Hrabra Zvezda stala u finišu! Đorđevićev Fener slavio na startu Evrolige

01.10.2021

17:07

0

Autor: A. Š.

Desetkovani crveno-beli poraženi u Istanbulu

Hrabra Zvezda stala u finišu! Đorđevićev Fener slavio na startu Evrolige
Copyright MN Press

Borila se Zvezda, ali joj je za bolji početak Evrolige nedostajalo više raspoloživih igrača u rotaciji. Hrabro su se desetkovani crveno-beli držali na startu nove sezone elitnog takmičenja u Istanbulu, ali su na kraju posustali, što je Fenerbahče iskoristio i slavio 61:57.

Desetkovani crveno-beli, sa rekovalescentima Dobrićem i Davidovcem kao posmatračima na klupi, pružili su dobar otpor Đorđevićevom timu, koji je do premijernog trijumfa došao i uz dozu sreće, iako je sam početak meča nagoveštavao potpuno drugačiju sliku na terenu.

Prenervozno su Zvezdini košarkaši ušli u utakmicu, mnogo grešili i dozvoljavali rivalu puno lakih poena, pa je posle četiri minuta igre na semaforu stajalo 14:0. Ipak, ulazak Kuzmića i Ivanovića dao je dodatnu energiju timu, koji je zaigrao mnogo kvalitetnije, pre svega u odbrani, tako da je Fener u narednih 16 minuta prvog poluvremena postigao još 14 poena.

Kalinić (sedam) i Kuzmić (četiri) su u prvoj deonici postigli 11 od Zvezdinih 15 poena, povukli ručnu u kolima koja su nezadrživo jurila u ambis i dali veliki impuls ostatku tima da u nastavku meča bude ravnopravan rival sa favorizovanim protivnikom.

Ne samo da je Zvezda konstantno "disala za vrat" Feneru, već je u drugoj i trećoj deonici stizala i do vođstva, međutim, kao po pravilu u tim momentima, ulazila u košgeterske krize, omogućavajući Fenerbahčeu da "preživi" veoma kritične periode u sopstvenoj igri.

Istanbulsi velikan je meč krenuo da lomi u poslednja dva minuta trećeg perioda, koji je obeležio četvorominutni poenterski post na obe strane. Promašivalo se i grešilo u serijama, da bi, dotad, potpuno neprimetni Polonara postigao pet poena i trojkom doneo Feneru plus 10 u završnici pretposlednjeg kvartala.

Nije se Zvezda predala ni tad, jurila je Fenerbahče bukvalno do poslednje sekunde utakmice, ali dve trojke Ivanovića i Mitrovićevi poeni uz faul (promašio dodatno bacanje) u samoj završnici meča nisu bili dovoljni za konačan preokret.

FENERBAHČE - CRVENA ZVEZDA 61:57 (18:15, 10:11, 17:11, 16:20)

FENERBAHČE: Birsen, Šajok 4, Akpinar 2, Mahmutoglu 6, Biberović, Dev Kolo 7 (3sk, 3as), Henri 4 (4sk, 6as, 5uk), Henri 13 (4sk), Veseli 8 (5sk), Buker 8 (9sk), Polonara 7, Duverioglu 2.

CRVENA ZVEZDA: Gušić, Lazarević 6 (4sk), Volters 9(3sk, 4as), Uskoković, Davidovac, Mitrović 4 (6sk), kalinić 9 (9sk), Dobrić, Holins 5 (5sk), Simonović, Ivanović 16 (6as), Kuzmić 8 (3sk).

BLOG UŽIVO:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Ivanović je promašio trojlu, De Kolo pogađa sa poludistance posle ofanzivnog skoka Bukera. Ivanović pogađa trojku na minut i 15 sekundi pre kraja i daje Zvezdi "veštačko disanje" - 58:52. Henri pogađa sa poludistance, a 39 sekundi pre kraja četvrte deonice Mitrović poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Fenerbahče promašuje napad, Ivanović pogađa trojku 6.2 sekunde pre kraja. Zvezda je na minus tri - 60:57. De Kolo pogađa jedno bacanje i stavlja tačku na meč - 61:57.

38. MINUT - Ponovo se ušlo u seriju promašaja na obe strane. Holins postiže lake poene na isteku 37. minuta i vraća Zvezdu na jedan posed zaostatka - 51:49. Efektno zakucavanje Pjera, koji čuva Fenerovo vođstvo. Kalinić promašuje trojku, De Kolo na drugoj strani pogađa sa iste udaljenosti. Fenerbahče ima velikih sedam poena prednosti pred završnih 120 sekundi - 56:49. Radonjić traži minut odmora.

36. MINUT - Polonara je pogodio dva bacanja, pred poslednjih pet minuta Fener vodi 51:47. Po tri napada su prokockana na obe strane, rezultat je nepromenjen na ulasku u završna četiri minuta četvrte deonice.

34. MINUT - Posle poena Kuzmića, Veseli na drugoj strani precizan sa poludistance - 49:44, 33. minut. Iz trećeg napada Ivanović poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje. Zvezda je na minus dva pred završnih šest minuta - 49:47. 

32. MINUT - Dobra odbrana Zvezde na startu završnog kvartala i izgubljena lopta Veselog, posle koje Volters poentira uz faul i pogađa dodatno bacanje - 45:40, 31. minut. Odlično Zvezda počinje četvrtu deonicu, još jedna osvojena lopta posle dobre odbrane materijalizovana je zakucavanjem Lazarevića u kontri - 45:42, 32. minut. Đorđević zove minut odmora, posle kojeg Akpinar poentira iz prodora.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Na kraju treće deonice Fener vodi 45:37, posle poena Kuzmića iz odbojke uz zvuk sirene. Posustali su crveno-beli u finišu treće deonice, Polonara u reketu, a potom i Pjer sa linije penala (2/2) donose Feneru plus sedam 53 sekunde pre kraja treće deonice - 42:35. Ponovo su Zvezdini košarkaši ušli u seriju grešaka, a Polonara trojkom donosi Fenerbahčeu plus 10 - 45:35.

28. MINUT - Pjer pogađa trojku za Fener, drugu iz 12 pokušaja za domaćina u dosadašnjem toku meča, a posle promašaja Kuzmića pod košem, "pukla" je kontra na drugoj strani koju je poenima završio Veseli. Fener je vratio plus na svoju stranu 35:31, 27. minut. Radonjić traži minut odmora. Važne poene za Zvezdu, iz prodora, postiže Volters, koji poentira i posle koša Pjera - 37:35. Na ulasku u poslednja dva minuta treće deonice De Kolo pogađa jedno od dva bacanja (prvi poen na meču) - 38:35. 

26. MINUT - Više od četiri minuta se igra bez koša. Izuzetno neefikasna utakmica, sa mnogo promašaja na obe strane. Rezultat je nepromenjen 31:30 za Zvezdu. Posle šest minuta igre u trećoj denoci crveno-beli vode 5:2.

24. MINUT - Nekoliko trenutaka "divlje košarke" na obe strane, sa mnogo promašaja. Više od dva minuta nema poena, Zvezda vodi 31:30 na ulasku u 25. minut.

22. MINUT - Treći kvarta otvoren je poenima Luke Mitrovića pod košem Fenera - 28:28, 21. minut. Holins pogađa trojku (prve poene na meču), Zvezda vodi 31:28. Henri lakim poenima iz prodora prekida Zvezdinu mini seriju 5:0 - 31:30, 22. minut.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Na kraju prvog poluvremena Fener vodi 28:26. Ivanović je pogodio dva bacanja, pa je Zvezda mini serijom 4:0 stigla do izjednačenja - 26:26 u 19. minutu. Na drugoj strani Veseli je bio precizan s poludistance i postavio konačan rezultat posle prve dve četvrtine.  

18. MINUT - Ušlo se u seriju promašaja na obe strane, skoro dva minuta se igra bez poena. Loš niz prekida lakim poenima Nikola Kalinić - 26:24, na ulasku u poslednja dva minuta prvog poluvremena. 

16. MINUT - Na polovini druge deonice, posle poena Voltersa iz prodora, Zvezda prvi put vodi na meču - 22:21. Propustili su crveno-beli dva vezana napada da uvećaju plus i odmah su kažnjeni trojkom Mahmutoglua i zakucavanjem Bukera - 26:22. Radonjić odmah traži tajm aut.

14. MINUT - Zvezda je samo na minus jedan posle trojke Ivanovića - 21:20, 13. minut. Henri je promašio otvoren šut van linije 6.75, a crveno-beli tri prilike da dođu do vođstva. Kuzmić pravi treću ličnu grešku na isteku 14. minuta.

12. MINUT - Mahmutoglu pogađa težak šut na isteku napada. Posle konfuznog starta i još dve izgubljene lopte, Lazarević u kontri postiže prve poene za Zvezdu u nastavku meča - 20:17. Polovičan učinak Mahmutoglua sa linije penala - 21:17, 12. minut.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve deonice rezultat je 18:15 za Fenerbahče, posle zakucavanja Duverioglua sa jedne i Lazarevića sa druge strane. 

9. MINUT - Potencijalno veliki problem za Zvezdu u nastavku meča mogao bi da bude drugi faul Kuzmića u 8. minutu. Radonjić odmah reaguje i vraća ga na klupu. Kalinić pogađa trojku i primorava Đorđevića da zatraži tajm aut - 16:13, 9. minut. Crveno-beli su u seriji 13:2.

7. MINUT - Ulazak Ivanovića i Kuzmića dao je novu energiju Zvezdi, koja serijom 8:0 spušta minus na jednocifren broj - 14:8, 6. minut.

5. MINUT - Mnogo greše crveno-beli na startu meča, dok na drugoj strani košarkaši Fenera podižu prednost sa lakim poenima na obruču - 14:0, 5. minut. Sedam izgubljenih lopti Zvezde u prvih pet minuta meča. Na isteku petog minuta meča Kalinić postiže prve poene za Zvezdu.

3. MINUT - Loše su crveno-beli ušli u meč, izgubili su nekoliko lopti u prva dva minuta. Buker vezuje četiri poena, Fener vodi 8:0 na ulasku u treći minut meča. Radonjić je primoran da traži minut odmora. Još jedna izgubljena lopta Zvezde i novi laki poeni na drugoj strani - 10:0.

 

1. MINUT - Fener otvara meč sa četiri brza i laka poena - 4:0.

Radonjić je meč počeo s petorkom Volters, Holins, Simonović, Kalinić, Mitrović. Pre prvog podbacivanja održan je minut ćutanja, u znak sećenja na Dušana Ivkovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike