Šćepanović počeo, Filipovski nastavio, Matović završio: Kraj crno-bele plovidbe Jadranom (VIDEO)

27.04.2021

05:18 >> 06:00

0

Autor: M. Rogač

Partizan se okreće pripremama za nacionalni šampionat

Šćepanović počeo, Filipovski nastavio, Matović završio: Kraj crno-bele plovidbe Jadranom (VIDEO)
Copyright MN Press

Mnogo ranije nego što su želeli košarkaši Partizana završili su sezonu u ABA ligi. Crno-beli su odavno znali da ne mogu do mesta u razigravanju, pa im je u završnici preostalo samo da porave loš utisak iz većeg dela takmičarske godine. To su i uspeli u finišu. Pod vođstvo trećeg glavnog trenera u poslednjih deset meseci – Aleksandra Matovića, momci iz Humske su u završnici nanizali pet pobeda i došli do polovičnog učinka 13-13, koji će biti dovoljan da sezonu okončaju na sedmoj poziciji.

Poslednji trijumf u nizu zabeležen je sinoć protiv Splita – 80:58. Taj susret je bio oproštaj od ovosezonskog izdanja ABA lige…

Pročitajte još

Malo je nedostajalo da crno-beli zabeleže isti skor kao u najslabijoj takmičarskoj godini otkad učestvuju u regionalnoj ligi. Ostaće po učinku sezona 2015-2016 sa Božićem i Džikićem na klupi, ipak neuspešnija jer su tada zabeležili 12 pobeda i 14 poraza. Međutim, tada su ligaški deo završili na petoj poziciji, a sada su sedmi… Ako se gleda samo mesto na tabeli, upravo završena takmičarska godina je onda bila najgora za crno-bele. Prvi put ispred njih stoji čak šest ekipa – Zvezda, Budućnost, Igokea, Mornar, Cedevita Olimpija, Mega. Polovičan učinak imali su i na kraju 2017-2018, kada su ostvarili po 11 pobeda i poraza i ostali na petom mestu bez plej-ofa.

Partizan je počeo takmičenje sa velikim optimizmom, a završava ga sa željom da ga što pre zaboravi. Na užarenoj klupi je na uvodnim utakmicama sedeo Vlado Šćepanović. Sa njim su crno-beli upisali poraze od Borca i Budućnosti, kao i pobede protiv FMP i Cedevita Olimpije. Po odlasku sa mesta šefa struke, na jednom meču je Partizan vodio trener juniora Milivoje Lazić, sa kojim su crno-beli poraženi od Igokee u Laktašima. U tom trenutku skor na tabeli je bio 2-3.

Ekipu je potom preuzeo slovenački stručnjak Saša Filipovski, koji je vezao dva trijumfa u ABA ligi protiv Zadra i Cibone. Posle toga su crno-beli izgubili dve možda i ključne utakmice u ovoj sezoni, obe na jednu loptu. Prvo protiv Crvene zvezde na domaćem terenu, kada je Kodi Miler Mekintajer promašio šut za pobedu, a onda nešto kasnije i protiv Mornara u Baru, i to posle produžetka. Da su ta dva trijumfa upisana, kao i da je izbegnut poraz od Budućnosti posle čak dva dodatna perioda početkom oktobra u Hali sportova “Ranko Žeravica” možda bi se sada pričala potpuno drugačija priča… 

U nastavku su crno-beli savladali Megu, a onda doživeli šokantan poraz od Krke u Novom Mestu, kada apsolutno nisu ličili na ekipu koja želi u plej-of. Iskoristili su posle toga pauzu od dve nedelje da poprave utisak protiv Splita i upišu pobedu. Međutim, od tog trenutka “parni valjak” ulazi u negativnu seriju, koja mu i definitivno gasi bilo kakve nade da je moguće da uđe među četiri najbolja tima.

Borac im je posle uvodnog, naneo i drugi poraz u sezoni 9. januara u Čačku. Onda su se neuspesi samo nizali protiv – Budućnosti, Cedevita Olimpije, Igokee, Zadra, Cibone i Crvene zvezde.

Šesti vezani poraz na regionalnoj sceni je bio protiv Zagrepčana i posle njega je klupu napustio Saša Filipovski. Tada je njegovo mesto zauzeo dugogodišnji asistent u stručnom štabu Aleksandar Matović. Pod njegovim vođstvom su crno-beli upisali poraz u večitom derbiju, a onda su posle toga vezali pet pobeda i stavili ipak pobedničku tačku na veoma bolnu i tešku sezonu.

To bi značilo da je Matović u ABA ligi ostvario skor 5-1. Na tim utakmicama momci u crno-belom dresu su uspeli da povrate izgubljeno samopozdanje i pokažu da znaju da igraju košarku. Definitivno je ove sezone u nekoliko ključnih trenutaka sreća okrenula leđa igračima Partizana, ali daleko od toga da taj segment može da im bude opravdanje za neka veoma bleda izdanja.

Putovanja na evropskoj i regionalnoj sceni su završena, preostaje im duža pauza, a onda borba za šampionski pehar u nacionalnom prvenstvu. Titula u Srbiji ne donosi mnogo, pre svega je stvar prestiža, ali je jasno da bi za Jaramaza i drugove trofej bio zlata vredan. Sijao bi kao svetlo na kraju tunela… 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike