"Kosovo" ne može da podnese što za Španiju nije država, "furija" pobedila "lokalnu selekciju"

09.09.2021

06:56 >> 07:01

0

Krivo im što za njih nisu ni reprezentacija

"Kosovo" ne može da podnese što za Španiju nije država, "furija" pobedila "lokalnu selekciju"
Copyright Feran Tores, Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Španija je u Prištini pobedila selekciju “Kosova” 2:0, a gostujuća ekipa nije odustala od svoje prakse.  

Na zvaničnom sajtu FS Španije (RFEF) se nigde ne pominje da je njihova reprezentacija igrala protiv tzv. Kosova.  

U objavi za meč pominje se “selekcija Kosova”, ali se uglavnom ignoriše protiv koga je igrano.  

Pobeda reprezentacije u Prištini uz neuspeh Švedske doveli su nas na dve pobede od direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo – piše u izveštaju, bez pominjanja sa kim je Španija igrala. 

Naravno, Španci ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine. Mediji u zemlji koristili su razne druge izraze samo da bi izbegli da izgovore reč “Kosovo”, što izuzetno nervira medije u Prištini. Oni su se opširno bavili time, navodeći da se “RFEF bavi politikom, a ne sportisti”. Naravno, Pablo Sarabija od srede valjda ništa ne znači…

Fornals kreće u prodor, ali ima mnogo ljudi u plavom tu oko njega. Lopta se odbila od njega, biće aut za domaću ekipu – rekao je komentator u jednoj situaciji, koja savršeno oslikava kako je izgledao prenos. 

Komentatori su bili kreativni, pa su domaćina nazivali “rivalom Španije”, “našim današnjim rivalom”, zatim “ekipom koja nosi plave dresove”. Tu su bili i standardni izrazi “domaća ekipa” i “naš protivnik”. 

Printscreen/Twitter

Preporuka komentatorima španskog Javnog servisa bila je da tzv. Kosovo oslovljavaju kao “reprezentaciju fudbalskog saveza Kosova” što se i desilo i tokom prvog meča ovih timova u martu. Tada je na RTVE čak i skraćenica za ime reprezentacije tzv. Kosova bila napisana malim slovom, dok je ovog puta velikim, verovatno zato što su oni nosioci TV prava. 

Podsetimo, dan pre meča igrač PSŽ-a na pozajmici u Sportingu, Pablo Sarabija izludeo je prištinske medije, a oduševio sve u Srbiji kada je na konferenciji za novinare odbio da izgovori reč “Kosovo”.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Koha, Mondo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike