim + 15 slobodnim stilom). Start je u nedelju u osam časova.

Do još jednog zlata, Norvežani su stigli u biatlonu, u miks štafeti, 4 x 6 kilometara.

Bila je ovo gotovo nestvarna trka koja je rešena u finišu. 

 

 

Udari vetra su otežavali gađanje takmičara, pa su svi morali biti fokusirani na skijanje, a pobednika je rešila četvrta izmena.

Pre poslednjeg gađanja, Rusi su imali 15 sekundi prednosti, ispred Francuza i Norvežana.

Iako je već tda delovalo da će Latipov da privede trku kraju, jedan promašeni hitac učinio je da su tri ekipe u istom trenutku ušle na stadion i krenule u finiš.

A onda je potpuno niotkuda, najviše snage prikazao Johanes Tignes Bo i doneo Norveškoj najsjanije odličje sa vremenom 1:06,45 sati.

Filon Maje je završio ispred Latipova i uzeo srebro za Francusku, a Rusima je na kraju ostala bronza.

Razloga za žaljenjem imaju i Francuzi, jer su u trećoj izmeni imali veliku prednost, kada je usledilo čak svih pet rpomašenih hitaca, i tu je bilo jasno da je zlato daleko.

Pobednički tim pored Johanesa Tignesa Boa činili Marte Rojseland, Tiril Ekof i Tarji Bo.

Pao i olimpijski rekord

Holanđanka Irena Šaten osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 3.000 metara za Holandiju. Do trijumfa je stigla rezultatom tri minuta i 56,93 sekunde i tako oborila rekord koji je još od Igara u Solt Lejk Sitiju 2002. godine držala Nemica Klaudija Pehštajn.

 

 

Srebrnu medalju osvojila je Italijanka Frančeska Lolobriđida (3:58,06), dok je bronza pripala Kanađanki Izabele Vajdeman (3:58,64).

U legendu je ušla i Klaudija Pehštajn, koja je današnjim učešćem postala tek drugi sportista, a prva žena, koja je osam puta učestvovala na Timskim Olimpijskim igrama i po tome se izjednačila sa legendarnim japanskim ski skačaem, Norijakijem Kasaijem.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike