Kokoškov brani Divca: Ja prvi nisam znao da će Dončić postati jedan od najboljih na svetu

26.09.2020

21:49 >> 16:23

0

Autor: J. T.

Selektor Srbije o mladoj zvezdi NBA lige

Kokoškov brani Divca: Ja prvi nisam znao da će Dončić postati jedan od najboljih na svetu
Copyright Profimedia

Igor Kokoškov i Luka Dončić zajedno su se popeli na krov Evrope 2017. godine, međutim, selektor Srbije – tada Slovenije – kaže da i sam nije imao predstavu sa kakvim igračem sarađuje.

U opširnom intervjuu za hrvatski “Index“, strateg naše reprezentacije pričao je o zvezdi NBA lige i kritikama na račun Vlada Divca koji je baš te 2017, kao generalni menadžer Sakramento Kingsa, odlučio da umesto Dončića na draftu uzme Marvina Biglija.

Mladog Slovenca uzela je Atlanta i odmah poslala u Dalas, u čujem dresu trenutno predstavlja enigmu za protivničke timove.

-Svaka stvar u životu donosi rizik. Niko na svetu nije 100 odsto siguran u svoje odluke u svakodnevnom životu. U ovom poslu je važno da se one najvažnije, strateške odluke donesu ispravno, jer one određuju budućnost organizacije na duži niz godina. Sve ostalo predstavlja rizik. Imao sam privilegiju raditi s Lukom Dončićem i biti mu trener kada je Slovenija bila prvak Evrope. Ko je tada mogao znati da će Luka postati jedan od pet najboljih košarkaša sveta? Ja prvi nisam. Da sam tada rekao da će Luka danas biti možda najdominantniji igrač NBA lige, to bi bila laž. To nije mogao znati ni Luka ni njegova porodica, pa tako to nije znao ni Divac – ističe Kokoškov i pokušava da objasni odluku Divca:

-Marvin Bigli je dobar igrač i u tom trenutku odluka koju je Divac doneo imala je logiku. Kingsi su tada imali plejmejkera Dearona Foksa, Bogdan Bogdanović je stigao, u ekipi je bio i Badi Hild i ideja je bila da se prostor očisti. Iz današnje perspektive suvišno je pričati je li to bila greška, naravno da jeste, ali ponavljam, takve odluke su deo ovog posla i bilo bi nepošteno kriviti Vladu zbog toga.

Dončić iza sebe ima dve maestralne sezone, a Kokoškov veruje da će još dugo, dugo biti na tom nivou.

-Nemam šta dodati na to. S tim se apsolutno slažem i iz sveg srca mu želim da se odupre silnim pritiscima medija i društvenih mreža, te da ostane čvrsto na zemlji. Neverovatno je šta Luka s obzirom na svoje godine radi, ako znamo kakav teret očekivanja je sad na njemu i pod kakvim stresom mora živeti iz dana u dan. Užasno je teško izdržati sve to i ostati prizeman. Luka je to uspeo i svaka mu čast na tome. Vek trajanja košarkaša se sve više produžuje i ako se ne dogodi ništa alarmantno, a ne bi trebalo jer je Luka fanatični radnik, uveren sam da će još 16-17 godina biti na ovakvom nivou i da će jednom, kad završi karijeru, biti jedan od najvećih koji su ikad igrali u NBA ligi – smatra Igor Kokoškov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike