Krstić za „Arenu“: Nama san nije bio NBA, nego dres reprezentacije

28.06.2021

20:12 >> 20:26

0

Autor: Adam Štulić

Nekadašnji srpski centar o izazovima pred kojima se nalazi nacionalna selekcija

Krstić za „Arenu“: Nama san nije bio NBA, nego dres reprezentacije
Copyright Nenad Krstić i Miloš Teodosić foto: MN Press

Odbrojavaju se sati do početak kvalifikacionog olimpijskog turnira u Beogradu, na kojem će košarkaška reprezentacija Srbije pokušati da izbori vizu za Tokio.

Dok selektor Igor Kokoškov sa saradnicima i reprezentativcima vrši poslednje pripreme za start takmičenja i duel sa Dominikanskom republikom (utorak, 20.15), potpredsednik KSS Nenad Krstić gostovao je u emisiji „U obruču“ na TV „Arena sport“, gde je, između ostalog, govorio i o predstojećim izazovima nacionalne selekcije.

– Sama činjenica da je Senegal odustao znači da imamo jednu utakmicu više od rivala iz druge grupe. Da li je to dobro ili loše, iz trenerskog ugla ne mogu da kažem. Pripremamo se da idemo iz utakmice u utakmicu, znamo ko su nam protivnici, verujem da su selektor i stručni štab dobro skautirali ove dve utakmice, pa ćemo da vidimo ko nas čeka dalje. Svi znamo da nam je primarni cilj plasman na OI i težimo ka tome. Spremni smo, igrači su motivisani, video sam da je atmosfera odlična i nema razloga da nešto bude drugačije – rekao je Krstić.

Nekadašnji reprezentativac dotakao se i kovid protokola i toga koliko je igračima teško da mu se prilagode.

– Igrači i treneri su se polako navikli na taj život. Pogotovo NBA i evroligaški igrači. Ima puno nelogičnosti, ali smo svedoci da je Senegal morao da odustane, što znači da je korona još prisutna tako da sve to donekle i ima smisla.

Neizostavna tema bio je i sve ubojitiji kalendar klupskih takmičenja, koji je gotovo devalvirao nacionalne šampionate.

– Naš tim je maltene selektiran prirodno, zbog situacija sa sezonama. Igrači su preumorni, neki imaju problema sa povredama, mi smo bili prinuđeni da sastavimo ekipu koja je, u ovom trenutku, nešto najbolje što imamo i mislim da te igrače treba poštovati i zahvaliti im se što su našli vremena da se odazovu. Bilo je veoma teško, kada je Kokoškov pravio planove nismo znali kada će naša liga da se završi, a kamoli ostale, tako da je bilo teško planirati bilo šta – kazao je Krstić i nastavio:

– Teško je u ovoj situaciji. Igrači su često stavljeni na stub srama, bilo je toga i ranije i verovatno će ga uvek biti, ali igrači su tu najmanje krivi. Sistem takmičenja je neusaglašen, NBA gleda svoj interes, treba naći kompromis sa obe strane, gde bi se našlo dovoljno vremena da reprezentacije dolaze u najjačim sastavima, a da igrači s druge strane imaju dovoljno vremena za odmor. Sledeće godine imamo EP, nadamo se da će biti malo bolje, da će igrači imati malo vremena. Jesu OI veliko takmičenje, naravno da idemo na najviše moguće, ali ja i to EP vidim kao našu veliku šansu.

Upravo je Krstićeva generacija bila jedna od poslednjih koja se odazivala na gotovo sva reprezentativna okupljanja.

– To je više mentalni sklop i odrastanje. Mi smo odrastali devedesetih, gde je naša reprezentacija pravila možda i najveće uspehe. Druga stvar, mi smo tada imali tri kanala, nije bilo NBA, interneta, bili smo „osuđeni“ da gledamo reprezentaciju, što je super, ali nije bilo Evrolige… Mi smo već tada shvatali da je reprezentacija vrh nekog brega, svi smo sanjali o reprezentaciji, a ne o NBA. To mi je pomoglo da za nacionalni tim igram i povređen, da budem tu – kazao je Nenad Krstić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike