Legendarni Grk u penziji: Spanulis „odsvirao kraj“

26.06.2021

14:50 >> 15:25

0

Autor: Adam Štulić

Sjajni plejmejker odlučio da završi profesionalnu karijeru

Legendarni Grk u penziji: Spanulis „odsvirao kraj“
Copyright MN Press

Evropska košarka od naredne sezone ostaće uskraćena za uživanje u igri jednog istinskog majstora igre pod obručima.

Legendarni grčki košarkaš Vasilis Spanulis odlučio je da završi sjajnu i prebogatu igračku karijeru u 38. godini.

Nekadašnji grčki reprezentativac, koji je ovog leta želeo da pomogne nacionalnom timu da se domogne olimpijske vize, ali je na kraju odustao, svoju odluku obrazložio je postom na društvenoj mreži Instagram.

– Pre nekog vremena rekao sam predsedniku da je vreme da zatvorim najveće poglavlje u svom životu i zahvalio sam mu na onome što smo postigli zajedno. Bila je to teška odluka, ali ne i tužna. Košarka mi je pružila jedinstveno putovanje puno intenzivnih trenutaka i sjajnih emocija. Dala mi je sve, kao i ja njoj. Olimpijakos se pokazao kao moja sudbina i najlepša luka. Odlazim ponosan na ono što je osvojeno, ali i na ono što je izgubljeno posle teških borbi. Odlazim ispunjen, jer sam trajao duže nego što sam sanjao – napisao je Spanulis, pa dodao:

– Od srca želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene svih ovih godina, predsednicima, trenerima, saigračima i protivnicima, ali pre svega želim da se zahvalim svim navijačima na ljubavi. Ona mi je dala snagu da se više trudim svaki dan i ta ljubav će mi zauvek biti vodič. Hvala svima od srca, Vasilis Spanulis, dete koje je sanjalo da igra košarku – stoji u emotivnom obraćanju velikog asa.

Spanulis je karijeru počeo 1999. godine u Himnastikosu, posle čega je četiri godine igrao za Marusi. U jedan od najvećih grčkih klubova Panatinaikos stiže 2005. godine, a naredne sezone je otišao u NBA i zadužio opremu Hjustona.

Ipak, već sledeće godine vratio se u PAO i u periodu od 2007. do 2010. godine postao, uz Dimitrisa Dijamantidisa, najveći mezimac zelenog dela Atine, koji mu nikada nije oprostio prelazak u redove najvećeg rivala Olimpijakosa.

Bili je tri puta bio prvak Evrope (jednom sa PAO i dva puta sa Olimpijakosom), sedam puta je podizao trofej grčkog šampiona i četiri puta pehar nacionalnog Kupa. Za MVP Evrolige je izabran 2013. godine, a član je i idealne petorke elitnog takmičenja u prethodnoj deceniji. Istovremeno drži rekorde kao najbolji strelac (4455), najbolji asistent (1607) i igrač sa najviše indeksnih poena u istoriji Evrolige (4183).

Sa reprezentacijom Grčke osvojio je zlato na EP 2005. godine u Srbiji i Crnoj Gori, bronzu na istom takmičenju 2009. u Poljskoj i srebro na SP u Japanu 2006. godine.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike