Savić: Trener je najbitnija pozicija u klubu, oko toga ne smemo da pogrešimo

16.03.2021

12:39 >> 13:05

0

Autor: M. R.

Novi sportski direktor KK Partizan izneo viziju budućnosti koju ima

Savić: Trener je najbitnija pozicija u klubu, oko toga ne smemo da pogrešimo
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Novi sportski direktor KK Partizan Zoran Savić rekao je danas na promociji da se velike ekipe prave u januaru i februaru, a ne na kraju sezone. Međutim, crno-beli nemaju taj luksuz, kod njih će sklapanje kockica početi kasnije. O imenima igrača se i dalje ne priča, kao ni o potencijalnom novom treneru… Ali je globalna vizija posle današnje konferencije poznata.

Pročitajte još

– Ja lično mislim da je najbitniji čovek u klubu trener. Ima raznih mišljenja i verovatno neko ne misli tako, ali ja smatram da jeste tako i uvek sam govorio da sam pri pravljenju ekipa bio spreman da dam 15 ili 20 odsto od budžeta na trenera. Vrhunski trener će od prosečne ekipe da napravi dobru, kao i obrnuto. Ne smemo da pogrešimo oko trenera u budućnosti.

Savić smatra da predsednik ili bilo ko iz administrativnog sektora ne sme da bude iznad igrača.

– Moramo košarkaše da stavimo u situaciju u kojoj treba maksimalno da obavljaju svoj posao. Sad ljudi koji ne poznaju košarku, znaju ko su predsednici oba klubova, a ne znaju ko su igrači. Treba vratiti vreme da su igrači glavni, da zbog njih navijači dolaze. Ne treba da dolaze zbog mene, zbog Ostoje… Oni žele da vide spektakl na terenu.

Partizan je ove sezone završio u Evrokupu takmičenje u Top 16 fazi, a u ABA ligi trenutno ima skor 7-13.

– Ovo nije što su svi očekivali… Ekipa nije toliko loša da bi bila u ovakvoj poziciji. To je za dublje analize, situacija nije lagana. Ne treba da pričamo šta se dešavalo prošle godine. Sezona je takva kakva je bila. Niko ne može da zna da li bi prošle sezone osvojio ili ne. Posle lošije sezone, mesec dana dobre košarke je dovoljno u plej-ofu da napraviš rezultat.

Zoran je rekao i da nije mogao Mijailoviću da da nikakve garancije kada je prihvatio ovaj poziv.

– Mogu da kažem da ćemo raditi maksimalno. Nisam najbolji, pokušavam da učim. Ovo je za mene nova situacija. Jedino me interesuje teren, pet centimetara van njega me ništa ne zanima šta se dešava. Ko je s kim i u kakvim odnosima. Pratim šta se ovde dešava poslednjih 15, 20 godina, moramo da razmišljamo samo o košarci. Moramo da napravimo mlade igrače… Znam da postoji tendencija da deca odlaze. Nije to zato što ne vide budućnost, već je povezano mnogo toga. Želja za školovanjem, za odlaskom u Ameriku, ali mi moramo da im ponudimo da dođu da odigraju ovde i da im se da šansa. Najbolji je primer Bogdan Bogdanović. Niko im neće pokloniti ništa, teren ne laže. Niko nikad nije u avgustu rekao da ima loš tim. Svi tad kažu da će da se bore za medalje…

Pomenuo je i neke godine kada je Partizan bio najdominantniji tim u Srbiji.

– Moramo da napravimo hibridni model – da dolaze i mladi dobri evropski igrači. Mislim da je Partizan brend, vidim po četsitkama koje sam dobio iz inostranstva. Partizan po imenu zaslužuje da igra Evroligu… Imao je ogromne rezultate dok je bio Duško Vujošević, Saša Danilović, bili su ogledalo za sve ostale. Niko se nije žalio što je doveden Veseli, Vesterman… Videla se želja da se bore, da se dokazuju, da nauče jezik. Pasoš ništa ne znači. Rođen sam u Bosni, a 30 godina sam proveo u inostranstvu. Moje shvatanje je da svi moraju da žive kao familija. Nemamo finansijske mogućnosti da kao u fudbalu dovedemo glavnog trenera Argentinca, pa još 17 trenera, pa šest njih da rade sa golmanima… Plate 50 miliona i krenu u novi projekat. Mi nemamo tu mogućnost, košarka je deficitiran sport bilo gde – Srbiji, Italiji, Grčkoj, Španiji. Pitajte to familiju Janakopulos koja je uložila 350 ili 400 miliona evra u nekom periodu iz svog džepa. Ma koliko je neko bogat, to su ogromne pare. Ja poštujem svakoga ko hoće da uloži jedan dinar u košarku, jer zarade nema. Svi koji žele da ulože, to je kao da novac baciš u bunar. To sam rekao svima.

Pročitajte još

Savić kaže da je uvek predsednike klubova pitao zašto su u košarci.

– Svi su imali svoje razloge, ali u suštini svi to vole. I u inostranstvu se gube finansije, Evroliga pokušava što više klubova da ubaci koji su povezani sa fudbalskim jer je to jedini način finansiranja. Da se plače i kuka, ne vredi. Moramo da izađemo iz ove situacije i da krenemo nekim novim modelom. Da se svi zadovolje u datom budžetu, da se igračima da šansa da dođu da se razviju, da se bore za titule u budućnosti u jednom vrhunskom klubu. A onda da odlaze ili u evropske klubove ili u NBA direktno. Ne smemo da dozvolimo da ne dođe igrač ovde jer neće dobiti šansu. Igrač ne može da preskoči neke etape, ne možeš da zaspiš sa 17 godina i da se probudiš sa 25 i kažeš da je spreman. U redu je mladog gurnuti, ali mora se razvijati uz starije. Mladi igrač ako izgubi 50 razlike, nije naučio ništa iz toga. Bitno je da se ide stepenik po stepenik… Da radimo svi zajedno i da gledamo u budućnost.

Upitali su Savića i da li će neki od sadašnjih igrača Partizana biti tu sledeće sezone.

– Ekipa kao ekipa treba da da više od onoga što daje u ovom trenutku. Ima igrača koji su povređeni, kratka klupa… Svima je ovo ispit, ne znam ko bi mogao da ostane u ovom trenutku. Organizacija je dobra u klubu, ako informacije ne izađu van kluba. Ako budemo potpisali trenera u budućnosti, nećemo pričati ranije o tome. Igrači koji su sad tu, nisu toliko loši. Nije ovo topla voda, koju smo izmislili, svaki igrač mora da se dokazuje. Najviše sam u životu naučio iz poraza, a ne iz pobeda. Posle loše sezone možeš da pogodiš šut sa centra u poslednjoj sekundi i da ti sve izgleda lepo. Ali nije to tako, ostaju ti problemi koje si imao cele godine.

Pričao je i o nastavku ove sezone, kakvi su ciljevi i da li će menjati igrački kadar.

– U ovom momentu nema šta mnogo da se napravi. Da oporavimo igrače i pokušamo da dobijemo neku utakmicu. Najgora stvar u sportu je kad igrač izgubi samopouzdanje. Što bi rekao moj prijatelj pre neki dan, treba ti karakter i banku da opljačkaš. Sve je u životu karakter, ne uzima skok onaj koji najviše skače, niti dolazi do lopte onaj koji je najbrži. Vrlo je bitna stvar da treneri usade pobednički mentalitet. To se stiče na treninzima, a ne na utakmicama. Sećamo se i kad je Duško Vujošević bio, pa su treninzi bili šest sati, trčanje uz stepenice. I kad osvojiš ne znam da li bi neko rekao da neće opet to da napravi da bi pobedio. Najbitnije je da svako radi svoj posao maksimalno. Niko ovde nije kriv, nema jednog krivca. Tad bi bilo lako da se reši. Ima sezona koja je kao ova, kad sve napraviš ide nizbrdo. Takva je ova… Svi smo ih imali. Za sada ne razmišljamo ni o kakvim promenama u sastavu.

Poslednjih dana se pominjao Vojislav Stojanović kao jedno od pojačanja.

– Nismo razmišljali o njegovom dovođenju. Nismo razgovarali o igračima.

Na mrežama se poslednjih dana pričalo i o izjavi Savića u kojoj kaže da navija za Zvezdu.

– Živim 30 godina u inostranstvu. Igrao sam i za Real Madrid i za Barselonu, i za Fortitudo i za Virtus Bolonju. Jedan od najvećih derbija posle PAO i Olimpijakos. Igrao sam za Barselonu, pa otišao u Real Madrid, pa se vratio u Barselonu… Niko mi nije pravio nikakav problem, jer sam se postavio prema svima sa poštovanje. Poslednje godine kada sam se vratio u Bolonju, navijači Fortituda su me dočekali na tribinama sa transparentom: Zoran radi za nas, ne igra za nas. Ne postoji Hercegovac koji nije navijao za Velež… Voleo sam Džaju i Pižona, išao sam na neke utakmice… Sa košarkaškim klubom Crvena zvezda sam imao kontakta kao i sa Partizanom, iako sam mnogo bliži bio da pređem u crno-beli tabor. Da nisam otišao u Barselonu, verovatno bih došao u Partizan. Sada Partizan ima svu moju koncentraciju, tu dolazim da radim, bez ikakvih sumnji. Ne vidim da će biti problema ni sa navijačima Crvene zvezde ni Partizana – zaključio je Savić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike