Redskins je bilo "uvredljivo i rasistički"! NFL franšiza iz prestonice SAD ima novo ime! (FOTO)

02.02.2022

14:22

0

Autor: 24sedam

Nastali su davne 1932. godine

Redskins je bilo "uvredljivo i rasistički"! NFL franšiza iz prestonice SAD ima novo ime! (FOTO)
Tan2022-2-2_14506590_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

NFL franšiza iz Vašingtona se već 18 meseci ne zove Redskins. Sada je odlučeno da novi nadimak bude Komanders. Takođe je predstavljen novi logo, samim tim i dresovi. Ali su boje ostale iste, bordo i zlatna.

Podsetimo, potraga za novim imenom počela je u leto 2020. godine. Prethodni nadimak (crvenokošci) ocenjen je kao uvredljiv i rasistički za starosedeoce severnoameričkog kontinenta, pa se od tada tragalo za novim. Treba reći da su ovu ocenu iznele korporacije, ljudi na društvenim mrežama i oni koji nisu te nacionalnosti. Istraživanja među američkim Indijancima pokazala su da za čak 90 odsto njih "crvenokošci" nije uvredljiv

Ipak, korporativni pritisak i društvene mreže, koje su tamo jako važne, bile su previše za otpor, pa se krenulo u potragu za novim imenom.

Predlagano je da budu Vulvs ili Redvulvs, ali se odustalo.

- Na ivici smo stvaranja novog poglavlja u istoriji, i nasleđe ne sme da bude izgubljeno. Sada, više nego ikada, moramo da ostanemo vezani za naše korene - kazao je predsednik franšize, Džejson Rajt.

Franšiza postoji još od 1932. godine, kao Boston Brejvs. Već sledeće godine, došlo je do preimenovanja u Boston Redskins. A onda, 1937. godine nastali su Vašington Redksins.

Ipak, i pre nego što je ime objavljeno, jedan finansijski analitičar, zvani Martin Mekoli, bacio se u nagađanje šta bi moglo da bude novo ime davno pre ovog saopštenja. On je u želji da zaradi registrovao mnoga imena u poslednjih šest godina, očekujući ovu promenu.

Kako prenosi CBS, američki zavod za patente primio je mnoštvo imena vezanih za registraciju sportskog imena, među kojima su bila neka jako bliska sadašnjem – "Komandanti".

Kada se zna da je naziv tima vezan za početak stvaranja SAD i njenu borbu za oslobođenje od Britanske imperije, jasno je da imena kao što su Red Vulvs (crveni vukovi), Redtejls (crveni repovi), Monjuments (spomenici), Amerikans (Amerikanci) ili Veterans (Veterani) nisu bila toliko daleko od konačnog.

Pretpostavlja se da mu je ideja bila da "ubode" ime, pa onda da proda prava Snajderu, ali mu se kocka nije isplatila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike