Osaka, nemoj na turnir ako nećeš pred medije: Savet nekadašnje teniserke - potraži pomoć, skini se sa društvenih mreža

21.08.2021

10:13 >> 10:28

0

Pored salve podrški, stižu i kritičke note

Osaka, nemoj na turnir ako nećeš pred medije: Savet nekadašnje teniserke - potraži pomoć, skini se sa društvenih mreža
Copyright Profimedia/Tanjug/AP Photo/Darron Cummings

Priča o borbi za mentalno zdravlje Naomi Osake jedna je od glavnih u svetu sporta ovog leta. Japanka se povukla sa Rolan Garosa, jer nije htela da ide na konferencije za novinare, što je turnirska obaveza.

Posle toga je propustila i Vimbldon, a dobila je ogromnu podršku svih, uključujući i našeg Novaka Đokovića.

Posle Olimpijskih igara, zaigrala je na mastersu u Sinsinatiju, gde je ponovo imala neprijatnu situaciju. Ona se rasplakala pred medijima posle pitanja upravo o komunikaciji sa novinarima.

Iako je javnost podržava, nisu svi tako puni razumevanja. Među takvima je i bivša slovačka teniserka Danijela Hantuhova.

– Konferencije za medije su deo posla, zato nas zovu profesionalni sportisti – rekla je Hantuhoa za Tennis 365.

– Kada se prijaviš za turnir, ne možeš da kažeš: “igraću samo ako mi protivnica šalje lopte na bekhend. Ili danas mi se ne servira, pa ću samo da primam servise. To što izbegava kontakt sa medijima je pomalo izraz nepoštovanja prema turnirima, rekla bih. Pogotovo, sad kad znamo šta sve treba da se uradi bi se organizovao turnir zbog svega što se dešava u poslednje dve godine. Najmanje što profesionalac u bilo kom sportu može da uradi, jeste da se pojavi na pres konferenciji. To nije neka složena nauka da pričate pola sata ili sat o tome što ste upravo uradili i sportu koji volite.

Kako rešiti problem?

Slovakinja ima 38 godina i zdravorazumski pristup životu. Ona je prenela neke savete za sve koji se bore sa pritiskom.

– Ako želite da skinete deo pritiska, verovatno najbolji način da se to uradi jeste da ne budete na društvenim mrežama, za početak. Svi igrači se nose sa toliko toga van terena, a sve je to deo života. Ja to ne bih delila sa svetom, ali ako vam treba pomoć, potražite ppomoć profesionalca. Udaljite se malo od takmičenja i sporta da biste stekli perspektivu i da biste cenili ono čime se bavite. Pažnja koju je Osaka privukla na sebe nije laka, ali odlazak na konferencije za medije je najmanje što jedan igrač može da uradi za turnir.

Nekadašnja peta teniserka sveta rekla je da ni njoj nije bilo lako da izlazi pred medije posle poraza, ali je istakla da tenis bez medija ne bi donosio toliko novca.

– Ako osećaš da nisi spreman za konferencije za medije, bolje da uopšte da ne igraš turnir. Bez medija, ne bismo zarađivali toliko mnogo, prosto je tako.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike