Zmago Sagadin o tragikomediji Cedevite Olimpije: Morali smo biti Švajcarska, postali smo Balkan

22.05.2021

13:11 >> 12:00

0

Bivši trener Crvene zvezde u svom prepoznatljivom maniru o košarkaškim dešavanjima u Sloveniji i regionu

Zmago Sagadin o tragikomediji Cedevite Olimpije: Morali smo biti Švajcarska, postali smo Balkan
Copyright MN Press

Legendarni slovenački košarkaški stručnjak Zmago Sagadin prokomentarisao je rezultate Cedevita Olimpije u ovoj sezoni kao tragikomične. Iza hibrida nastalog spajanjen najboljeg hrvatskog i najboljeg slovenačkog kluba nije ostalo ništa vredno pažnje, a to je ono što užasava bivšeg trenera Olimpije i Crvene zvezde:

– Ove sezone je Olimpija čak bila u prednosti jer na strani nije bilo domaćeg terena. Nije bilo pritiska jer nije bilo publike. Toga nema u Sloveniji, ali ima ga u Beogradu, Podgorici, Čačku. Izgledalo je da će ova godina biti sjajna prilika. Imali smo kombinovanu ekipu od perjanice hrvatske košarke, jer je Cedevita tamo dominirala deset godina, i slovenačke košarke, jer je Olimpija ovde više-manje dominirala, i udružili su snage da bili iza Igokee. To nije samo tragično, već i tragikomična – rekao je Sagadin.

Za Sagadina je osim ostvarenog rezultata ponižavajući podatak da nijedan mladi igrač nije lansiran tokom cele sezone:

– Znate šta ću reći: katastrofa je za klub ako ne dođe do rezultata i nijednog igrača u sezoni. Ono što se desilo ove godine i ono što je nesvesno uradio Sagadin, a kasnije i Vujošević u Partizanu, bio je i rezultat i lansiranje jednog ili dva mlada igrača u prvi plan. Marko Milić bio je u timu sa 17 godina, Velš je bio u NBA sa 21 godinom. Igrao je za nas sa 18 godina. Jednog pripremite, drugog gurnete u prvi plan. To je to. Da biste napravili rezultat i istovremeno igrače, najviši nivo, to je sada naučna fantastika. Luduju, troše puno novca, grade sve na strancima koji će ići, a mi ćemo opet biti na dnu, a oni nisu prava filozofija i strategija kluba. Umesto Švajcarske postali smo Balkan. Sport je odraz opšte klime koja u Sloveniji krči sve oblasti. Ljudi se plaše, plaše se posla, zarade su loše, sve je više stranih vlasnika … Ko kaže da su stranci bolji vlasnici, to nije normalno – rekao je Sagadin za slovenačku Ekipu.

– Stalno ponavljam da treba da pronaći ljude, osnovati projekat na nivou Evrolige i primeniti ga što je pre moguće. Da! U moje vreme Olimpija je bila stabilni član Evrolige. Cilj nije bio da budem šampion, a i to je moglo da se desi. Uvek sam je rekao da će se to dogoditi jednom kad se sve “poklopi”. Došli smo tek do završnog turnira “fajnal fora”, ali ipak cilj mora biti stalno prisustvo u Evroligi, stalno puna dvorana. Takav projekat je Žalgiris, zato što je 20 godina na istom nivou. Kaunas je manji grad Ljubljana, mnogo siromašniji, a da ne spominjem Vitoriju, mali grad, siromašan, jedna velika ulica i to je to.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike