Bez pomoći države KLS ne bi postojala, krajnji cilj je da vratimo Zvezdu i Partizan u ligu!

29.11.2021

13:57

0

Aleksandar Grujin, novi direktor KLS, na TV Arena objavio velike ambicije takmičenja

Bez pomoći države KLS ne bi postojala, krajnji cilj je da vratimo Zvezdu i Partizan u ligu!
Aleksandar Grujin - Copyright Foto: Arena sport

Srbija je, dokazano je to mnogo puta, zemlja košarke. Na ovdašnjim parketima su prve korake napravili neki od najvećih evropskih i svetskih košarkaških imena, a navijači očekuju da se taj trend nastavi i u budućnosti.

Kako bi se želje i nadanja ljubitelja košarke sa ovih prostora pretvorile u realnost od presudnog značaja je da Košarkaška liga Srbije bude pokretačka snaga svih promena na bolje u ovom sportu, a to je upravo ono što je novi direktor lige Aleksandar Grujin postavio ispred sebe i svojih saradnika.

- Košarkaška liga Srbije, kao najjači rang takmičenja u zemlji, uvek je bila nosilac srpske košarke. Decenijama unazad na parketima širom Srbije su rasli i sazrevali najbolji evropski igrači i treneri, i taj trend mora da bude nastavljen. Ali, tu se ne smemo zaustaviti, već je veoma važno da se kroz KLS obrazuje i edukuje što veći broj sportskih radnika, odnosno delegata, kontrolora, sudija, statističara… Svi oni su podjednako važni za razvoj ovog sporta - kaže u razgovoru za TV Arena sport Grujin.

Prvi čovek KLS posebno naglašava da je za stabilno stanje u takmičenju najzaslužnija finansijska pomoć koja već drugu godinu zaredom stiže od države.

- Da bi razvoj ovog takmičenja i svih njegovih činilaca bio najefikasniji pobrinuli su se, svako na svoj način, predsednik Republike Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i Ministarstvo omladine i sporta na čelu sa ministrom Vanjom Udovičićem. Konkretno, pomoć koju je dobio svaki od 21 kluba iz KLS je toliko značajna da će im omogućiti bezbrižno funkcionisanje, a s druge strane, podsticajna da se uspostavi sistem koji će dati najbolje rezultate. Identična pomoć je isplaćena i prošle godine u ovo vreme, a da toga kojim slučajem nje bilo, nema sumnje da KLS ne bi mogla da se nosi sa teretom zvanim pandemija virusa Covid-19.

Aleksandar Grujin je na čelo KLS stigao tek pre nešto više od tri meseca, ali su već sada vidljivi konrektni pomaci u organizaciji takmičenja.

- Postigli smo dogovor da jednom godišnje organizujemo edukativni skup koji će trajati 3-4 dana, a gde će se na jednom mestu okupiti svi bitni činioci srpske košarke. Prvog dana ćemo održati Skupštinu i Predsedništvo, zatim narednog dana seminar za sudije, treći dan će biti rezervisan za trenersku radionicu. Tu ideju je prepoznao i direktor J.P. ’Stara planina’ Goran Karadžić i prvi takav skup će biti održan na Staroj planini u septembru naredne godine. Taj hotel i ceo kraj imaju izuzetan potencijal i želim da mu se zahvalim na toj saradnji. Važno je da postoje plan, ideja i vizija, a pred nama je veliki rad, ali uz entuzijazam koji svi u kancelariji imamo siguran sam da ćemo napraviti odlične temelje za sve ono što nas u budućnosti očekuje - ističe Grujin i dodaje:

- Moj krajnji cilj je da se Partizan i Crvena zvezda uskoro vrate u KLS i to bi imalo ogroman uticaj na razvoj velikih košarkaških centara, a uz to, važno je da obezbedimo i prohodnost ka evropskim takmičenjima, što je takođe jedna od značajnih ciljeva u nastupajućem periodu. Veliki deo posla smo završili doveđenjem naslovnog sponzora lige koja se sada zove AdmiralBet Košarkaška liga Srbije, a ta saradnja će nakom isteka ove sezone trajati još tri naredne.

Direktor KLS je naglasio koliko je za razvoj srpske košarke bitno da liga i Košarkaški savez Srbije imaju razumevanje u međusobnoj komunikaciji.

- Posebno mi je drago što smo ponovo uspostavili konkretnu saradnju sa Košarkaškim savezom Srbije, kao i to što sa selektorom Svetislavom Pešićem imamo izvanrednu komunikaciju. On je već prisustvovao nekim našim mečevima, a siguran sam da ćemo imati kontinuiranu saradnju. Ne treba ni zaboraviti da je Karijev pomoćnik u reprzentaciji Srbije Marko Marinović, trener Borca iz Čačka i to je veoma važno u svetlu svega ovoga što sam do sada pričao. Pored njega, u ligi ima još mnogo velikih trenerskih imena, selektora reprezentativnih selekcija, ali i mladih talentovanih stručnjaka pred kojima je budućnost, a tu je i veliki broj mladih igrača od kojih očekujem da vrlo brzo budu u konkurenciji za seniorski nacionalni tim.

Za kraj, Aleksandar Grujin je otkrio još jedan zanimljiv detalj koji govori u kom pravcu se razvija Košarkaška liga Srbije.

- Pohvaljujem ideju ministra Vanje Udovičića da se u svakoj dvorani u kojoj se igraju mečevi KLS implementiraju kamere koje bi omogućile da se prenose, ne samo košarkaški, već svi sportski događaju koji se u njima odvijaju. TV Arena sport je usko uključena u realizaciju te ideje i znam da ćemo i na taj način nastaviti sa promocijom takmičenja. Sa generalnim direktorom Arena Channels Group, Nebojšom Žugićem imamo izuzetnu saradnju i početkom decembra bi trebalo da potpišemo novi ugovor o eksluzivnim pravima za prenose utakmica KLS - naglasio je Grujin.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Arena sport

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike