NBA je na Jokića čekala 46 godina, a Nikola posle 50 postignutih poena i dalje nije zadovoljan

07.02.2021

06:12 >> 07:41

0

Autor: D. B.

Ja MVP? Ma, ne razmišljam o tome!

NBA je na Jokića čekala 46 godina, a Nikola posle 50 postignutih poena i dalje nije zadovoljan
Copyright Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli

Svaka priča o tome kako je Nikola Jokić odigrao meč protiv Sakramenta počinje i prestaje pogledom na statistiku meča – 50 poena, 12 asistencija, osam skokova i tri blokade uz šut iz igre 33-20!

Uspešni i neuspešni šutevi Nikola Jokića na meču protiv Sakramenta printscreen/NBA.com

U NBA ligi ovakva utakmica nije viđena tačno od 19. januara 1975. godine. Tada je Karim Abdul-Džabar sakupio 50 poena i 10 asistencija i od toda do ove subote nijedan centar tako nešto nije uradio. Dakle, između te dve utakmice prošlo je 46 godina!

Nikola je sedmi igrač u istoriji Denvera koji je upisao 50 ili više poena na jednom meču ligaškog dela NBA. Pre njega to su učinili: Dejvid Tompson (73), Majkl Adams (54), Aleks Ingliš (54 i 51), Alen Ajverson (51), Mahmud Abdul-Rauf (51), Kiki Vandevege (50 i 51) i Karmelo Entoni (dva puta 50 poena).

Još jedan dokaz koliko se ne dešava često ono što je Nikola učinio protiv Denvera dobijamo kada pogledamo ko je od igrača iz Evrope uspeo da ubaci 50 ili više poena na jednom meču NBA lige. Činjenica da je Nikola sada rame uz rame sa Tonijem Parkerom (55 poena 2008. godine) i Dirkom Novickim (53 poena 2004. godine) govori sama za sebe.

I sada kada znate sve ovo, vreme je da čujete i kako je Nikola reagovao na pitanje novinara kako se oseća kada pošto posle ovakve utakmice mora da bude u konkurenciji za osvajanje titule najkorisnijeg igrača ligaškog dela NBA lige (MVP).

– Ne razmišljam o tome.

Dakle, kratko, jasno i odlučno. Posle istorijske utakmice bilo je jasno da je Nikola nezadovoljan činjenicom da je njegov Denver poražen. Novinare iz SAD je zanimalo i kako je stigao do nivoa igre koji mu je omogućio 50 poena.

– Nisam bio agresivan, samo mi je fokus bio na visokom nivou. Igrali smo sa nekoliko mlađih momaka i pokušao sam da im pomognem. Nemam pojma da li sam uradio dobar posao ili ne. U poslednjoj četvrtini sam bio agresivniji da bih pokušao nešto…

Ovo je treći poraz od Sakramenta ove sezone

– Imaju bekove koji jako dobro diktiraju tempo. Imaju visoke igrače koji su dobri na skoku. Dobro su šutirali. Zaustavili smo Hilda, ali Foks je igrao jako dobro, Barns je bio dobar, Vajtsajd je bio dobar…

Ono što je očigledno Nikolu zabolelo je što je tim primio 66 poena u drugom poluvremenu.

Pročitajte još

– Naš pristup mora da bude da moramo da pobedimo na svim utakmica. Nismo dovoljno dobri da bismo mogli da dozvolimo da gubimo mečeve. Svaku utakmicu moramo da pobedimo. Moramo da se borimo. Moramo da pokažemo poštovanje i da igramo odbranu, da skačemo. Odbrana je veliki deo našeg sistema i moramo da budemo bolji.

A dok Denver ne pokaže poštovanje prema sopstvenoj igri, svet košarke mora da pokaže poštovanje prema Nikoli. On je jednostavno igrač kakav se rađa jednom u 46 godina. Sada to zna i legendarni Karim Abdul-Džabar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike