Marinine lavice jače od sudijske nepravde: Srbija u polufinalu EP!

24.06.2021

20:58 >> 05:36

0

Autor: Adam Štulić

Srpske košarkašice posle produžetka bolje od Španije

Marinine lavice jače od sudijske nepravde: Srbija u polufinalu EP!
Copyright Saša Čađo i Sonja Vasić, MN Press

Najbolje srpske košarkašice plasirale su se u polufinale EP!

U dramamtičnom četvrtfinalnom meču kontinentalnog šampionata u Španiji, uprkos veoma spornoj sudijskoj odluci na isteku 40. minuta, izabranice Marine Maljković su posle produžetka savladale domaćina turnira 71:64.

Sjajne srpske košarkašice su konačno skinule prokletstvo duela sa „crvenom furijom“. Od 2007. godine naše devojke su se šest puta sastajale sa Španijom na velikom takmičenju i svaki put su pognute glave napuštale parket.

Večeras su se i sudije potrudile da ishod bude identičan, ali je ovoga puta sportska pravda bila na strani hrabrih Marininih lavica, koje će se u polufinalu sastati sa Belgijom.

Meč je od početka bio izjednačen. Tvrdo, na mali broj poena, igrale su srpske i španske košarkašice, koje su najvećih osam poena stekle na startu druge deonice.

Ipak, poenima Sonje Vasić, Ane Dabović i Jelene Bruks, Srpkinje su brzo uhvatile rezultatski priključak i krenule u preokret koji je usledio u drugoj polovini trećeg kvartala, kada su naše gracije došle do pet poena viška (43:38) posle dve trojke Nevene Jovanović.

Ipak, košarkašice Španije brzo su prednost vratile na svoju stranu i dva minuta pre kraja suvereno držale sudbinu utakmice u svojim rukama (61:55). Međutim, kao da su se tada uplašile pobede, ušle su u seriju grešaka i promašaja, pa su Marinine devojke, poenima Sonje Vasić 21 sekund pre kraja došle do minimalne prednosti.

Imale su Srpkinje tri faula na raspolaganju do bonusa, veoma pametno ih koritile, a onda je, 1.5 sekundi, običan faul za sve, osim za sudijsku trojku, pretvoren u dva slobodna bacanja za Ouvinju, koja je prvo pogodila, ali drugo ne.

U dodatnih pet minuta pitanje pobednika se nije postavljalo. Proradio je srpski inat kod naših sjajnih devojaka, koje su „zategle“ odbranu do maksimuma, dozvolivši rivalu da jedine poene u produžetku postigne sa linije penala (9:2).

Sonja Vasić je bila prvo ime meča sa 19 poena, devet skokova i četiri asistencije. Sjajna Nevena Jovanović je ubacila 15 poena (3/6 za tri) ostvarivši i 10 skokova, dok je Ivon Aderson postigla 17 poena.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike