Obradović otvorio karte: O Evroligi, navijačima Partizana, ljudima iz Zvezde, Leu, Janu, Micovu...

28.06.2021

15:30 >> 16:07

0

Na konferenciji su bili i predsednik i sportski direktor Mijailović i Savić

Obradović otvorio karte: O Evroligi, navijačima Partizana, ljudima iz Zvezde, Leu, Janu, Micovu...
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Željko Obradović je predstavljen kao trener Partizna. Kako je i sam rekao, biće baš to, prvi trener kao u NBA, a ne šef stručnog štaba kako je najavljen.

Iskusni i što je za navijače crno-belih mnogo važnije trofejni trener bio je u društvu predsednika Ostoje Mijailovića i sportskog direktora Zorana Savića. Obradović koji je iz Humske otišao 1993. godine i koji je poslednji angažman imao u Fenerbahčeu govorio je o brojnim temama.

Na početku je čestitao košarkašicama Srbije na osvojenoj zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu, a onda je nastavio o planovima za predstojeći period posle veoma loše sezone.

-Hvala predsedniku Mijailoviću na šansi da se vratim u Partizan. Vratio sam se zbog onoga iznutra, zbog emocije. Pokušavao sam sve ove godine da pomognem koliko god mogu, sada ćemo svi zajedno probati da vratimo klub tamo gde mu je mesto. Istorija ovog kluba je neverovatna, u Evropi ne postoji klub koji je dao toliko bitnih igrača evropskoj i svetskoj košarci. Jedini koji je možda u tom rangu je Real Madrid. Za mene je ova odluka bila prilično laka – kazao je Obradović u uvodnoj reči i zatim dodao da mnogo duguje Partizanu.

Pročitajte i

-Godine koje sam proveo kao igrač i trener su učinile da sam ja dužan Partizanu. Sada mi je odluka bila neuporedivo lakša da je donesem. Svi su se naplatili tada, jedini ja nisam – kazao je Obradović uz osmeh.

24sedam/Goran Sivački

-Odluka je bila prilično laka. Prošle sedmice smo se našli, razgovor je trajao dva-tri sata i tada sam odlučio. Vi (novinari prim. aut.) situaciju koja je ovde prisutna u ABA ligi. Kada sam mogao imao sam kontakte sa raznim ljudima. Svima nama koji smo treneri, rukovodioci, mi smo odgovorni za stvari koje se posle dešavaju. Daću sve od sebe da se spuste tenzije, znamo da ih je bilo mnogo u proteklim godinama. To ni za koga nije dobro. Da čestitamo jedni drugima posle utakmice. Da pravimo dobru atmosferu. Da se neke druge stvari dešavaju.

Kako će izgledati tim u narednoj sezoni, sa našim igračima ili strancima…

-Ideja je da napravimo ekipu vodeći se onime što je Partizan nekada bio, a to je avangarda u evropskoj košarci. Bez dileme ja bih najsrećniji bio da Partizanov tim čini 12 srpskih igrača, ali koliko je to moguće, to ćemo videti narednih dana. Sve inofrmacije ćete imati kada bude bilo vreme. Treba da obavimo razgovore sa igračima, i sa onima koje imamo i sa onima koje želimo da dođu.

Navijači bi želeli da ponovo vide u dresu Partizana i Lea Vestermana i Jana Veselog, a i Vladimir Micov je slobodan.

Izgleda da ću morati da zovem navijače da pitamo ko su miljenici pa da dovedemo stotinak igrača. Razmišljaćemo o svim igračima za koje mislimo da je realno da mogu da obuku dres Partizana i to je suština. Veseli je čovek koji ima ugovor sa Fenerbahčeom i nije realno da pričamo koliki je to ugovor. Vesterman je valjda izašao iz ugovora sa Barselonom, proverićemo. Ne mogu da tražim predsedniku neke igrače, a posle toga da se skinemo Zoran i ja da igramo. Ne možemo da platimo nekog igrača ne znam koliko, nego moramo da imamo jedinstvo u timu. I Micov je od pre nekoliko dana slobodan. I ja ne znam koliki je ugovor imao.

Ne mogu da tražim od predsednika da tražim da dovedemo neke igrače pa onda Zoran i ja da se skinemo da igramo sa njim. Da platimo neke igrače ne znam koliko, a drugi da igraju za kikiriki. Ne možemo da platimo nekog igrača ne znam koliko, nego moramo da imamo jedinstvo u timu.

Postavio je i ciljeve, a to je Evroliga.

-U ovom trenutku znamo da što se tiče sportskih rezultata postoje dva načina, da osvojimo ABA ili igramo finale Evrokupa. Partizan i Crvena zvezda zaslužuju da budu stalni članovi Evrolige. Moraju zajedno da rade da budu deo Evrolige, ali ne na godinu dana, već da imamo tu sigurnost. To su pitanja za Evroligu, ali i za dogovor koji treba ovde da se napravi. Licencu ima 11 klubova i oni odlučuju o svemu. Izlazi se na glasanje, na bord i oni donose odluke. Bio bih najsrećniji kada bi dan kada odlazim odavde bio dan u kojem će Partizan da igra Evroligu u naredne tri godine.

Da li je povratak u Humsku bio rizik?

-Ne mislim tako, ogromna želja mi je da radim sa igračima, pauzirao sam, Partizan je čista aemocija. Želimo da napravimo konkuretant tim. Crvena zvezda, Budućnost, Igokea, Olimpiija, Mornar… Svi zaslužuju respekt. Mogu da obećam samo rad, da ćemo sve uraditi da vratimo Partizan gde mu je mesto. Biću izuzetno zadovoljan ako kažemo da smo sve dali od sebe i mi i igrači.

U proteklim sezonama, košarkaška dešavanja u Srbiji su između ostalog obeležila i dešavanja van terena. Tu pre svega mislimo na “medijski rat” sa Crvenom zvezdom, tačnije predsednikom Nebojšom Čovićem.

-Ja ću sve uraditi da se moja ekipa ponaša kako to iziskuje ponašanje profesionalnog sportiste. Nećemo nikoga provocirati, ni protivničke navijače, igrače, trenere, ljude iz uprave… To će biti nešto na čemu ću insistirati. A, jedna od prvih stvari koje ću uraditi biće da pozovem mog dobrog prijatelja Dejana Radonjića, kao i ostale trenere koji su ovde. Sa gospodinom Čovićem sam u korektnim odnosima i voleo bih da se tako nastavi. Ne vidim razlog da bude drugačije. Ljudi koji su odgovorni, vode računa šta pričaju – kazao je između ostalog novi-stari trener Partizana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike