ABA liga, kompletan vodič za novu sezonu: Sve što treba da znate i sve što niste znali da vas zanima

23.09.2021

12:02 >> 19:16

0

Svi se slažu da će liga biti jača nego ikad

ABA liga, kompletan vodič za novu sezonu: Sve što treba da znate i sve što niste znali da vas zanima
Copyright MN Press

ABA liga, konačno. Košarkaško takmičenje koje je poslednjih godina mnogima postalo omiljeno konačno počinje novu sezonu!

Iako se to pisalo i govorilo mnogo godina unazad, sada ponovo možemo reći sa apsolutnom sigurnošću: Ova sezona biće jača nego ikad!

Naravno, glavna vest je povratak Željka Obradovića u Partizan i najava renesanse “institucije”, ali čak i mimo toga (!) mnogo stvari se tu desilo zbog kojih jedva čekamo da počne.

Što se tiče promena, glavna je, naravno, šest klubova u plej-ofu. To daje veći motiv i drugačiju perspektivu klubovima koji ne mogu među prva četiri, a nisu ugroženi za opstanak. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i kompletno četvrtfinale, što bi dodatno poboljšalo takmičenje.

Od ove sezone, ABA prelazi i na pravila FIBA, što je uglavnom kozmetička promena.

Ali, međunarodno interesovanje nije. Kako se može čuti iz uprave takmičenja, za ABA vlada veliko interesovanje u celoj Evropi. Izrael i Grčka će prenositi utakmice, kao i nacionalna televizija Slovenije, ali i Crne Gore. Svi oni su otkupili prava od Arene i prenosiće zasebno.

U Izraelu se utakmice sa Jadrana nisu godinama prenosile, ali ako se može nagađati da je dolazak Jama Madara u Partizan jedan od razloga za to interesovanje, televizije Grčke i drugih takvih posebnih razloga nemaju, osim svog finansijskog interesa da ponude publici ono što traži.

Tu je i izuzetno uspešna ABA2, u kojoj se takmiči 14 klubova iz svih šest država bivše Jugoslavije (Osijek se odmah javio kada je Gorica odustala, tako da je tu i Hrvatska). Treba reći da se naknadne pozivnice ne plaćaju i da je ABA pomoću svojih sponzora pokrila i te troškove.

No, da pređemo na predstavljanje timova, koje smo grubo podelili u, da tako kažemo, klase favorita. Krećemo, naravno, od šampiona.

Crvena zvezda

Došli: Nikola Ivanović, Luka Mitrović, Aron Vajt, Stefan Lazarević, Nikola Kalinić, Nejt Volters, Ostin Holins, Maik Cirbes.

Otišli: Džordan Lojd, Marko Jagodić Kuridža, Aleksa Radanov, Lengston Hol, Kori Volden, Duop Rit, Lendri Noko.

MN Press

Ako je suditi po kladioničarskim kvotama, Zvezda je drugi favorit takmičenja, iza Partizana, ali ne dajte da vas to zavara. Zvezda ima evroligašku ekipu, evroligaškog trenera, iskusan tim koji zna kako se osvajaju trofeji i koji vrlo dobro poznaju sistem i način rada u klubu. Od osam pojačanja njih petorica su već radila sa trenerom Dejanom Radonjićem i osvajala trofeje. Ako se njima priključi i Stefan Lazarević, to je šestorica. Ako bi Zvezda odbranila trofej, teško da bi to moglo da se nazove iznenađenjem, ali niko ne zna kako će se stvari odvijati trenutno. Glavnica tima crveno-belih od prošle sezone je sačuvana, tako da javnost zna šta može da očekuje. Jedan od dva glavna favorita za trofej.

Partizan

Došli: Kevin Panter, Aleksa Avramović, Zak Ledej, Dalas Mur, Rodions Kurucs, Dušan Miletić, Alen Smailagić, Jam Madar, Balša Koprivica.

Otišli: Rašon Tomas, Ognjen Jaramaz, Džoš Perkins, Nikola Janković, Erik Mika, Novica Veličković, Lazar Stefanović, Stefan Janković, Vidan Dornjak, Markus Pejdž.

Košarkaši Partizana, MN Press

Partizan je apsolutni hit ne samo u Srbiji i regionu, nego i u Evropi. Dolazak najboljeg evropskog trenera svih vremena Željka Obradovića je doneo jednu sasvim novu dimenziju ABA ligi i samostalno je podigao na viši nivo. Po dolasku “Žoca” usledila su i pojačanja, a trener i sportski direktor Zoran Savić demonstrirali su snagu i znanje. Po imenima na papiru, crno-beli verovatno imaju najjači sastav u ABA, ali svi znamo da to ništa ne znači. Ubedljivo najveće pojačanje je Obradović, ali znamo da on ne može da daje koševe. Ujedno, dometi Partizana su u ovom trenutku nepoznanica. To je sasvim novi tim sa sasvim novim trenerom. Za očekivati je da kvalitet i rezultati idu uzlaznom putanjom, ali gde je vrhunac – ostaje da se vidi. Jedan od dva glavna favorita za osvajanje titule.

Budućnost

Došli: Edin Atić, Marko Jagodić Kuridža, Džejkob Vajli, Igor Drobnjak, Vladimir Micov, Di-Džej Sili.

Otišli: Nikola Ivanović, Luka Mitrović, Amedeo Dela Vale, Fedor Žugić, Melvin Edžim, Dragan Apić, Aleksa Ilić.

Džastin Kobs, MN Press

Budućnost je osvajanjem titule pre tri godine i igranjem Evrolige pokazala da nije “večiti kandidat”, već ozbiljan konkurent za trofej. Vratio se trener Aleksandar Džikić, došla su evroligaška pojačanja Vladimir Micov, Di-Džej Sili, Marko Jagodić Kuridža, pa i Džejkob Vajli. Reklo bi se i jači tim od prošle sezone, iako je odlazak Nikole Ivanovića zaista veliki udarac. Naravno, u ABA ligi nema izvesnih stvari, Morača je uvek tvrđava, ali utisak je da su “na papiru” Zvezda i Partizan ispred.

Cedevita Olimpija

Došli: Hejden Dalton, Markus Kin, Marko Radovanović, Melvin Edžim, Džeki Karmajkl, Blaž Habot, Džejkob Pulen, Saša Ciani, Zek Ogust.

Otišli: Kendrik Peri, Majkl Hopkins, Rion Braun, Džerod Džons, Hejden Dalton, Rok Radović, Mangok Matijang, Blaž Habot, Ivan Marinković.

Jaka Blažič, MN Press

Poslednji član nečeg što ćemo labavo povezati u termin “velika četvorka ABA lige”. Cedevita Olimpija ima čak 70 trofeja u svojim vitrinama, zahvaljujući nasleđu Olimpije. Među njima je i šest titula velike Jugoslavije, jednog od najtežih evropskih takmičenja, kao i prvo izdanje Jadranske lige. Ali, tih sedam velikih trofeja su nasleđe Olimpije, Cedevita u ABA ligi spada u red “večitih kandidata”. To je klub koji ima mogućnosti, ima znanja, ima dobre igrače, ali nekako uvek zastane pred kraj. Cedevita Olimpija ipak ima jači “roster” nego prošle sezone, a tu je i odlični trener Jurica Golemac. “Na papiru” nisu toliko jaki kao “večiti”, ali…

FMP

Došli: Dimitrije Nikolić, Nenad Nerandžić, Brajs Džons, Garet Nevels, Danilo Tasić, Nikola Šaranović, Milutin Vujičić, Marko Pavićević, Stefan Lakić.

Otišli: Stefan Đorđević, Stefan Lazarević, Marko Radovanović, Nemanja Nenadić, Marko Pecarski, Jurij Macura, Filip Čović, Džejlen Hends, Radoš Šešlija, Nemanja Popović, Lazar Vasić.

FMP je jedan od retkih timova za koje se može reći da im sastav nije jači nego prošle sezone, ali to ne znači ni da je slabiji. Iznenadni odlazak u penziju Filipa Čovića (prerano) ostavio je tim bez lidera, ali ako su “panteri” nešto pokazali, to je da znaju da rade sa mladima i da znaju kako se igra ABA liga. Za sada je tim nepoznanica, kao i dometi, ali ako igra bude na nivou sličnom prošlosezonskoj, opstanak ne bi trebalo da bude zebnja.

Mega

Došli: Nikola Kočović, Mladen Vujić, Matej Rudan, Aleksander Balcerovski, Samson Ruzenčev, Boriša Simanić.

Otišli: Marko Kljajević, Aleksandar Langović,  Mihailo Jovičić, Stefan Momirov, Milenko Tepić, Oleksandr Kobci, Nikola Đapa, Filip Petrušev, Nikola Mišković, Marko Simonović.

Nikola Jović, MN Press

Mega je takođe jedan od retkih timova za koje se može reći da nisu jači nego prošle sezone, što je i logično. Prošle sezone je u timu bio MVP lige Filip Petrušev, kao i Marko Simonović, koji je otišao u NBA. Milenko Tepić je otišao u penziju, ali Mega nas iz sezone u sezonu uverava da zna kako se radi sa mladima. Pored vrhunske organizacije, tu je i trener Vladimir Jovanović, koji gaji veliku strast prema razvoju mladih, “radoholik” je i zna kako se gradi pobednički mentalitet. Tu je cela plejada “klinaca”, a svi jedva čekaju da vide šta će u seniorima pokazati Nikola Jović i Nikola Đurišić. Iako su nove i mlade ekipe nepoznanica, za očekivati je da će se umešati u borbu za plej-of ili bar pomrsiti konce favoritima.

Borac

Došli: Lautaro Lopez, Marko Pecarski, Hanter Hejl, Bojan Tomašević, Ivan Marinković, Ilija Đoković, Sava Lešić.

Otišli: Nenad Nerandžić, Nikola Kočović, Brajs Džons, Dušan Miletić, Derik Tornton, Entoni Smit, Ivan Gavrilović, Stevan Karapandžić.

Borac je mnogo promenio tim, ali je u poslednji čas doveo dva velika i važna pojačanja. Vratio se Ilija Đoković i došao je Sava Lešić. Time su pokrivene pozicije plejmejkera i jedna pod košem, koje su jako važne. Obojica su iskusni, znaju kako se igra ABA, imaju poene u rukama i pravi karakter. Kada se na sve to doda povratak navijača, u Čačku je košarka religija, i činjenica da će hala uvek biti puna, koliki god da bude kapacitet, digli su Borac na neki novi nivo, svakako iznad borbe za opstanak. Za koliko će to biti dovoljno – videćemo.

Igokea

Došli: Dešon Stivens, Nikola Tanasković, Stefan Đorđević, Markel Starks, Aleksa Radanov, Džejms Robinson.

Otišli: Džeki Karmajkl, Edin Atić, Entoni Klemons, Nikola Jovanović, Stefan Pot, Stiven Grej.

Dragan Bajić, MN Press

Igokea je solidno promenila tim, ali je ostala otprilike na nivou od prošle sezone, kada je izborila istorijski plej-of. No, iako je tim na nivou prošlo sezonskog, veći deo lige se znatno pojačao i teško je očekivati da će “Igosi” sada biti u prva četiri. Opet, tu je trener-tim Dragan Bajić, zvanično najbolji trener ABA prošle sezone, ceo klub je homogena i kompaktna celina i za očekivati je borbu za plej-of.

Mornar

Došli: Gligorije Rakočević, Kori Dejvis, Strahinja Mićović, Trej Luis, Vladimir Mihailović.

Otišli: Džekob Pulen, Derek Nidem, Keni Gabrijel, Ajzea Vajthed, Milko Bjelica, Marko Mugoša, Radoje Vujošević, Uroš Luković.

Za Mornar možemo reći da je po imenima oslabljen ove sezone. Ipak, posle odlične prošle, ne treba pomišljati da su ambicije pale. Braća Pavićević znaju svoj posao, Bar nikada nikome nije bio lako gostovanje, pa neće biti ni sada, ali se može reći da će ovaj novi tim, bez Pulena, Nidama, Vajtheda, Lukovića i Bjelice, biti zaista na mnogo ozbiljnijem ispitu nego prošle sezone.

Split

Došli: Karlo Žganec, Nejc Barič, Šaun Džons, tre Meklin, Tono Vuko.

Otišli: Marko Luković, Ilija Đoković, Blaž Mesiček, Antonio Vranković, Marin Marić.

Roko Leni Ukić, MN Press

Slavni klub slavne prošlosti i, nažalost, osrednje i slabe sadašnjosti. Trostruki šampion Evrope prošle sezone je izborio opstanak u baražu. Doduše, ta sezona je bila zaista turbulentna, ekipa je na prvo gostovanje krenula bez trenera, ali sada je drugačije. Uz novog trenera Srđana Subotića, koji ipak poznaje sistem, bez nekoliko važnih igrača, ali sa hrvatskom košarkaškom ikonom Roko-Lenijem Ukićem, ali i publikom, može da se nada izbegavanju baraža.

Zadar

Došli: Dario Drežnjak, Uroš Luković, Kevon Haris

Otišli: Jure Planinić, Jan Palokaj, Filip Vujičić, Kodi Džastis, Filip Kraljević.

Zadar je znatno ambiciozniji i može se reći jači nego prošle sezone. Sačuvana okosnica tima,  dolazak Uroša Lukovića i  još nekoliko mladih čine Zadar ozbiljnim konkurentom. Još ako bude publike da podrži ambicije, ekipa će sigurno moći više od prošlogodišnje borbe za opstanak. To je minimum, znamo da su svi u klubu ambiciozni i da imaju velike planove. Može se reći da je, ovako “na papiru”, duel Zadar-Partizan svakako najzanimljiviji u prvom kolu.

Cibona

Došli: Hoze Vildoza, Amar Gegić, Ivan Majcunić, Natan Rivers, Antonio Vranković.

Otišli: Skot Majkl Renolds, Igor Marić, Darko Planinić, Ivan Novačić.

Vladimir Jovanović i Mateo Drežnjak, ABA liga/Cibona/Željko Baksaj

Cibona se prošle godine borila za opstanak, ali je imala turbulentnu sezonu sa smenom trenera. Sada se od početka radi sa Vladimirom Jovanovićem, mladim trenerom koji je pokazao da zna da radi sa mladima. “Vukovi” su zadržali svoje perspektivne klince i lepo se pojačali i treba očekivati iskorak ove sezone.

Krka

Došli: Jurij Macura, Andrej Stavrov, Jaka Klobučar, Jakov Stipaničev, Jure Špan, Marko Arapović, Hasan Frenč, Templ Gibs.

Otišli: Martin Jančar Jarc, Roderik Campor, Adin Vrabac, Nejc Barič, Jure Škifić, Vasilije Vučetić, Milan Milovanović, Jan Rebec.

Krka može predstavljati potencijalno iznenađenje, a i ne mora. Stiglo je mnogo solidnih igrača, zadržani su nosioci, trener Dalibor Damjanović zna sistem i klub iznutra i mnogi ljubitelji košarke s pravom gledaju ka Novom Mestu kao potencijalnoj “mini” za sve favorite.

Studenstki centar

Došli: Boris Tišma, Kenan Kamenjaš, Džastin Edvards, Kajl Vinles.

Otišli: Igor Drobnjak, Marko Tejić, Tejler Hagedorn, Emir Hadibegović, Feđa Pajović, Filip Barović, Luka Žugić, Brion Alen.

Novajlija u ligi je velika nepoznanica za sve, verovatno i za njih same. Imaju oni nekoliko dobrih igrača, ali razlika između ABA i ABA2 je zaista velika. To se videlo prošle sezone, kada su Sparsi iznenadili Split u prvom meču, pa su se “žuti” uozbiljili i sledeće dve utakmice dobili sa 20, pa 30 razlike. Videćemo šta će nam pokazati.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike