Vanja Marinković za 24sedam: U Valensiji se ove sezone priča srpski

24.10.2020

16:47 >> 10:57

0

Bivši košarkaš Partizana o sjajnoj partiji protiv Žalgirisa, početku druge godine u inostranstvu, ambicijama španskog tima, saradnji sa Kalinićem...

Vanja Marinković za 24sedam: U Valensiji se ove sezone priča srpski
Copyright Profimedia

Hvatali su se za glavu navijači Žalgirisa kad god bi lopta bila u rukama Vanje Marinkovića. S razlogom se uvukao strah u kosti gledaocima na tribinama hale u Kaunasu jer je protivnički košarkaš sa brojem dva na dresu radio baš sve što je hteo. Pogađao je trojke sa devet metara, iz okreta, pravio karakteristične prodore, vraćao tim u život kada god je bio u zaostatku…

Bio je to pravi Vanja. Siguran, precizan, raspoložen. Posle pauze zbog povrede leđa koja mu je malo poremetila planove na startu sezone, pokazao je da se vraća u prepoznatljivu formu. Kao rezultat njegove odlične role (16 poena, 8-4 za tri, 4-2 za dva, 2sk, 1as za 19 minuta), ali i dobrih partija ostalih igrača Valensije sa Balkana, stigla je pobeda – 94:82 protiv tima koji je otvorio evropsko takmičenje sa 4-0. S obzirom na to da je ovo početak druge Vanjine inostrane sezone – očekuje se da u narednim utakmicama samo bude još bolji.

Mislim da je bilo dobro u Kaunasu, pogotovo što smo igrali pred punom halom njihovih navijača. Veoma je bitno što smo pobedili, sad imamo 3-1 u Evroligi. Moglo je to da bude i 4-0, ali smo izgubili od Barselone. Nije morao taj poraz da se desi, ali nismo bili kompletni. Nemamo na startu sreće sa povredama – pojašnjava Marinković u razgovoru za 24sedam. – Ja sam mesec dana bio van stroja, nisam očekivao da se tako oduži pauza. Onda kad sam se vratio nisam ušao protiv Reala, protiv Barse sam igrao nekoliko minuta samo. Trebala mi je ovakva partija, kome ne bi… Falila mi je košarka. Bitno da je sa leđima sada sve u redu.

Meč protiv Žagirisa je obeležio kvartet sa naših prostora. Kapiten španskog tima Bojan Dubljević je postigao isto 16 poena kao Vanja, Kalinić je dodao 14, a Prepelič poen manje.

Priča se srpski u Valensiji ove sezone, jer uz nas uče i saigrači. Dubljević je tu odavno, a ovog leta su stigli Kalinić i Prepelič. Dva košarkaša sa mnogo iskustva, super je što su došli. Uvek je lakše kada imaš nekog svog. Naravno da pijemo kafu sa svima, ali držimo se zajedno. Meni je ovo druga godina, pa je sve lakše. Prva sezona u inostranstvu donela toliko toga lošeg – korona i karantin u Španiji, pa balon u nastavku domaćeg prvenstva, mesec dana izolacije u hotelu… Svašta sa preživeo, sad je mnogo lakše.

Kako u Evroligi, tako i u španskom prvenstvu, samo se ređaju vesti o novim pozitivnim slučajevima.

– Vidimo to svi, ne možeš da ne pratiš jer je možda tvoj sledeći protivnik u problemu, pa moraš da znaš. Na neki način smo i oguglali na sve to. Pročitaš i nastaviš dalje. To je što je, ne možeš sada da prekidaš ligu sigurno. Mislim da se špansko prvenstvo neće prekinuti ni u jednom trenutku, teško da će i Evroliga… Prosto igraš i živiš sa tim. Testiramo se tri, četiri puta nedeljno i pokušavamo da ne poludimo – iskreno kaže Vanja.

Koliko god potisnuli priče, korona ipak može mnogo da utiče na rezultate.

– Sigurno da će biti iznenađenja i u nastavku. Imate ekipe koje su dobro krenule pa ih onda preseklo nekoliko pozitivnih slučajeva. S jedne strane to nije fer… A sa druge ako ne želiš da imaš zaražene, pa onda nemoj da pustiš da hala bude puna. Jasno je da su jedan i jedan dva, isto tako i to. Većina timova koji imaju problem sa virusom su iz država gde je dozvoljeno da tribine budu ispunjene.

Žalgirsu presudili Srbi: Litvanci doživeli prvi poraz u Evroligi

I protiv Žalgirisa košarkaši Valensije su imali priliku da igraju pred navijačima.

– Jeste bilo čudno, ali mi se bar Litvanci za razliku od Rusa čine mnogo odgovorniji. Znam neke košarkaše iz Litvanije koji kažu da je tamo svim ljudima obezbeđen test na svake dve nedelje. Pa drže sve pod kontrolom, koliko mogu. Sigurniji sam bio sinoć u Kaunasu, nego da sam bio u Rusiji. Kad je život u Španiji u pitanju, kažu da je Valensija najsigurnija regija. Tako da idem na trening, da pojedem nešto i na to se sve vodi. Naravno, ne možeš sve vreme da budeš kod kuće, ali čuvaš se koliko možeš.

Ono što raduje jeste uzlazna putanja forme Vanjine ekipe.

– U ACB ligi smo mogli i bolje da krenemo (2-3). U suštini tim je pravljen za top 8 Evrolige i za polufinale španskog prvenstva, koje smo igrali i prethodne sezone.

Baš tad je za plasman u finale trojku protiv Baskonije promašio Džordan Lojd, igrač koji trenutno dominira u timu Crvene zvezde.

– Drago mi je što igra dobro. Stvarno je zaslužio to. Nije me pitao ništa posebno pred odlazak oko Partizana i Zvezde, samo kakav je Beograd i šta ima da vidi. Stranci su uglavnom takvi profesionalci – zaključio je Vanja Marinković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike