"Ja nisam jugonostalgičar, ja sam jugoplastičar"

19.02.2021

19:53 >> 20:04

0

Autor: D. B.

Dino Rađa se na emotivan način oprostio od Balaševića, a ovako je Đorđe govrio o košarkci u Splitu

"Ja nisam jugonostalgičar, ja sam jugoplastičar"
Copyright Košarkaši POP 84, kako se tada zvao KK Split, slave titulu šampiona Jugoslavije 1991. godine MN Press

Dirnuo je Đorđe Balašević svojim stihovima i pesmama mnoge. Među njima je i Dino Rađa.

Košarkaš koji zna ponešto i o muzici, osetio je potrebu da podeli sa svima koji ga prate na društvenim mrežama ono što je osetio ono kada je čuo vest da Đorđe Balašević više nije među nama.

– Tužan dan. Pretužan. Jedan od najvećih umetnika svih vremena. Tako jedan dobar lik koji je čitav život širio dobro oko sebe. Čast mi je bila poznavati te. Počivaj u miru Đole, iako takvi kao ti nikada ne umiru. Ne mogu i da hoće – potresnim rečima se od “Panonskog mornara” oprostio čuveni Splićanin.

Inače, za prijateljstvo između Rađe i Balaševića prvi put je šira javnost čula tokom jednog od koncerata koje je Balašević održao u Splitu.

Tada je Balašević odbio da peva pesmu “Računajte na nas” koja je posvećena Josipu Brozu Titu i koju je napisao sedamdesetih godina prošlog veka.

Profimedia

– Deco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svetskog sporta. Takve stvari treba da vas vesele, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar. Meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država – rekao je Balašević, na iznenađenje mnogih

Pročitajte još

O svojoj vezi sa košarkaškim klubom Jugoplastika Balašević je i ranije pričao.

– Sećam se jako dobro da mi je Duško Ivanović koji je bio kapiten Jugoplastike doneo dres na koncert, i ja sam od radosti spavao u njemu. Bio mi je kao tunika i tada je to tako možda protumačeno, evo ga podilazi publici… Bilo mi je jako drago, napisao sam Jugoplastici, za jubilej u njihovoj knjizi jednu vrlo lepu priču. Zamolio me je Rato Tvrdić. Rekao sam tada da mi je velika čast i da sam ponosan jer Jugoplastika i Zadar iz vremena Starčevića ili Kreše to su bili prve „rok end rol“ ekipe u zemlji. Fudbaleri su bili malo kao narodnjaci, a košarkaši su bili mangupi i oni su nas tako okrenuli da smo zbog njih počeli da gledamo basket – otkrio je svojevremeno Balašević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike