Real vodio 25 razlike i drhtao za pobedu protiv Monaka, Barselona „preživela“ Olimpijakos

13.10.2021

21:50

0

Autor: A. Š.

Imaće Pirejci za čim da žale

Real vodio 25 razlike i drhtao za pobedu protiv Monaka, Barselona „preživela“ Olimpijakos
rudy-fernandez-real-madrid-eb21 - Copyright Euroleague

Dramatičnim završnicama u Madridu i Barseloni spuštena je zavesa na 3. kolo Evrolige. „Kraljevski klub“ je i pored 25 poena prednosti strepeo za pobedu protiv Monaka, dok su izabranici Šarunasa Jasikevičijusa tek u dodatnih pet minuta slomili otpor Olimpijakosa.

Real je naneo prvi evroligaški poraz debitantu u elitnom takmičenju – 94:86 (30:12, 21:27, 21:26, 22:21) i to najviše zahvaljujući izuzetno ubedljivoj prvoj četvrtini.

Jabusele, Hanga i Kozer zatrpavali su koš gostiju iz svih pozicija, a kada su im se priključili Ljulj i Fernandez sredinom druge deonice na semaforu maksimalnih 44:19.

Delovao je Monako u tim momentima kao potpuno razbijena vojka, koju je maestralnom igrom počeo da „skuplja“ Majk Džejms. Sjani američki plejmejker hrabro je istupio na čelo tima i poveo ga ka velikom preokretu koji je usledio u završnom kvartalu.

Sa šest trojki je nekadašnji košarkaš CSKA topio ogromnu prednost Reala, koja je istopljena, preciznim dalekometnim šutevima Motijunasa, Anđušića, Vestermana i Tomasa, koji je sa sedam poena doneo vođstvo Monaku u 37. minutu – 83:81.

Ipak, potpuni krah Madriđana nije dozvolio Jabusele. Sjajni Francuz je sa pet vezanih poena povukao ručnu, da bi trijumf Lasovim izabranicima osigurali Fernandez i Ertel.

Jabusele je sa 18 poena bio najefikasniji u pobedničkom timu, Ertel je dodao 13, a Kozer poen manje. S druge strane maestralan je bio Džejms (24 p, 10 as), Hol je postigao 12, a Tomas 11 poena. Anđušić je meč završio sa osam poena.

Još dramatičnije bilo je u Barseloni, gde je Olimpijakos stao nadomak velikog iznenađenja - 79:78 (10:17, 17:15, 28:15, 12:20, 12:11). Hrabro su crveno-beli izašli na megdan favorizovanom rivalu, potpuno kontrolisali dešavanja na parketu u prvom poluvremenu, da bi u trećoj deonici Mitorić pokrenuo Barsinu mašinu, koja je za tili čas stigla nadomak dvocifrenog plusa.

Nije se Olimpijakos predao ni kada je Oriola u 33. minutu ubacio trojku za plus devet (58:49), postepeno je topio prednost Katalonaca i poenima Vezenkova došao do dva poena prednosti pred završnih 60 sekundi četvrte deonice u kojoj su Slukas sa jedne i Higins sa druge strane promašili šuteve za pobedu.

U dodatnom periodu delovalo je da Barselona posle mini serije Kalatesa i Mitorića 5:0 (75:70) ide ka sigurnom trijumfu, međutim, Olimpijakos se još jednom podigao kao Feniks i sa četiri vezana pogođena bacanja Dorsija, 22 sekunde pre kraja, došao nadomak pobede (78:77), bez koje su ostali zahvaljujući mirnoći Oriole na slobodnom bacanju (2/2 sedam sekundi pre kraja) i promašenom šutu za pobedu Slukasa.

Mirotić je sa 22 poena bio najefikasniji igrač meča, Higins je postigao 11, a Dejvis poen manje, dok je Kalates uz devet poena imao 13 skokova i sedam asistencija. Goste su poenterski predvodili Slukas (14), Vezenkov i Dorsi (po 12).

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike