Leon Gorecka brine za Nemačku: Poseta logorima mora biti obavezna!

20.12.2020

14:18 >> 14:24

0

Fudbaler Bajerna nazvao ekstremiste sramotom svoje zemlje

Leon Gorecka brine za Nemačku: Poseta logorima mora biti obavezna!
Copyright Profimedia

Jedan od najboljih fudbalera Bajerna Leon Gorecka kritikovao je stavove političke stranke Alternativa za Nemačku, rekavši u intervjuu za “Velt am Sonntag” da su oni zbog onoga što govore i zagovaraju sramota njegove zemlje. Nemački reprezentativac ne miri se s tim da ova partija i njene pristalice relativizuju zločine holokausta i negiraju postojanje koronavirusa.

Pročitajte još

– Živimo u demokratiji koju niko i niko ne može slomiti – poručio je Gorecka, a zatim je poodsetio na reči čuvenog Frica Valtera koji je tvrdio kao fudbaler da su on i njegove kolege bili ministri spoljnih poslova u kratkim pantalonama:

– Moramo iskoristiti pažnju koju izazivamo da bismo objavili ta pitanja i javno se borili protiv njih.

Alternativa važi za ekstremističku stranku i nije prvi put da se 25-godišnji fudbaler javno sukobio sa njenim ideolozima. Nedavno se Gorecka sastao sa preživelom logorašicom Margot Fridlander, koja sad ima 99 godina, kako bi iz prve ruke saznao kroz kakve su sve muke prolazili ljudi pod nacistima.

– Razgovor sa preživelima bio je zastrašujuće iskustvo. Rekla mi je da je na našoj generaciji da se ono što se tada dogodilo više nikada ne ponovi i da se zato borimo svaki dan – objasnio je Goretzka.

Gorecka veruje da poseta koncentracionom logoru mora biti obavezna. Fudbaler je tokom turneje u SAD posetio Muzej holokausta u Los Anđelesu, a proletos je bio na mesto zloglasnog logora Dahau.

– Nisam političar, normalan sam građanin koji brine o svetu oko sebe – zaključio je jedan od najboljih igrača minskenskog kluba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike