Dileme više nema: Poznati svi učesnici Evrobasketa 2022. godine

22.02.2021

20:04

0

Autor: M. R.

Poslednje vize su danas podeljene, Litvanija poslednja prošla kroz cilj

Dileme više nema: Poznati svi učesnici Evrobasketa 2022. godine
Copyright Promo/ FIBA

Poslednju kartu za Evrobasket uzela je večeras selekcija Litvanije i na taj način kompletirala spisak svih učesnika. U kvalifikacijama su se takmičile 32 reprezentacije, od kojih je za 24 bilo mesta na narednom kontinentalnom prvenstvu. Unapred su vizu imale rezervisanu ekipe koje će biti organizatori: Češka, Gruzija, Nemačka i Italija. Ono što je najvažnije za ljubitelje košarke u Srbiji jeste da je u poslednjem “prozoru” učešće na EP obezbedila i Srbija.

Pročitajte još

Iz grupe A na Evrobasket ide Izrael kao prvoplasirani sa skorom 5-1, Španija sa druge pozicije sa učinkom 4-2 i Poljska koja je bila polovična 3-3. Rumunija je završila kvalifikacije bez pobede i bez vize 0-6.

Kad se pogleda konačan plasman u grupi B – prvo mesto je zauzela Italija, koja kao domaćin nije strepela za prolaz (4-2). Drugo mesto je pripalo Rusiji sa istim skorom 4-2, dok je na EP kao trećeplasirana otišla Estonija. Severna Makedonija je do danas bila u igri, ali nije dovoljnom razlikom savladala Estoniju. Rezultat je bio 86:84, a našim komšijama je bila potrebna pobeda od deset ili više razlike. Na kraju isti učinak su imale Estonija i Severna Makedonija (2-4), ali su mesta nije bilo za obe selekcije.

Iz grupe C sa prvog mesta na EP leti Belgija sa skorom 4-2. Sa druge pozicije ide Litvanija, koja se večeras izborila za poslednju vizu, i sprečila šokantnu eliminaciju. Pobedila je posle velike drame Dansku – 77:76 i sa učinkom 4-2 došla do karte. Češka je kao jedan od domaćina bila sigurna, a u ovoj grupi je zauzela treće mesto (2-4). Danska je u samoj završnici ostala bez plasmana na veliko takmičenje.

Promo/ FIBA/ košarkaš Danske

Naredna tri učesnika donela je grupe D. U pitanju su: Hrvatska (4-2), Holandija (3-3) i Turska (3-3). Četvrtoplasirana je ostala Švedska sa dve pobede i četiri poraza.

Iz grupe E sa prvog mesta na Evropsko prvenstvo ide reprezentacija Srbije. “Orlovi” su u poslednji prozor zakoračili sa polovičnim učinkom 2-2 i bez vize. U Tbilisiju su ostvarili dva trijumfa i zauzeli prvu poziciju (4-2). Isti skor ima i Gruzija, koja je jedan od organizatora. Na trećem mestu je završila Finska sa po tri pobede i poraza. Bez učešća na EP ostala je samo Švajcarska, koja već 66 godina čeka plasman na kontintalno takmičenje.

Promo/ FIBA

Iz grupe F na EP idu tri ekipe koje su imala identičan skor. U pitanju su reprezentacije Ukrajine (4-2), Slovenije (4-2) i Mađarske (4-2). Na kontinentalnom takmičenju neće učestvovati Austrija koja je kvalifikacije završila bez trijumfa (0-6).

Iz grupe G prošle su Francuska (4-2), Velika Britanija (4-2) i Nemačka, kao jedan od organizatora. Crna Gora je ostala bez vize.

U poslednjoj grupi H karte za Evrobasket je sa prvog mesta obezbedila Bosna i Hercegovina sa pet pobeda i samo jedinim porazom. Sa drugog mesta na EP ide Grčka, a kao trećeplasirana Bugarska. Bez učešća je ostala reprezentacija Letonije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike