Ljudi, ubiće nam fudbal! FIFA testira nova pravila: Poluvreme 30 minuta, karton - 300 sekundi "hlađenja"...

18.07.2021

08:16 >> 11:51

0

Svetska fudbalska organizacija razmatra revoluciju uvođenjem dramatičnih i kontroverznih pravila

Ljudi, ubiće nam fudbal! FIFA testira nova pravila: Poluvreme 30 minuta, karton - 300 sekundi "hlađenja"...
Copyright Ilustracija / 24sedam

VAR smo nekako preživeli (zapravo nismo), čar najpopularnijeg sporta na svetu nastavlja da se ubija, a FIFA je izgleda rešila da zada poslednji udarac.

Kao i sa svim dosadašnjim novinama, tako će i ovog puta nadmetanja za mlade igrače služiti kao test verzija, u ovom konkretnom slučaju turnir “Budućnost fudbalskog kupa”, a u pitanju su sledeća četiri pravila.

1. Dva poluvremena po 30 minuta

Plan je da se ukine 45, odnosno najmanje 90, a da svaki izlazak lopte iz igre diktira i pauzu na semaforu, kao što je slučaj u košarci.

Nada je da će ovo doneti efektniju igru.

Semafor na stadionu “Kralj Petar Prvi” na Banjici, MN Press

2. Neograničene izmene

Na nedavno završenom Evropskom prvenstvu videli smo pet izmena po meču, sa mogućnošću šeste u produžecima zbog pandemije i prevencije od potencijalnih većih zdravstvenih problema igrača.

Ideja o neograničenim izmenama nije do kraja pojašnjena, ali će uskoro biti poznato široj javnosti i svakako će se testirati na pomenutom turniru.

Klupa za rezerve/Pixabay

3. Izvođenje auta nogom

Mogli bismo i da se pozdravimo sa standardnim ubacivanjem lopte u igru sa strane rukama, što je objasnio čuveni Arsen Venger, koji je trenutno šef globalnog fudbalskog razvoja FIFA.

– Kada imate aut, to bi trebalo da bude prednost za tim u posedu. Ali, zapravo ste u nepovoljnom položaju sa devet igrača naspram protivničkih deset. Zbog toga verujem da uvek moramo da razmišljamo o tome kako igru da učinimo bržom i spektakularnijom. Pa zašto ne biste mogli da šutnete loptu kad ste na svojoj polovini? – stav je nekadašnjeg stratega Arsenala.

Unsplash

4. Suspenzija od pet minuta za žute kartone

Na turniru za mlade „Budućnost fudbalskog kupa“ navodno će biti uvedene petominutne suspenzije za svakog igrača koji dobije žuti karton.

Nije poznato da li će nakon drugog kartona igrači biti poslati u svlačionicu ili će im se na neki način gledati kroz prste, ukoliko se proceni da prekršaj nije dovoljno grub za “definitivno hlađenje”.


MN Press

PSV, AZ Alkmar, Lajpcig i Briž su timovi koji učestvuju na turniru do 19 godina. FIFA će proceniti uticaj ove četiri promene na turnir, a zatim razmotriti podizanje eventualnog zvaničnog zahteva Odboru međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) – telu koje postavlja pravila igre širom planete.

Ono što ne treba zaboraviti, jesu fanovi. Fudbal se, prema čuvenoj floskuli, igra zbog navijača, a prema reakcijama na društvenim mrežama, malo je reći da su besni.

“Čestitamo FIFA, upravo ste ubili fudbal”, “Apsurdne promene, zašto se ljudi trude da unište ovu prelepu igru?”, “Ovo je potpuno drugačiji sport od fudbala!”, “Počivaj u miru, divna igro”, samo su neki od komentara koji dovoljno oslikavaju osećanja većine onih koji svoje najdublje emocije posvećuju “bubamari”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike