"Valjak" stao u Španiji! Prvi poraz Partizana u sezoni

10.11.2021

20:48

0

Autor: A. Š.

Izabranici Željka Obradovića izgubili u Andori

"Valjak" stao u Španiji! Prvi poraz Partizana u sezoni
KATA7865 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Košarkaši Partizana doživeli su prvi poraz u sezoni. Na gostovanju u Andori, u 4. kolu Evrokupa, crno-beli su u dramatičnoj završnici doživeli neuspeh od istoimenog španskog tima 61:60 (16:12, 8:20, 24:8, 13:20).

Nisu izabranici Željka Obradovića bili daleko od nastavak trijumfalnog niza, čiji je kraj došao najviše zbog izuzetno loše treće četvrtine, u kojoj je "valjak" dozvolio rivalu da napravi 16 razlike i minus osam s kraja prvog poluvremena, pretvori u plus osam pred završnih 10 minuta meča.

Bez dileme treći kvartal meča u Andori je najgori period u Partizanovoj igri ove sezone. Umesto da sjajno izdanje iz druge četvrtine, u kojoj su imali i najvećih plus 11, crno-beli pravljenjem nedostižnog plusa, celu pretposlednju deonicu odigrali su u kontra ritmu, postigavši samo osam poena, od kojih su polovinu postigli sa linije penala. 

Posle sporijeg početka meča, u kojem je crno-bele održao Jam Madar sa šest poena u uvodnih pet minuta, "valjak" je malo po malo preuzimao kontrolu meča, da bi furioznom serijom na kraju prve i početkom druge deonice (14:0) na polovini drugog kvartala stigao do plus osam. 

Ulazak Alekse Avramovića značajno je podigao intenzitet odbrane Partizana, dok je Ledej sa dve trojke ulio crno-belima preko potrebno smirenje u fazi napada, koje je bilo gotovo bezgrešno do same završnice prvog poluvremena, kada su Obradovićevi izabranici "dohvatili" najvećih 30:19 u 17. minutu posle vezanih poena Smailagića (četiri) i Mura.

Tada se dogodio, ispostavilo se na kraju, verovatno i ključni period meča. U završnih 100 sekundi prvog poluvremena, crno-beli su promašili tri napada na plus 11, što je trojkom kaznio Kraford, nagovestivši tako potpuni preokret u nastavku meča.

Na startu drugog poluvremena uloge su se potpuno zamenile. Domaće je pokrenuo nekadašnji košarkaš Partizana Kodi Miler Mekintajer, na čijim krilima je Andora topila prednost beogradskog tima i preuzimala kontrolu meča u svoje ruke. Crno-beli su ušli u seriju grešaka i ishitrenih šuteva, obruč je gostima bivao sve manji, dok su domaći iz napada u napad delovali sve sigurnije i posle zakucavanja Mekintajera došli do maksimalnih 48:38 u finišu pretposlednjeg kvartala.

Ipak, "valjak" se nije predavao. Aleksa Avramović je sa četiri vezana poena u finišu treće i početkom četvrte deonice pogurao Partizana ka preokretu, koji su obezbedili Ledej (trojka) i, tek tada napadački opasan, Kevin Panter, koji je sam kreirao seriju crno-belih 7:0 za povratak minimalnog plusa na polovini  poslednje deonice (56:55).

Međutim, Dianj i Mekintajer su povukli ručnu u igri domaćih i sa četiri poena zadržali Andoru u vođstvu, da bi u poslednjih 120 sekundi Avramović i Trifunović promašili otvorene trojke na minus jedan, posle čega je Hena pogodio izuzetno težak šut sa poludistance sa 61:58 20 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene. Ušlo se potom u penal završnicu, Panter je 9.2 sekunde pre kraja pogodio dva slobodna bacanja, ali je tada do izražaja došlo to što košarkaši Partizana nisu iskoristili bonus, što su domaći iskoristili da potroše skoro šest sekundi, pre nego što je Jelinek stao na liniju penala. Pošto je prvo slobodno bacanje promašio, iz drugog pokušaje je bio namerno neprecizan, da bi za preostalo vreme (3.4 sekunde) Avramović stigao da uputi šut ka košu sa pola terena, koji nije završio tamo gde su svi crno-beli želeli.

ANDORA: Miler Mekintajer 11, Pauli 10, Lovet, Hana 2, Nua 2, Nakić, Dijanj 4, Kraford 7, Kolom, Jelinek 10, Morgan, Arteaga 15.

PARTIZAN: Kuruc 2, Panter 13, Ledej 12, Zagorac, Avramović 8, Koprivica 2, Dangubić 2, Smailagić 7, Mur 6, Glas, Trifunović 2, Madar 6.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BLOG UŽIVO:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Avramović i Trifunović promašuju trojke za crno-bele. Andora vodi 59:58, minut i 18 sekundi pre kraja. Hena pogađa izuzetno težak šut preko ruke sa poludistance pred poslednji minut. Trifunović promašuje još jednu trojku, kao i Pauli na drguoj strani. Plus tri za Špance, 20 sekundi pre kraja - 61:58. Ulazi se u penal završnicu. Panter pogađa svoja dva šuta. 9.2 sekunde pre kraja, Andora vodi 61:60. Trifunović nije uspeo da napravi brzi faul, 3.4 sekunde Jelinek staje na liniju penala. Prvo promašuje, drugo namerno. Avramović šutira sa pola terena, ali nije precizan. Andora je pobedila 61:60.

38. MINUT - Seriju Pantera 7:0 poenima s linije penala (2/2) prekida Dianj. Andora ima plus jedan - 57:56, ali Ledej na drugoj strani daje koš. Mekintajer pogađa na isteku napada sa poludistance, ali potom Panter promašuje dva vezana napada. Španci vode 59:58 dva i po minuta pre kraja. Mekintajer je promašio trojku.

36. MINUT - Panter postiže četiri vezana poena iz prodora za 55:53 na isteku 35. minuta. Crno-beli su odbranili prvi napad posle tajm auta Navara, a potom Panter pogađa trojku za vođstvo Partizana - 56:55, 36. minut. 

34. MINUT - Četiri laka poena za crno-bele (Trifunović i Koprivica), ali Arteaga prekida mini seriju košem iz reketa - 53:46, 34. minut. Ledej ubacuje izuzetno važnu trojku za "valjak", ali crno-beli nemaju rešenja za visokog Arteagu - 55:49, 36. minut.

32. MINUT - Prokockali su crno-beli dva uvodna napada u četvrtom kvartalu, ali domaći to nisu iskoristili. Avramović poentira iz prodora - 48:42, 32. minut. Mekintajer ubacuje trojku za domaće. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Posle poena Arteage i Kroforda Andora dolazi do svoje najveće prednosti u dosadašnjem toku meča - 46:38, 29. minut. Mekintajer još jednom zakucava za prvo dvocifreno vođstvo domaćih - 48:38. Izuzetno bitni poeni Avramovića, posle ukradene lopte, na kraju treće deonice. Andora vodi 48:40.

28. MINUT - Raste prednost domaćih posle poena Jelineka iz prodora - 40:36, 27. minut. Ledej  pogađa jedno od dva slobodna bacanja, na drugoj strani Arteaga zakucava - 42:37, 28. minut. Smailagić je polovičan sa penala. 

26. MINUT - Andora poravnava rezultat u 35. minutu posle zakucavanja Paulija, a potom i Jelinek pogađa sa poludistance za preokret - 36:34 na polovini treće deonice. Partizan je još na dva postignuta poena. Seriju domaćih 8:0 sa dva ubačenja bacanja prekida Panter i poravnava rezultat 36:36, 26. minut. Dianj zakucava.

24. MINUT - Smailagić zakucava i postiže prve poene za Partizan posle dva i po minuta igre u drugom poluvremenu. Prethodno je Arteaga popravio promašaj Jeleneka - 34:28, 23. minut. Pauli zakucava i vraća domaće samo na četiri poena zaostatka, a potom i Mekintajer "seče" dodavanje Dangubića i zakucava za 34:32 u 24. minutu. Obradović traži minut odmora. Samo dva poena su crno-beli postigli za četiri minuta igre. 

22. MINUT - Ponovo se na prve poene u jednoj četvrtini čeka više od minuta. Prvi koš u drugom poluvremenu postigao je Arteaga sa linije penala (2/2) - 32:26, 22. minut.  

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Propustili su crno-beli tri napada na plus 11, što je trojkom kaznio Kroford. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 32:24.

18. MINUT - Avramović osvaja loptu, a Mur u kontri donosi Partizanu prvu dvocifrenu prednost na meču 30:19, 17. minut. Navaro traži još jedan tajm aut. Kroford poentira posle solo akcije i prekida Partizanovu mini seriju 6:0 - 30:21, 17. minut. Dangubić pogađa sa poludistance i čuva crno-belima dvocifreni plus - 32:21, 18. minut. 

16. MINUT - Avramović poentira iz prodora za nastavak Partizanove serije, koju trojkom prekida Jelinek - 24:19, 15. minut. Domaći su prvi koš u drugoj četvrtini postigli posle nešto manje od 5 minuta. Smailagić popravlja svoj promašaj, a potom pogađa i dva bacanja - 28:19, 16. minut. 

14. MINUT - Ledej pogađa prvu trojku za crno-bele na meču - 16:15, 13. minut, a potom Avramović postiže poene u kontri za novo vođstvo Partizana - 17:16. Zek Ledej pogađa još jednu trojku sa identičnog mesta (desnog kornera), a potom Mur u kontri popravlja promašaj Ledeja. Partizan za manje od dva minuta pravi seriju 10:0 za vođstvo 22:16, 14. minut. Navaro traži minut odmora.

12. MINUT - Nema poena u prva dva minuta druge deonice - 16:12. 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Poenima Nue iz reketa domaći dolaze do, dosad, najvećih plus 6 - 16:10. Seriju Andore 7:0 sa dva ubačena bacanja prekida Mur. Na kraju prve deonice Španci vode 16:12.

8. MINUT - Poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem Arteage Andora dolazi do prvog vođstva na meču - 9:8, 7. minut. Kevin Panter je fauliran prilikom šuta za tri poena, pogodio je dva od tri slobodna bacanja. Jelenek pogađa prvu trojku na meču, a potom Pauli poentira u kontri. Andora vodi 14:10 pred završna dva minuta prve deonice. Obradović traži tajm aut.

6. MINUT - Na isteku 6. minuta meča Partizan vodi 8:6 posle poena Madara i Paulija. 

4. MINUT - Mekintajer postiže prve poene za domaće posle nešto manje od dva i po minuta igre - 2:2. Madar pogađa i sa poludistance. Kuruc seče dodavanje domaćih i zakucava u kontri, na drugoj strani Pauli poentira iz prodora - 6:4, 4. minut.

2. MINUT - Posle minut i po igre prve poene na meču postiže Madar u kontri. 

Partizan meč počinje s petorkom Madar, Panter, Kuruc, Ledej i Koprivica. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike