Neverovatna priča Alekseja Pokuševskog: Od Novog Sada preko Pireja do NBA zvezda

19.11.2020

19:09 >> 21:42

0

Mladi srpski košarkaš je pričao o svemu, od detinjstva, dolaska u Olimpijakos, pomoći od Dejvida Blata, Spanulisa, Printezisa, Papanikolaua...

Neverovatna priča Alekseja Pokuševskog: Od Novog Sada preko Pireja do NBA zvezda
Copyright MN Press

Ako neko u svetu košarke do danas nije čuo za Alekseja Pokuševskog, sada će ga definitivno zapamtiti. Mladi srpski košarkaš je kao 17. pik na NBA draftu izabran od strane Oklahome i tamo će nastaviti karijeru.

Kroz šta je sve prošao i kako je sve do sada izgledalo je pričao u opširnom intervjuu za sajt Olimpijakosa.

– Pre svega želim da se zahvalim svima u Olimpijakosu, ljudima koji su me tu doveli kada sam bio klinac i dali mi šansu da ostvarim svoje snove. Takođe, želim da se zahvalim treneru Dejvidu Blatu koji mi je mnogo pomogao dok je bio u ekipi – počeo je Pokuševski.

Pročitajte još: Zna se koliko će Pokuševski zaraditi od prvog ugovora, ali i koliko para dobija Olimpijakos

Potom je krenulo prisećanje na detinjstvo i kako je sve krenulo.

– Rođen sam u Beogradu, ali smo se preselili u Novi Sad dok sam bio dete. Tamo sam, otprilike sa šest godina, počeo da treniram košarku u malom timu Vojvodini. Ne sećam se tačno kada se rodila moja ljubav prema košarci, mada mi je tata uvek pričao da postoji snimak gde se vidi kako sa dve godine već driblam sa loptom.

Upravo je njegov otac Saša imao velike zasluge na početku karijere. Obožavao je da snima svog sina kako trenira i da te snimke kači na „Jutjub“ (YouTube).

– Od kada sam počeo da treniram moj otac je uvek snimao sve i postavljao na internet. Tako su me neki timovi primetili i postali su zainteresovani. Jedan od njih je bio Olimpijakos. Sećam se da sam gledao evropske mečeve i dobro sam znao ko su Spanulis i Printezis. Pamtim dobro trjoku Printezisa protiv Barselona zbog koje se Olimpijakos kvalifikovao za fajnal-for u Madridu 2015. godine. Tako da sam bio veoma uzbuđen kada sam čuo da me žele. Prvi kontakt je ostvarn putem imejla. Iskreno, na početku nisam verovao da je to istina. Bio sam klinac koji igra u malom timu i kada čujete da vas tako veliki tim želi, jednostavno zvuči nestvarno. U isto vreme mi je to mnogo značilo, jer je to bio pokazatelj da radim nešto dobro. To mi je dalo dodatno samopouzdanje, ali je i Olimpijakos pokazao koliko veruje u mene.

Stigao je na probu u Grčku u leto 2015. godine.

– Bio je to početak letnjeg kampa. Došao sam u hotel i odatle je mogao da se vidi Pirej. Sa ocem sam bio u sobi, pogledao sam kroz prozor i rekao mu „Želim da ostanem tamo“ pokazujući prstom ka tom delu iako tada nisam znao kako se zove. Posle nekoliko meseci se to zaista i ostvarilo.

Nije mu bilo lako. Posebno kao dečaku od 14 godina koji zna samo srpski i koji se seli u drugu državu.

– Na samom početku sam bio sam neko vreme, onda je došla majka. Situacija nije bila stabilna u potpunosti, nismo svi bili zajedno i stvarno je bilo teško na početku. Međutim, Olimpijakos mi je mnogo pomogao. Ljudi u timu su se brinuli o meni 24 sata dnevno i postarali se da se osećam komforno, kao da sam kod kuće i to se do današnjeg dana nije promenilo. Uvek su tu za mene.

Pročitajte još: “Taj momak iz Srbije bi mogao da bude budućnost nekog NBA kluba”

U akademiji grčkog velikana je naučio dosta, kako stvari koje su košarkaške, tako i one koje su bitne van terena.

– Tu sam se mnogo razvio kao igrač. Kada sam tek došao moj trener je bio gospodin Kerameas i mnogo mu dugujem, zahvalan sam mu za sve. Verovao je u mene na parketu i pomogao mi da sazrim i u drugim aspektima. Pričao mi je na grčkom satima, jer nisam znao reč grčkog, sve to kako bi mi pomogao da naučim. Tamo sam naučio i grčki i engleski.

Rad se isplatio, nije mu dugo trebalo da počne da trenira sa prvim timom.

– Divio sam se Kostasu Papanikolauu i tada i sada. Volim njegovu energiju mnogo, volim ga kao igrača i kao osobu. Pomogao mi je mnogo. Spanulis, Papanikolau i Printezis su me uzeli pod svoje od starta i učinili da se osećam komforno. Generalno, svi u prvom timu su me prihvatili i nikada nisam imao probleme.

Pre dve sezone je debitovao u Evroligi što je dodatno privuklo skaute da dolaze na mečeve Olimpijakosa.

– To je nešto što nikada neću zaboraviti.

Letos je imao i putovanje „preko bare“ kako bi se dodatno upoznao sa stvarima tamo.

– Proveo sam oko dva meseca u Americi, video sam dosta različitih stvari u odnosu na Evropu i to mi je dosta pomoglo. Trebaće mi vremena da se adaptiram na novu situaciju, ali će mi ranije iskustvo pomoći, kao ono kada sam napustio Novi Sad i došao u Pirej.

A, onda je došlo veče koje su svi čekali – draft. I momenat kada je Adam Silver izgovorio njegovo ime.

– Nije uzbuđenje bilo samo za draft, noćima pre toga ni ja ni moja familija nismo mogli da spavamo. Bili smo toliko uzbuđeni. Da budem iskren, nisam očekivao da ću biti izabran sa tako visoke pozicije. Nisam očekivao ništa posebno, ali kada sam čuo svoje ime bio sam u šoku. Naravno da sam srećan zbog svega. Trejd koji je Oklahoma napravila je za mene bio još veći šok, jer su oni veoma dobar tim. Bogu sam zahvalan na svemu i naravno mojoj porodici. Bez njihove podrške ne bih bio ovde gde sam. Bili su uz mene u teškim trenucima i gurali su me da budem bolji i da u isto vreme ostanem na zemlji što je veoma važno.

San je ostvaren, sada je na redu rad.

– Od malih nogu sam maštao da igram u NBA ligi, od nekih osam-devet godina sam to hteo, verovao sam u sebe i bio sam odlučan da u tome uspem. Uspeo sam, sada su tu neki novi ciljevi i njih želim da ostvarim – zaključio je Pokuševski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike