Mega slavi 22. rođendan, a trener Jovanović je otkrio tajnu stvaranja kvalitetnih igrača

23.12.2020

20:18 >> 20:48

0

Autor: Milan Nastić

Klub i ove godine hit u ABA ligi

Mega slavi 22. rođendan, a trener Jovanović je otkrio tajnu stvaranja kvalitetnih igrača
Copyright MN Press

Na dan kada je pre 22 godine počela priča o Megi, red je da sve koji to ne znaju podsetimo da je ovaj mali-veliki klub trenutno na deobi prvog mesta u ABA ligi, tim čijih je 12 igrača izabrano na NBA draftu, uključujući i jednog od zvanično deset najboljih u sezoni 2020-21 Nikolu Jokića, klub koji je za rekordno vreme prešao put od amaterskog do osvajača Kupa, čije mlađe kategorije iz godine u godinu uvećavaju nisku trofeja…

Tokom ovog slavljeničkog dana razgovaramo sa trenerom Mege, čovekom koji je direktno zadužen za razvoje novog talasa momaka koji će, potpuno smo sigurni, uvećati broj Meginih NBA aduta, Vladimirom Jovanovićem.

– Nama je najvažnije da igrači budu bolji na kraju nego na početku sezone. I to kako u odnosu na sebe tako i u odnosu na kolektiv. To je nešto što je prioritet. Kada smo pričali o selekciji, nismo očekivali ovako dobre rezultate, pogotovo što je u pitanju mlad tim, bez nekog velikog iskustva u zahtevnoj ligi. Daću vam primer Filipa Petruševa. On je seniorske utakmice igrao samo od početka sezone u ABA ligi, nema tog iskustva iz prethodnog perioda. Razmišljali smo da li će biti impresioniran protivničkim igračima, kako će se snaći, ali za sada je sve ispalo kako treba. Razmišljali smo i ko će funkcionisati protagonisti sa klupe. Bilo je dosta nedoumica, ali za sada smo svi zadovoljni. Kada smo pravili tim, razmišljao sam da nam treba neki iskusniji igrač koji će znati da poveže sve to, i mislim da smo dovođenjem Milenka Tepića napravili odličan potez – počeo je razgovor za 24sedam Vlade Jovanović.

MN Press

Trener Mege, ipak, ističe da su i dalje čvrsto na zemlji i da svakodnevno razgovaraju sa ovim mladim momcima kako bio ne bi poleteli visoko.

– Svestan sam da nema večitih pobeda, ali ni poraza. Svakodnevno „ratujemo“ sa mladim igračima i „hendlujemo“ sve što je vezano za njih. To traje svaki trening i treba se nositi sa tim. Moramo mnogo sa njima da razgovaramo i da radimo, a kad se to bude dogodilo onda će svima biti lakše.

Vladimir Jovanović je takođe istakao da je njihova prednost što su mnogo ranije krenuli sa pripremama u odnosu na druge ekipe.

– Moramo biti iskreni i priznati da smo krenuli sa pripremama u julu, i ništa nismo menjali, čak i kad je došlo do prolongiranja ABA lige, nastavili smo u jakom ritmu. Naravno, u tom trenutku ostali timovi su nam bili nepoznanica, nismo znali kakav će imati igrački kadar. Na našu sreću, nama se istovremeno pogodio napredak u igri, ali došli su i rezultati. To ne mora uvek da se dogodi, u većini slučajeva i ne bude tako, ali kod nas je to došlo u paketu.

Iskusni stručnjak smatra da Mega postavlja realne ciljeve i kako sam kaže njih se pridružava, i nema promena planova u toku sezone.

Pročitajte još

– Smešno zvuči, ali ja sam najmlađi član kolektiva. Cilj je pravljenje mladih igrača. Nama su planovi uvek isti, nema onoga, sada smo krenuli bolje, pa menjamo nešto ili obrnuto. Šta smo zacrtali, ka tome i stremimo. Mega već ima već formiranu infrastrukturu, odličan menadžment, medicinsku službu, sve što je potrebno da klub funkcioniše na najvišem nivou. Ulažemo u igrače, a najbolji pokazatelj je koliko je kvalitetnih mladih košarkaša izašlo odavde. Naravno pravi primer je Nikola Jokić koji sada igra u NBA – poručio je Jovanović.

Mega dosta forsira mlade, ali i domaće igrače, što nije slučaj sa većinom drugih timova.

– To sve zavisi od ambcije kluba. Činjenica je da naši igrači koji igraju Evroligu skupi, teško je da možeš da ih dovedeš. E sada da li možeš da daš šansu mladima, u to ne mogu da se mešam, to je već na nekim drugim klubovima i ciljevima koje te ekipe imaju, da li nastupaju u Evroligi ili Evrokupu. Nije na meni da pričam o tome. Činjenica da dosta mladih igrača sedi na klupi i da je za svakog od njih bolje da igra, ali postoji i onaj drugi problem, da oni neće da idu negde gde bi mogli da dobiju minutažu, već im je bolje da sede u tim klubovima i čekaju šansu.

Vladimir Jovanović je oprezan što se tiče budućnosti, i kako sam kaže najvažnije da svaki igrač bude bolji na kraju nego na početku sezone.

– Uvek sam oprezan, radimo od dana do dana, od treninga do treninga, i pratimo njihov razvoj. Nama je najvažnije da igrači napreduju, da budu bolji nego što su bili. Za sada sve funkcioniše kako treba. Nadamo se da će tako ostati i u narednom periodu – zaključio je Vladimir Jovanović za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike