24sedam ANALIZA: Zašto Novak nije osvojio medalju na Olimpijskim igrama - pitanje svih pitanja

02.08.2021

15:01 >> 18:22

0

Autor: Milan Nastić

Tri faktora su bila presudna zašto se prvi reket sveta nije popeo na pobedničko postolje

24sedam ANALIZA: Zašto Novak nije osvojio medalju na Olimpijskim igrama - pitanje svih pitanja
Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Šok, neverica, tuga – reči su po kojima će Novak Đoković pamtiti Olimpijske igre u Tokiju.

Tako se nastavio Noletov niz neuspeha na najvećoj sportskoj smotri na svetu, jer osim Pekinga, gde je osvojio bronzu pre 13 godina, njemu Igre definitivno ne leže.

U Londonu je bio četvrti, u Riju izgubio u prvom kolu, pa se očekivalo da je Japan mesto gde će napokon Novak da se popne na najviše postolje.

Međutim, desilo se nešto što niko nije očekivao – Đoković je turnir završio na četvrtom mestu, porazom u polufinalu od Aleksandra Zvereva, a onda i za bronzu od Pabla Karenja Buste.

Pročitajte još

Treba istaći da je prvi reket sveta došao u prestonicu Japana kao apsolutni favorit za zlato, a osvajanje medalje nije se dovodilo u pitanju.

Šta se to dogodilo sa Novakom na Olimpijskim igrama?

To je pitanje nad pitanjima, i analize u narednom periodu će odgonetnuti razloge neosvajanja odličja, iako je do meča u polufinalnu dominirao, nije izgubio nijedan set, padali su redom Delijen, Štruf, Davidovič Fokina, Nišikori, a onda se “desio” Zverev.

Čak ni taj početak meča nije nagoveštavao da će Đoković biti zaustavljen, s obzirom na to da je poveo sa 1:0 u setovima. Imao je brejk u drugom setu, i onda pad, kakav ne pamti prvi reket sveta u svojoj bogatoj karijeri.

Samo je stao, nije ličio na tenisera koji je bez većih problema stigao među prva četiri igrača u Tokiju, a da ne govorimo o tome da je pre toga osvojio tri grend slema u sezoni.

Šta se u tim trenucima desilo sa Đokovićem, i šta je prolazilo kroz njegovu glavu, to samo on zna.

Nema dileme da je ostao bez energije, a onda je psiha uradila svoje. Verovatno su počele da mu se vraćaju slike iz Londona, Rija, i taj pad nikako nije mogao da zaustavi, iako je on poznat kao sportista koji je najjači kad je najvažnije.

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig/

Zverev je to na najbolji mogući način iskoristio, i meč priveo kraju u svoju korist.

Onda je usledio meč sa Bustom i borba za bronzu, međutim, od samog početka se videlo da to nije Nole koga znamo i koji je u Tokio došao sa tri grend slema osvojena u nizu.

Jednostavno, nije mogao da se vrati, i po treći put je ostao bez medalje na Olimpijskim igrama.

Možemo samo da pretpostavljamo koji su razlozi, ali u tenisu postoji jedna reč koja se zove “momento”.

Pročitajte još

Novak je imao neverovatan niz, i morao je da dođe trenutak kada će on stati, a na našu žalost, to se dogodilo na Olimpijskim igrama.

Drugo, mnogi su ga savetovali da fokus u Tokiju treba da mu bude singl, da mu to bude prioritet.

Međutim, on se odlučio da igra u miksu sa Ninom Stojanović, što mnogi smatraju da je greška, jer su uslovi za igru u prestonici Japana bili izuzetno teški – sve vreme turnira bile su prisutne velika vlažnost i visoka temperatura.

A on je, za razliku od njegovih glavnih konkurenata, igrao po dva meča dnevno, što je sigurno uticalo na njegovu iscrpljenost.

Takođe, Novak je bio najveća zvezda u Olimpijskom selu, i svi su želeli da urade selfi sa njim, da dobiju autogram, ili da popričaju sa prvim reketom sveta, što je takođe uticalo na koncentraciju Đokovića.

Tenis je specifičan sport u kojem je fokus na samom igraču i njegovom stručnom štabu, i nema tu previše improvizacije.

Odnosno, tokom turnira ne postoji neka komunikacija sa spoljnim svetom, što je bio slučaj tokom Olimpijskih igara.

I za kraj, niko nema šta da prigovori Novaku. Naravno da ostaje žal, pre svega njemu je najteže, ali on je toliko toga uradio za Srbiju. Čak i da do kraja svoje karijere ništa ne osvoji, njemu VELIKO HVALA za sve što je uradio za svoju naciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike