Šta čeka košarkaše Partizana u Top 16 fazi Evrokupa?

06.01.2021

08:17 >> 15:25

0

Rivali crno-belih u grupi F su Trento, Metropolitan i Lokomotiva Kubanj

Šta čeka košarkaše Partizana u Top 16 fazi Evrokupa?
Copyright Foto: DS / MN PRESS

Sve oči će od sredine januara biti uprte ka evrosceni, jer situacija u ABA ligi za crno-bele ovom trenutku nije obećavajuća (7-6). Košarkaši Partizana će naredne srede započeti borbu u Top 16 fazi Evrokupa, do koje su stigli treći put za redom. Igraće u grupi F sa ekipama Lokomotive Kubanj, Metropolitana i Trenta. Prvi rival na domaćem terenu je italijanski tim, a posle slede dueli u gostima sa francuskom i ruskom ekipom.

Pročitajte još

Crno-beli su posle dugačkog perioda provedenog u evroligaškim vodama, u ovom takmičenju prvi put uzeli učešće u sezoni 2014-2015, kada su ispali već u grupnoj fazi sa skorom 3-7. Naredne sezone su odustali od Evrope zbog finansijskih problema, a sledeće takmičarske godine odlučili su da se oprobaju u FIBA Ligi šampiona. Neslavni povratak u Evrokup usledio je tokom sezone 2017-2018, kada je zabeležena samo jedna pobeda u grupi (1-9).

Od takmičarske godine 2018-2019 crno-beli tri godine za redom prolaze u drugu fazu. U prvom od tri poslednja izdanja ostvarili su skor 4-6 u grupi, pa potom 2-4 u Top 16, gde su i završili učešće. Prošle sezone, kao što se svi dobro sećaju, u grupi su imali učinak 7-3, u nastavku su zabeležili pet pobeda i jedan poraz i kao najbolji tim kompletnog takmičenja plasirali se u četvrtfinale. Umesto okršaja sa Uniksom desio se prekid sezone zbog virusa korona. Sada su ponovo u drugoj fazi takmičenja, u koju su stigli posle osvojenog četvrtog mesta u grupi A (6-4).

Prvi rival – TRENTO

Putevi Partizana i Trenta kao po pravilu ukrštaju se poslednjih godina. Od 2018. do sada odigrali su četiri međusobna duela, a crno-beli su pobedili tri puta. Italijani su slavili u Italiji 3. oktobra 2018. na otvaranju grupne faze Evrokupa – 82:73, mesec dana kasnije Partizan se revanširao u Beogradu – 76:71.

Prošle sezone su u istu grupu zapali u Top 16 fazi. Crno-beli su oba puta bili prilično ubedljivi – prvo u Italiji kada su imali veliku podršku svojih navijača – 83:58, a onda i u Beogradu – 91:75. Taj susret je bio i oproštaj od Evrope u toj čudnoj sezoni, ali se to nije znalo u datom trenutku.

MN Press

U ovoj takmičarskoj godini Trento je igrao u grupi D, u kojoj je osvojio treće mesto (6-4). Prva je bila Gran Kanarija (8-2), druga Cedevita Olimpija (7-3), a četvrti Nanter (4-6).

Ne liči italijanski tim na onaj od prošle godine, tako da Partizan ne može da očekuje ubedljive pobede, ali jasno je da će trijumf protiv Trenta veoma značiti u borbi za četvrtfinale. Glavna karika im je plejmejker Geri Braun, koga crno-beli od prošle sezone znaju jer je igrao protiv njih ali u dresu Darušafake. Dobro razigrava tim, ali i pogađa. Ove sezone u Evrokupu prosečno beleži 14,6 poena, 6,2 asistencije i 4,1 skok. Jedini je u ekipi koji igra u proseku skoro 30 minuta.

MN Press

Drugi rival – METROPOLITAN

Partizan nikada nije imao priliku da odmeri snage sa francuskim Metropolitanom. Taj klub je do Top 16 faze stigao posle osvojenog prvog mesta u grubi B sa skorom 7-3. Iza sebe je ostavio Unikahu (7-3), Mornar (5-5) i Budućnost (5-5). Otvorio je sezonu sa dva poraza, da bi kasnije znatno popravio utisak. Samopouzdanje im je poraslo posle serije pobeda, tako da će sigurno težiti da ponove uspeh iz sezone 2014-2015 kada su igrali četvrtfinale.

MN Press

Sa klupe ih vodi slovenački trener Jure Zdovc, a njihova igra najviše zavisi od Entonija Brauna, nekadašnjeg igrača Partizana. On je Humsku stigao 23. oktobra 2018. kao pojačanje sa NBA iskustvom, a klub je napustio već posle mesec dana, jer nije bio u Trinkijerijevim planovima. U ABA ligi je odigrao protiv Mege minut i 42 sekunde, a u Evrokupu protiv Turk Telekoma je na parketu proveo 16 minuta i 21 sekundu i protiv Trenta minut i po. Na te tri utakmice nije postigao nijedan poen. 

Ove sezone igra veoma dobro – ima prosek od 13,4 poena i 4,2 skoka. Po 18 poena je postigao u dve vrlo važne pobede protiv Unikahe i Ulma, a protiv Budućnosti je dao odlučujuću trojku. Ima visoke procente za tri poena (45,7), a pogodio je 21 trojku iz 46 pokušaja.

Treći rival – LOKOMOTIVA KUBANJ

Lokomotiva je sigurno najzvučnije ime u ovoj grupi, jer se godinama unazad vodi kao jedan od favorita za najviši plasman. To je klub koji je 2016. igrao fajnal-for Evrolige… Naredne godine su bili u polufinalu Evrokupa, pa godinu kasnije u finalu (2017-2018). Usledilo je jedno četvrtfinale (2018-2019), a onda prošle sezone ispadanje u grupnoj fazi sa skorom 4-6. Posle takvog učinka sigurno da ove sezone žele ponovo da se približe samom vrhu… Stiglo im je i pojačanje pred početak ove faze, u pitanju je bivši košarkaš Partizana – Najdžel Vilijams-Gos.

MN Press

Do Top 16 stigli su posle osvajanja drugog mesta u grupi C (8-2). Izgubili su samo od Virtusa iz Bolonje dva puta, sve ostale utakmice su pobeđivali. Izuzetna su napadačka ekipa i postižu u proseku čak 91 poen. Iza sebe su ostavili Monako (6-4) i Andoru (3-7).

Prva violina ovog tima trenutno je bivši NBA as Džordan Kraford, koji je stigao ove sezone kao veliko pojačanje. On postiže 16,9 poena za 24 minuta na parketu. Veliki peh Lokomotiva je doživela kada se povredio najbolji igrač Alan Vilijams koji je beležio u proseku 14,5 poena i 12,5 skokova. On je u decembru morao da ode na šestomesečnu pauzu, ali je njegov tim uspeo taj gubitak dobro da podnese.

U ekipi trenera Jevgenija Pašutina je još jedan bivši igrač Partizana – Ivan Paunić. On je odigrao šest utakmica na kojima je prosečno beležio 1,7 poena za skoro šest minuta.

MN Press

Crno-beli su na megdan Lokomotivi u poslednjih deset godina izlazili šest puta, a uspeli su da pobede jednom i to u grupnoj fazi Evrokupa prošle sezone. U hali “Aleksandar Nikolić” Partizan je slavio – 80:71 i tako dobio krila, a ujedno i pokrenuo njihovu negativnu seriju. Posle toga su vezali još tri poraza i nisu iz takve situacije uspeli da se izvuku, pa su završili takmičenje prerano.

Do tog velikog trijumfa pred domaćim navijačima “parni valjak” je predvodio Rašon Tomas sa 16 poena, tri skoka i dve asistencije. Pratio ga je Vilijam Mozli sa 11 poena i devet skokova. Po 10 poena su ubacili Ognjen Jaramaz i Rade Zagorac. Isti igrači će i sada imati priliku da se pokažu.

Samo ovog puta sa tribina neće dobiti jak vetar u leđa.

RASPORED U TOP 16

Partizan – Trento 13. januar

Metropolitan – Partizan 19. januar

Lokomotiva – Partizan 27. januar

Partizan – Lokomotiva 2. februar

Trento – Partizan 3. mart

Partizan – Metropolitan 10. mart

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike