Od het-trika do het-trika: Samo su Miha, Deki i još trojica učinili ono što je uspelo Vlahoviću (VIDEO)

14.03.2021

09:48 >> 10:08

0

Autor: D. B.

Lista fudbalera iz Srbije koji su postigli tri gola na jednom meču Serija A nije duga, što podvig mladog napadača čini još impresivnijim

Od het-trika do het-trika: Samo su Miha, Deki i još trojica učinili ono što je uspelo Vlahoviću (VIDEO)
Copyright Profimedia

Sedam godina Srbija je čekala da se pojavi igrač koji će postići het-trik u italijanskoj Seriji A. I dočekala je Dušana Vlahovića i fantastičnu igru mladog napadača protiv Beneventa.

Da bismo dočarali svima koliko je teško postići het-trik u elitnom fudbalskom rangu na “čizmi” moramo da se vratimo u prošlost i da u pomoć pozovemo statistiku. A ona kaže – smo još petorica fudbalera iz Srbije su uspeli da tri puta na jednom meču Serije A zatresu mrežu rivala.

Prvi je bio i onaj koji se sigurno najviše pamti. Onaj čiji je vlasnik Siniša Mihajlović.

Tačan datum 13. decembar 1998. godine. Meč Lacija i Sampdorije. Konačni rezultat 5:2 za rimske nebesko-plave i tri gola Siniše Mihajlovića iz slobodnih udaraca!

Tri puta sam izveo slobodan udarac, tri gola sam dao. Na golu je bio Feron, sa kojim sam igrao zajedno u Sampdoriji. Pre meča sam mu rekao: Fero, nemoj da se praviš pametan i pokušaš da čitaš moje slobodnjake, znaš da ću te videti i promeniti stranu. Rekao sam mu to, jer sam bio siguran da očekuje da ću šutirati preko živog zida. Rekao mi je: Ne brini se ništa, znaš da ti neće proći. Koncentrisao sam se samo da prebacim živi zid, jer sam ga poznavao i znao sam da se neće mrdnuti. Pogodio sam tri od tri. Da je bilo pet slobodnjaka, dao bih svih pet. Odigrao sam malu psihološku igru sa njim i uspelo mi je – pričao je svojevremeno Miha koji će za sat vremena voditi Bolonju upravo protiv Sampdorije.

Drugi het trik fudbalera iz Srbije čekan je do 2010. godine. Miloš Krasić, čovek koga su po dolasku u Juventus prozvali srpskim Nedvedom, postigao je tri gol na meču tori-nske “stare dame” protiv Kaljarija. Taj meč, odigran 26. septembra 2010. godine završen je rezultatom 4:2.

Bilo je jako uzbudljivo postići het trik, ali najvažnije je da smo pobedili. Naravno, nikada neću zaboraviti ovo veče, ovo mi je bio prvi het trik u karijeri – ponosno je pričao Krasić posle utakmice.

Treći het trik Srba nismo morali dugo da čekamo. Dejan Stanković, sadašnji trener Crvene zvezde, a tada igrač Intera postigao je tri od pet golova “nero-azura” protiv Parme (5:2). Taj meč je odigran 28. novembra 2010. godine.

Osećaj je fenomenalan, pogotovo jer se to desilo na “Đuzepe Meaci”. Da sam mogao da biram gde, šta i kako, odabrao bih ovako – pred svojim navijačima i u ovom trenutku kada stvarno imamo dosta poteškoća sa formom i povredama nekih igrača – pričao je tada Stanković.

Novi het-trik nekog fudbalera iz Srbije čekao se sve do 19. maja 2013. godine. Adem Ljajić je tada bio igrač Fjorentine, a tri gola na jednom meču postigao je u pobedi nad Peskarom 5:1. Bila je to važna pobeda u nastojanju tima iz Firence da se plasira u Ligu šampiona, ali se na kraju pokazala nedovoljnom pošto je Milan uspeo da pobedi i da ode u elitno klupsko evropsko takmičenje.

Jedini klasični napadač iz Srbije koji je pre Vlahovića uspeo da postigne tri gola na jednom meču Serija A bio je Filip Đorđević. To se dogodilo u delu njegove karijere koji je proveo igrajući za Lacio, a ne meču protiv Palerma (pobeda lacijala 4:0) 29. septembra 2014. godine . A lako je moglo da se dogodi da se tako nešto ne desi. Dan posle tog meča italijanski mediji su pisali:

“Filip Đorđević nikada nije postigao het- trik na zvaničnoj utakmici u profesionalnoj karijeri i verovatno ne bi to učinio ni sinoć na Barberi u Palermu da je Miroslav Klose bio malo brži tokom zagrevanja. Naime, trener Lacija, Stefano Pioli je želeo da zameni srpskog centarfora posle promašenog zicera, pri rezultatu 1:0. Bilo je to u drugom poluvremenu kada je hteo da koliko lepim, toliko i nepotrebnim potezom – piruetom i petom – savlada golmana Sorentina. Srećom po Filipa, Piolija i Lacio, Klose nije bio ekspeditivan i Đorđević je ostao na terenu koji minut duže”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike