Milko Đurovski za Arena Sport TV: Kako sam u dresu Partizana slavio gol Crvenoj zvezdi (Video)

06.10.2020

13:11 >> 18:44

0

Legendarni centarfor večitih rivala prisetio se svog pogotka iz 1986. godine sa 79. derbija

Milko Đurovski za Arena Sport TV: Kako sam u dresu Partizana slavio gol Crvenoj zvezdi (Video)
Copyright MN Press

Nijedan transfer u staroj Jugoslaviji nije izazvao toliko kontroverzi kao prelazak Milka Đurovskog iz Crvene zvezde u Partizan. Bio je dete crveno-belih poniklo na Marakani, jedan od najmlađih debitanata u istoriji kluba, poseban po golovima, stilu igre, ponašanju i imidžu. Momak koji se od prvog pojavljivanja u seniorskom sastavu Zvezde preporučio za idola navijačima. A onda je sve to postao, samo na drugoj strani Topčiderskog brda. Prešao je u Partizan u leto 1986. godine, a već 12. oktobra odigrao je prvi derbi u crno-belom dresu protiv dojučerašnjih saigrača i rođenog brata Boška, kapitena crveno-belih.

U emisiji “Kao nekad” Arene Sport, Milko Đurovski se podsetio te noći kada se u Humskoj poklonio navijačima Partizana postigavši gol iz penala za konačnih 2:0.

-Nisu mi jasni ovi igrači danas. Oni, kao budu pozajmljeni drugom klubu, pa sad kao iz Reala Madrid prelazi u Sevilju i postigne gol, pa se ne raduje. Recimo, onaj Kutinjo. On je Barselonin, igra za Bajern, pa da gol i ništa. Pa, valjda daješ gol da bi se radovao!? To sad pričam zbog mog slučaja. Igrao sam za Partizan protiv Crvene zvezde prvu utakmicu, na stadionu JNA. Pune tribine! Da je moglo, stalo bi i 200.000 ljudi, ali, ovako je bilo 55.000. Sećam se, dolaze ljudi na stadion i nose prasiće preko leđa samo da bi kartu nekako dobili. Tako je onda vreme bilo…

Đurovski nije zaboravio stih koji su navijači Zvezde smislili baš za tu priliku kada će ga prvi put videti na terenu posle odlaska sa Marakane.

– Osećaj? Uh, ja volim derbije. Volim velike utakmice. Uživao sam da izađem na teren, pa da se svađam malo sa onim, ovim… Ne sećam se sad koje je kolo bilo, šesto, sedmo, osmo… Izašao sam na zagrevanje, a to je kod gola na severnoj strani stadiona kod navijača Crvene zvezde. Kada sam ja izašao ceo sever je počeo da skandira “Idi Milko, ko te j…, može Zvezda i bez tebe”. Pevali su i ostalo, ali najviše taj stih, a ja nisam tnikad bio tremaroš. Prilazili mi saigrači, upozoravali me, ali nisam se plašio. Sećam se dođem do korner zastavice da centriram, pa malo dok prilazim bacim pogled ka severu, a oni svi skoče. Imao sam osećaj da bi me pojeli da su mogli da izađu na teren. I tako krene utakmice. Imao sam i ja šane, pa je penal napravljen nadamnom, a Vokri ga šutirao., mada je ceo stadion skandirao da ga ja šutiram.

Protiv brata Boška igrao je “bez pardona”, ali izdanje Zvezde ga je baš razočaralo.

-A Zvezda? Nikad goru nisam video. Prvo su nas pre derbija ispljuvali u novinama. Igrao je za njih Piksi, moj brat Boško bio je kapiten. U par navrata smo imali duele, pa sam mu ja morao da odbrusim “ajde, beži, bre tamo”. Kad izađem na teren, nikog nisam poznavao. Naravno, nisam udarao, ali imao sam takav stav. E, sad, mi promašimo taj penal, ja jednom hteo Diku da lobujem i tako sve dok ih Smaja (Admir Smajić) nije probio po levoj strani. Mislio sam da je želeo da centrira, pa mu pređe preko noge, prevari lopta malog Diku i tako bilo 1:0 za nas. Delirijum!

Konačnih 2:0 došlo je iz drugog penala. Umesto Vokrija, publika je tražila da Milko preuzme odgovornost.

MN Press

-Negde u 87. minutu napravi Janković penal na Stevanoviću. Počeo ceo stadion da skandira “Milko, Milko”, tražeći da ja pucam penal. I tačno se vidi na snimku da sam posle šuta malo zastao.  Nisam mogao da poverujem u prvi mah da sam dao gol! Otišao sam na jug da podelim radost sa navijačima Partizana. Otišao bih i na sever, ali to bi se shvatilo kao provokacija, mada sam ja te navijače na severu voleo pre toga, pa i kasnije. Znam da su mi sutra zamerili u Zvezdi što sam se radovao! Pa, dao sam gol, kako da se ne radujem?!

Najbolji igrač sa kojim je bio na terenu je Vladimir Petrović Pižon, a ni kod izbora idola Đurovski se nije dvoumio:

-Najbolji igrač sa kojim sam igrao je Vladimir Petrović Pižon. Dobro, bilo je još odličnih igrača. Kasnije je došao Piksi, pa su bili tu Dejo Savićević, pre njih Dragan Džajić, Moca Vukotić u Partizanu, ali s njima nisam delio teren. Pižonu sam bio rezerva.  Idol? Dule Savić. I danas kad ga vidim, malo se “brecnem” zbog strahopoštovanje koje osećam prema njemu. Obožavao sam ga, kao i Zorana Filipovića – rekao je Đurovski u ispovesti za emisiji “Kao nekad”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike