Milica i Tijana su godinama uzor celoj naciji, a to nije slučajno, to je najvažnije! (VIDEO)

31.07.2021

13:05 >> 21:48

0

Najbolji trener na svetu Dragan Jović priča za 24sedam o tajnama svog zanata

Milica i Tijana su godinama uzor celoj naciji, a to nije slučajno, to je najvažnije!  (VIDEO)
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Dragan Jović, ili Gale, čovek koji je najbolji u prepoznavanju dragulja, pa onda i u brušenju istih sve dok ne postanu dijamanti, bio je u gostima 24sedam sa svoje dve šampionke Milicom Mandić i Tijanom Boganović.

U narednom periodu čitaćete i gledati šta nam je sve ispričala pobednička trojka, a u ovom tekstu pokušali smo da “zagrebemo” tajnu vrhunskog trenera.

Naša duga saradnja učinila je da ne persiramo Draganu Joviću, jer je on za nas i dalje isti onaj Gale, kakav je bio i pre uspeha koji se ne mogu nabrojati. Tačnije, ne samo za nas, on je sa svima isti taj čovek. Čovek koga uspeh nije promenio. A takvi su retki.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Milica i Tijana su već godinama u centru pažnje i za sve to vreme nije se desila nijedna kontroverza. Naprotiv, obe su uzorni sportisti, vrhunske ličnosti. Onako da kažeš deci “Ugledaj se na Milicu i Tijanu”. Kako uspevaš da proizvedeš sportiste i ljude koji su apsolutni uzor svima?

– Pitanje je izuzetno, hvala vam na tome. To je pitanje na kom se zasniva princip našeg rada. Ako si šampion moraš da budeš šampion u svakom smislu te reči. Prva stvar koja se dogodi kad uđu u onu našu salu je gde ko stoji, šta sme da uradi, šta ne sme. Zna se da najmlađi moraju da urade najviše stvari, a ovi stariji malo manje jer su i oni jednom bili najmlađi. I vi kad ste bili mladi, znali ste ko trči po sokove kad izgubi. Tako je i ovde – priča nam Gale, pa nastavlja:

Ministar ili rudar, svejedno je

– Bez obzira da li je neko iz bogate porodice ili siromašne, srednjeg sloja, da li je nekom tata ministar ili rudar, da li je dete spretno, najbrže, ili još nije, zna se šta se radi i šta je mera vrednosti tog deteta. Disciplina je pre svega, zatim odgovornost koju treba da pokaže prema treneru, prema treningu, prema onome što se zada, prema roditeljima koji ga stalno dovode. Na tome radimo još u pionirima. Milica i Tijana i ostale devojke i momci iz našeg kluba, prvo su dobro vaspitani u svojim porodicama. Ako imate sigurno kućno jezgro i bazu, onda je mnogo lakše da im kažem da tako nastave i da je to pravi put. Često mojim ćerkama govorim “Voleo bih da budete Milica i Tijana” u pravom smislu te reči, iako su skoro sličnih godina. Ne kažem da su loše, nego da je to put kojim treba da se krene. Izuzetno su mi dobra deca, da se ne shvati pogrešno. To što Milica i Tijana nisu napravile nijedan gaf, nije zato što ih neko kontroliše. Nije zato što neko drži lupu stalno, gde si, šta si… Mi smo svi živi ljudi, svako može da napravi grešku, računajte da je to normalno. A njima se to nije desilo zato što znaju svoje vrednosti, znaju šta život čini lepim, znaju šta je ispravno u životu, a to ih uče i sport, familija i okruženje.

Kako uspeš da decu “navučeš” na tekvondo, a onda još i da ih zadržiš u sportu?

– Sigurno su ih više navukle Milica i Tijana svojim rezultatima. Medijska pažnja je izuzetno potrebna, mi smo mali sport i bez olimpijske medalje retko ko će vas primetiti. Svetsko i Evropsko prvenstvo, kao što sam rekao, osvojili smo više puta. Ta slava traje sedam do deset dana, ali olimpijska medalja traje dosta dugo. Imali smo sreću da je Milica osvojila olimpijsku medalju 2012. i od tada je svaki klub u Srbiji bar 30 do 50 odsto puniji. Otvorilo se mnogo novih klubova i mislim da su one zaslužne. Ja sam zaslužan, ali ne samo ja nego i Uroš Todorović, Stevan Rašić, Ninoslav Babić i ostali treneri što su se deca zadržala u klubu.

Imamo sistem koji svet želi da iskopira

– Imamo strašan program za decu, ovo svakako nije reklama, ponosni smo na to. Napravili smo pre deset godina program za te mlađe uzraste i to ide odličnim putem. Odatle crpimo takmičare, imamo jednu grupu od 50 takmičara koji su između kadetskog i juniorskog uzrasta i od njih izvlačimo najbolje. Napravili smo neki sistem koji svet želi da iskopira, dosta se radilo na tome. Srećan sam što mogu da kažem da i kad ja nisam u sali, kad sam sa Micom i Tijanom po belom svetu, da su deca u sigurnim rukama Uroša, Steve, Nina i svih ostalih trenera u klubu koji su svojim radom dokazali da znaju to što rade i da ćemo, i kad ne budem bio glavni trener, imati dobre rezultate.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Jasno je da je porodica ključ, ali i vi ih držite na više nego pravom putu…

– Mi smo napravili takav ambijent u klubu da ne možete da se družite s nekim ko ima drugačije viđenje života i neke principe od nas. Ima takvih, ali vrlo brzo otpadnu ili se nekad zahvalimo na prisustvu i kažemo “dođite neki drugi put”. Mnogo je ambicioznih roditelja koji misle da je njihovo dete bogom dano i da treba svi da trče oko njega. Opet postoji red kako se dolazi do kog deteta. Nikada nam nijedan od vežbača nije prioritet. Miilca, koja je, da li treba nešto reći za nju, isto se prema njoj odnosim kao prema bilo kom drugom detetu. I deca to osete. Osete kad sam ljut zbog ne znam čega ili kad ih pohvalim. Znaju da je stvarno pohvala prava pohvala, a kritika – kritika. Tako funkcionišemo celog života. Da li je ispravno ili nije ja zaista ne znam. Mislim da jeste. Pravimo rezultate.

Svako dete je čovek, želi da bude veliko jednog dana

– Magnet za decu je taj odnos, to dete nije dete, on je čovek u sebi. On želi da bude veliki i jednog dana treba da bude veliki. Ako ga prihvatite takvog kakvo jeste sa svim vrlinama i manama i usmeravate ga u smeru u kom mi treneri smatramo da treba da ide, i ako se maksimalno trudi, a ne ide kako treba da ide, a vi ga pohvalite, verujte da će to dete biti u sportu. Ne mogu svi da budu šampioni, ne mogu svi da budu najbolji na svetu, ne mogu svi da budu Milica Mandić, Tijana Bogdanović i svi oni koje sam malopre nabrojao, ali mogu da budu uspšeni i mogu da budu ponosni na sebe jer su danas bolji nego juče. Mogu da budu srećni što dele prostoriju sa najboljima na svetu i, moram da kažem, da budu srećni što ih vaspitavaju, po meni najbolji treneri u ovoj zemlji. Ne pričam o sebi jer ja radim samo sa takmičarima nego mislim upravo na trenere koje sam nabrojao. Oni imaju težak zadatak da iz mase izvuku potencijal, da ih predaju meni i da nastavimo da radimo u sportskom smislu sa juniorima i seniorima, kako to već ide kod nas u klubu.

Uskoro ćete biti u prilici da pročitate i drugi deo intevjua sa Draganom Jovićem, kao i eksluzivnu priču sa Milicom Mandić i Tijanom Bogdanović.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike