Reputacija košarkaša Srbije u raljama rata FIBA i Evrolige

29.11.2020

19:36 >> 11:13

0

Posle poraza od Švajcarske jasno se postavlja pitanje - do kada će nas terati da igramo u okrnjenim sastavima

Reputacija košarkaša Srbije u raljama rata FIBA i Evrolige
Copyright promo/FIBA

Mi znamo da reputacija ne igra. Veliko smo košarkaško ime, imamo standarde, ali to su ipak stvari kojima se bave mediji i navijači. 

Rekao je ovo nedavno u intervjuu za 24sedam selektor Srbije Igor Kokoškov. Dve i po nedelje kasnije, posle poraza od Švajcarske92:90 na otvaranju drugog “prozora” kvalifikacija nameće se ponovo tema “reputacije”. Naš tim je izgubio od zemlje koja je poslednji put na Evrobasketu učestvovala davne 1955. godine, na Olimpijskim igrama 1952. godine, dok na Svetskom kupu nikada nije bila…

Koliki šok je izazvao ovaj trijumf, pokazuju i suze selektora i košarkaša Švajcarske posle meča.

Jasno je da Srbija, baš kao i većina ostalih ekipa, ima problem sa sastavljanjem tima zbog neusaglašenog kalendara takmičenja FIBA i Evrolige i da bi sve drugačije bilo da igra sa najjačim rosterom…

Pitanje je do kad će reprezentacijama biti nametnutno da nastupaju u “okrnjenim” sastavima i tako se poigravaju sa reputacijom koju su godinama gradili. Mada, svakako ni oslabljeni sastav Srbije u Finskoj nije smeo da dozvoli Švajcarcima da im održe ovakvu lekciju na terenu.

U nastavku pogledajte sa čim se naši košarkaši suočavaju u poslednja dva ciklusa kvalifikacija – za Evropsko prvenstvo 2022. i Svetski kup 2019. godine.

Kvalifikacije za EP 2022. – PORAZI OD GRUZIJE I ŠVAJCARSKE (učinak 1-2)

Poraz od Švajcarske je samo zakomplikovao posao “orlovima” na putu ka Evropskom prvenstvu, jer su oni imali već i kiks u prvom “prozoru” protiv Gruzije90:94. Posle rutinske pobede protiv Finske na startu kvalifikacija na gostujućem terenu (80:58), Srbija je hladan tuš doživela u Beogradu.  Nije Gruzija toliko nepoznata u košarkaškom svetu kao Švajcarska, ali je daleko ispod našeg nivoa. Tada su koš “orlova” napunili Šermadini i Mekfaden…

Tim Srbije protiv Gruzije: Simonović, Radanov, Jaramaz, Kravić, Veličković, Raduljica, Todorović, Ilić, Zagorac, Avramović, Rebić, Đorđević.

MN Press

Kvalifikacije za Svetski kup 2019. – PORAZI OD GRČKE, ESTONIJE, IZRAELA, NEMAČKE (7-5)

Mnogo problema je Srbija imala i u kvalifikacijama za Svetski kup, na koji je prošla tek kao trećeplasirani tim grupe (tri su prolazila dalje) sa učinkom 7-5.

Počela je sa dve pobede u prvom “prozoru”, protiv Austrije (85:64) i Gruzije (105:87). Bila je oslabljena i tada, ali su veliku odgovornost preuzeli Miroslav Raduljica, Marko Simonović i Milan Mačvan. Već u sledećem prozoru su mučili muku sa protivnicima – izgubili su od Nemačke (74:79), a onda jedva dobili Austriju trojkom Avramovića (82:81).

U sledećem prozoru (jun – jul 2018) selektor Aleksandar Đorđević je mogao da računa na Marjanovića, Micića, Milutinova… Stigla je pobeda protiv Gruzije u gostima – 87:50, ali samo nekoliko dana kasnije doživeli su poraz od Nemačke u Novom Sadu – 81:88. U septembru su u timu bili Bogdanović, Bjelica, Jović, Raduljica… Tad je upisan poraz od Grčke – 63:70, pa pobeda protiv Estonije – 91:65.

Naredno okupljanje u novembru 2018. godine – Izrael je pobedio u Tel Avivu – 83:74. To je bio jedan od težih poraza…

Sastav Srbije protiv Izraela: Simonović, Jelovac, Milosavljević, Raduljica, Birčević, Lazić, Jovanović, Đoković, Avramović, Dobrić, Gagić, Peno.

Promo/FIBA

Posle toga se Srbija uzdigla protiv Grčke (84:61), kada su timu pridružili Vasilije Micić i Stefan Jović. Oni su se pokazali kao veliko pojačanje, pa je Srbija ipak ostala na pravom putu ka Svetskom kupu. Međutim, poslednji februarski “prozor” donosi još jedan šok – poraz od Estonije – 71:7o u Talinu.

Sastav Srbije protiv Estonije: Teodosić, Simonović, Jelovac, Paunić, Tepić, Milosavljević, Raduljica, Birčević, Jovanović, Đoković, Avramović, Gagić.

Promo/FIBA

Uspela je Srbija u poslednjem kolu tri dana kasnije da overi plasman na Svetski kup, pobedom protiv Izraela u Beogradu – 97:76.

Nadamo se da će naši košarkaši iz ovih kvalifikacija izaći uzdignute glave, kao što su to uspeli u prethodnim… Da će pobediti sve probleme i naći mesto na Evropskom prvenstvu 2022. godine, koje svakako zaslužuju. Ali moraju to da dokažu i na terenu. Već u ponedeljak ih čeka duel sa Finskom, protiv koje motivacija i želja za nadmetanjem mora da bude na najvišem nivou.

Na kraju, kada se podvuče crta u februaru, neće biti bitno koji sastav Srbije je igrao kvalifikacije, već da li je obezbeđeno Evropsko prvenstvo ili ne!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike