Nikola Peković: Buldožer koji pomera granice mogućeg

10.10.2020

12:31 >> 22:18

0

Autor: N. St.

Nekdašnji košarkaš vodi veliku bitku u podgoričkoj bolnici

Nikola Peković: Buldožer koji pomera granice mogućeg
Copyright MN Press

Ko je Nikola Peković? Džin koji je od petka uveče akter jedne od najvažnijih utakmica koje je ikada igrao, utakmice u kojoj se bori sa opakim virusom i u kojoj će, kako se svi nadaju, pobediti, jedan je od najživopsinijih likova u svetu košarke u poslednjih 20 godina.

Njegov život je protkan anegdotama koje polako prerastaju u urbane legende, njegov učinak na terenu svrstao ga je među najbolje centre protekle decenije, a život posle košarke podjednako mu je uzbudljiv kao i period koji je proveo na samom terenu.

POČECI

Iz Crne Gore je Peković došao u Beograd sa svega 17 godina. Ponuđen je bio Crvenoj zvezdi, ali su na Malom Kalemegdanu tada procenili da im nije potreban u tom momentu.

– Bio je u Zvezdi na probi, pričao mi je da su trčali na Kalemegdanu i sutradan se vratio. Luka Pavićević je potom postao prvi trene Atlasa, rekao sam mu da pogleda Nikolu, odgovorio mi je da je to klinačka košarka. Tada sam mu rekao „Luka, vidi, u zavisnosti od toga koga budeš doveo za prve opcije, ovaj mali će ih pojesti. Da li za dva, tri ili šest meseci, ali garantujem, stojim iza toga“. Imao sam toliko poverenja u njega, kad sam otišao Avala Adu, trebalo je da ide sa mnom, ali je bio na dvojnoj licenci. Otišli smo na pripreme, Luka ga posle drugog treninga nije vratio, brzo je postao prvi igrač Atlasa – prisetio se svega toga u razgovoru za „Sport klub“ Žarko Vučurović, trener koji ga je među prvima prepoznao.

PARTIZAN

Nije Pekoviću mnogo trebalo da se pokaže, već je u leto 2005. potpisao za Partizan. Osvojio je tri titule prvaka države, dve u regionalnoj ligi, da bi 2008. bio izabran u drugu petorku Evrolige. Sa crno-belima je stigao do četvrtfinala gde ih je eliminisala tadašnja Taukeramika (sadašnja Baskonija).

Odlične igre pod komandom Duška Vujoševića donele su mu transfer u Panatinaikos sa kojim je 2009. godine osvojio Evroligu.

A, da nije zaboravio voljeni klub i crno-bele pokazao je tako što je istetovirao grb Partizana na ruci.

NBA

Pekovića je još 2008. godine kao 31. pika izabrala Minesota, ali ga je u tim dovela dve godine kasnije. Peković je šansu da se pokaže dobio kada se povredio Darko Miličić i to je iskoristio na pravi način. Kada se Miličić oporavio, Nikola je ostao startni centar. Tokom „lokauta“ 2011. godine se vratio u Partizan i na sedam evroligaških mečeva prosečno je beležio 15.4 poena i 4.6 skokova po meču. U januaru se vratio u Mineapolis.

Kako je odigrao tu sezonu najbolje govori podatak da je bio treći u glasanju za igrača koji je najviše napredovao, iza Rajana Andersona i Ersana Iljasove. U sezoni posle toga je igrao zajedno sa tadašnjim superstarom „vukova“ Kevinom Lavom, a prosek od 16.3 poena i 8.8 skokova po utakmici mu je doneo novi ugovor sa Timbervulfsima. Petogodišnji ugovor vredan 60 miliona dolara.

POVREDE

U januaru 2014. godine su krenuli problemi sa povredama. Zbog povrede članka je odigrao samo 31 meč u sezoni 2014/15. Nedugo zatim je, u aprilu 2015. morao na operaciju Ahilove tetive, a sa odlaskom Lava su rezultati Minesote bili u padu. Na sve to su se nadovezale sve češće hronične povrede snažnog centra. U januaru 2016. je posle 10 meseci pauze uspeo da se vrati na teren i da te sezone odigra ukupno 12 mečeva, ali tu nije bio kraj pehovima. Već u septembru iste godine su se vratili bolovi u članku desne noge, da bi po završetku te sezone došlo do raskida ugovora.

NEVEROVATNA SNAGA

Protivnici su Pekovića tokom igranja u NBA ligi opisivali kao najjačeg centra. O tome svedoče reči Andrea Dramonda, jednog od igrača koji je poznat upravo po atletskim sposobnostima.

– Nikola je bez pogovora najjači čovek protiv kog sam igrao. Mrzeo sam da igram sa Minesotom zbog njega. Kad god sam video u kalendaru da treba da igramo protiv njih mrzeo sam to. Pomerao me je tako lagano, osećao sam se kao dete. Trudio sam se zaista, borio sam se koliko sam mogao, ali nisam mogao ništa da uradim. Ugurao bi me u reket i to je to. Zbog njega sam počeo da dižem tegove više i da još radim na snazi, uozbiljio sam se zbog Pekovića – rekao je Dramond.

Zanimljivu priču ispričao je Zek Lavin.

– Stigao sam sa koledža u Minesotu i hteo sam dres sa brojem 14, ali je taj broj nosio Peković. Bio sam prestravljen, nisam ni pomislio da ga pitam za broj. Jednom sam ušao u svlačionicu, Nikola je kao zver boksovao, bio je obliven znojem – kazao je Levin.

CRNA GORA

Peković je bio deo reprezentacije Srbije i Crne Gore na EP za igrače do 20 godina 2005. gde je osvojena bronza. Međutim, kada je došlo do refernduma i „razlaza“ dveju država Nikola je odabrao Crnu Goru. Mnogi su pričali da ga je na to naterao Duško Vujošević.

– Ponovio sam to milion puta, nije istina. Čitao sam kako me je navodno Dule primorao. Kome bi on tako nešto rekao? Pa može li neko da te natera da igraš negde gde ne želiš. Odluka je bila isključivo moja – stavio je tačku na spekulacije Peković u jednom od razgovora za „Sportski žurnal“.

PRERANA PENZIJA

Usled svih problema sa povredama Peković nije uspeo da se vrati na teren. Morao je da završi karijeru sa svega 30 godina.

–  Teško je reći da je kraj. Da sam imao neku provredu pa i da kažem. Ljudi mi nisu verovali, nego su mislili da sam prestao da se interesujem, ali nije bilo tako. U karijeri nisam imao neku drugu povredu poput leđa, kolena i onda se desilo tako nešto. Iznad pete povreda veličine tri centimetra. I to kada krene da boli nema kraja, cela noga otkazuje – rekao je Peković za „Pobjedinu Arenu“.

„TREĆE“ POLUVREME

Probao je Nikola da ostane u svetu košarke. U septembru 2015. godine je postao predsednik Partizana, zamenio je Sašu Danilovića na tom mestu. Tu se zadržao do juna 2017. godine.

A onda je, početkom ove godine, došao na funkciju tim menadžera reprezentacije Crne Gore.

– Pregovori sa Savezom su trajali pola dana. Znam direktora reprezentacije Danila Mitrovića još od 2008. godine. Pozvao me je da pomognem i da se ponovo ukljčuim u košarku, prihvatio sam skoro bez razmišljanja. Morao sam, naravno, prvo da vidim sa najbližima. Moj zadatak biće pomaganje stručnom štabu kroz komunikaciju i rad sa igračima, bez mešanja u taktiku i posao selektora. Normalno, tu asm da dam svoje mišljenje kada god to bude bilo potrebno – kazao je Peković za „Pobjedinu Arenu“.

KUMSTVO

Nikola Peković je za kuma izabrao Darka Šarića, a on mu je krstio i sina. To je izazvalo dosta oprečnih mišljenja u javnosti.

– Upoznali smo se u maju 2014. godine, počeli smo da se družimo, to prijateljstvo je raslo i sada smo kumovi. On je mene venčao, ja sam njemu krstio sina Viktora. To prijateljstvo traje bez ikakvih poslovnih interesa i nikada to nisam krio. Zašto bi ikome smetalo to što se družim sa nekim – jasan je bio Peković u intervjuu za „Blic“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike