Tabela ABA lige ne izgleda onako kako smo navikli - novi poredak u regionu ili splet čudnih okolnosti

12.01.2021

17:11 >> 16:46

0

Autor: Milan Nastić

Da li su Mornar, Mega i Igoeka potisli u drugi plan Crvenu zvezdu, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpiju

Tabela ABA lige ne izgleda onako kako smo navikli - novi poredak u regionu ili splet čudnih okolnosti
Copyright MN Press

Da li je došlo vreme za novi poredak u ABA ligi? Da li činjenica da prva tri mesta na tabeli u sezoni 2020-2021 nagoveštavaju da se balans snage promenio i da će primat preuzeti timovi kao što su Mornar, Mega Sokerbet ili Igokea iz ruku timova koji su, tradicionalno, vladali ovim regionom kao što su Partizan, Crvena zvezda ili Budućnost?

Naravno, na ovakav trenutni plasman sigurno je mnogo uticaja imala i činjenica da je dosta utakmica moralo da bude odloženo zbog pandemije koronavirusa, kao i igranje pred praznim tribinam. Ipak, činjenica je i da smo svedoci brojnih iznenađenja, poput onih kada Borac dva puta pobedi Partizan, ili kada Igokea ubedljivo savlada Crvenu zvezdu ili kada Split bude bolji od Budućnosti.

Zbog čega su raspleti mečeva ovakvi, pokušali smo da saznamo od onih koji su u košarci dugo i znaju gde “đavo spava” kada je u pitanju magična igra pod obručima.

Bivši direktor reprezentativnih selekcija u KSS  i nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Vladimir Kuzmanović smatra da ima dosta iznenađujućih rezultata i da je možda više očekivao od ekipa iz Srbije.

Prvo hteo bih da istaknem da ne znam zašto je potrebno 49 stranaca da igra u ABA ligi. Nemam ništa protiv košarkaša sa strane, ali ako su dobri i ako donose pravagu. Drugo, dosta je faktora uticalo da ova sezona bude drugačija od prethodnih. Krenimo redom. Mislim da je Igokea najprijatnije iznenađenje, igraju odlično, ne bi me iznenadili da se plasiraju u plej-of. Dobro funkcionišu kao ekipa, napravljena je dobra “hemija”, što je izuzetno bitno za svaki tim. Recimo, kod Budućnosti mi se čini da sve više do izražaja dolaze individualni kvaliteti Kobsa i Ivanovića i da se gubi timski duh.

Što se tiče dva najpopoluarnija tima iz Srbije, Kuzmanović nema dilemu da su dosadašnji rezultati ispod nivoa na koji su njihovi navijači navikli.

Partizan ima definitivno turbuletnu sezonu. Nisam siguran da mogu da se plasiraju u samu završnicu, iako im želim da odigraju furiozno nastavak sezone i da se domognu mesta koje vodi u plej-of. Crvena zvezda, takođe, do sada ne igra onako kako se očekivalo. Došlo je do promene trenera, bilo je i promena u sastavu. Uz to crveno-beli igraju i Evroligu i tek treba da vidmo kako će do kraja sezone izgledati pod komandom Dejana Radonjića. Mornar ima iskusnu ekipu. Došlo je vreme i da se Pulen u potpunosti dokaže, a on je igrač koji ima kvalitet. Dobro su ukomponovani, tako da su zreli za neki značajniji rezultat. Mega je čini mi se da je ostvarila zacrtani cilj. Počeli su da prodaju igrače, tako da je teško predvideti šta će uraditi do kraja sezone. Što se tiče Cedevite Olimpije, oni se uvek nekako se izgube kad ulazimo u samu zavrnšnicu. Ipak, ove sezone mi se čine kao da znaju šta hoće.

Jovica Antonić, pomoćnik Igora Kokoškova u reprezentaciji Srbije, ističe da bi najviše voleo da što više srpskih klubova bude u vrhu, ali da je to ove sezone malo drugačije.

Najsrećniji bih bio da su Partizan, Zvezda, Mega, FMP i Borac u samom vrhu. Moram da priznam da sam malo više očekivao od Partizana, međutim smena trenera uticala je na igru i određene rezulate. Sada je pitanje da li mogu da se vrate.  Mada tek smo na pola sezone, a dosta i ova cela situacija koronavirusa. To što Partizan izgubi od Borca, a Zvezda od Igokea su samo trenuci koji se dešavaju u košarci. Eto ni FMP nije na nekom nivou, najprijatnije iznenađenje je Mega i oni guraju odlično. Moja želja je da srpski klubovi budu u vrhu i da se bore za titulu – kazao je za 24sedam Jovica Antonić.

Iskusni Slobodan Klipa, koji je tokom karijere vodio sa dosta uspeha vodio FMP i Igokeu, a danas se brine o svim timovima u mlađim kategorijama Crvene zvezde, smatra da mnogo faktora utiče da ove sezone rezultati ne budu onakvi kakvi su bili prethodnih sezona.

– Igramo u sprecifičnim uslovima. Moramo da budemo svesni da su igrači pod pritiskom zbog silnih testiranja i to bez da li su pozitivni ili negativni. Teško je objasniti kako to da su na lidreskim pozicijama Mornar, Mega i Igoeka, a da Zvezda, Partizan, Budućnost ili Cedevita “potisnuti” u drugi plan. Dosta je neočekivanih rezultata, što je dobro za ligu. Važan faktor je publika, ubeđen sam da bi i Partizan i Zvezda igrali mnogo bolje da imaju svoje navijače na tribinama. Pa zna se kakav je to vetar u leđa tim timovima. Da ima publike, siguran sam da bi neke mečeve koje su izgubili, dobili. Tu je i pitanje porvatka u tim igrača koji su bili zaraženi. Vidite da je i to različito od slučaja do slučaja. Nekome je bilo potrebno više vremena da se vrati u ritam, nekome manje – istakao je Klipa za 24sedam.

Pročitajte još

Marin Sedlaček, košarkaški trener i nekadašnji skaut Filadelfije ističe da ključni razlog leži u tome što je kalendar takmičenje dosta poremećen, što je umnogome uticalo na same ekipe i njihovo tempiranje forme.

– Bilo je dosta odloženih utakmica i ritam ekipa se poremetio. To je, po meni, osnovni razlog što stanje na tabeli nije onakvo kakvo se očekivalo. Pa onda faktor korone, ali i velikog broja povreda. Neke ekipe su dosta i menjali roster tokom sezone. Za mene je izuzetno bitan faktor i taj što nije bilo publike, a to se pre svega odnosni na Partizan i Zvezda kojima publika sa tribina dosta pomaže. Siguran sam da bi njihovi rezultati bili mnogo bolji, da je bilo navijača. Evo jedan primer, ne verujem da bi Partizan izgubio mečeve protiv Borca i Budućnosti, koji su bili “na loptu”. Sada sam uveren da će Partizanu, ukoliko želi da se plasira u plej-of, biti potrebno 17 pobeda. Na crno-bele je dosta uticalo i to što su tokom sezone morali da igraju bez Jaramaza i Mozlija. U sve to treba uzeti  i činjenicu da se ne pamti kada je toliko timova iz ABA lige uspelo da se domognu druge faze evropskih takmičenja. Ta potrošnja je dodatno uticala da neke ekipe ne pokažu maksimum u regionalnom takmičenju. Ja sam još pod utiskom prošle sezone gde su se Zvezda, Budućnost i Partizan međusobno borili ko će da ima bolju poziciju pred početak plej-ofa, a sada je situacija sasvim drugačija – objasnio je za 24sedam Sedlaček.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike