Zvezda se vratila na jadranski tron! Partizan počišćen u finalu AdmiralBet ABA lige! (VIDEO)

19.05.2024

22:43

2

Autor: 24sedam

Crveno-beli brejkom osvojili regionalno takmičenje

Zvezda se vratila na jadranski tron! Partizan počišćen u finalu AdmiralBet ABA lige! (VIDEO)
Copyright MN Press

Zvezda se vratila na jadranski tron. Posle godinu dana pauze, crveno-beli su se sa kamatom revanširali Partizanu i pred njegovim navijačima u trećem meču finalne serije AdmiralBet ABA lige došli do odlučujućeg trijumfa - 82:76.

Na dominantan način u borbi za tron crveno-beli su došli do šampionskog pehara. Pošto su izdržali pritisak prvog meča koji su pred svojim navijačima rešili u pravoj drami, Lazić i drugovi su u naredna dva meča relativno lako došli do trijumfa kojima su, ukoliko se ne desi prvorazredna senzacija, osigurali učešće u Evroligi naredne sezone.

Večeras su u krcatoj crno-beloj Areni Zvezdini košarkaši sačuvali mirnu glavu i gotovo od prvog do poslednjeg trenutka meča kontrolisali dešavanja na parketu. Skandalozna uvertira, ispostavilo se na kraju, odlučujućeg meča i tuča Nanelija i Lazarevića, srećom nije uticala na to da dešavanja u najvećoj dvorani na Balkanu odu u neželjenom smeru.

Ipak, i te kako jeste uticalo na izdanje Partizana, s obzirom da je Željko Obradović odlučio da iskusni šuter večeras ne bude u protokolu za meč. Bez ubedljivo najboljeg pojedinca prvog meča serije, u kojem je Valjak bio najbliži pobedi, Valjak je i te kako ofanzivno trokirao u nedeljnom duelu, pogotovo što su daleko od svog napadačkoj potencijala bili kapiten Kevin Panter i Zek Ledej.

Partizan je svoju šansu ispustio početkom treće deonice. Jedini period u kojem je Valjak imao bolji momentum od rivala Panter i drugovi iskoristili su tek toliko da na trenutak preuzmu vođstvo, koje su ekspresno prepustili crveno-belima i do kraja meča ga više nisu povratili.

PARTIZAN: Smit 6, Ledej 4, Avramović 17, Panter 5, Smailagić 8, Trifunović 3, Anđušić 13, Doužer 8, Ponitka 8, Kaminski -, Kaboklo 4.

CRVENA ZVEZDA: Smart -, Teodosić 6 (6as), Tompkins 5, Davidovac 9 (6sk), Mitrović 12 (8sk), Lazić 9, Bolomboj 6, Ilić, Nedović 8 (4as), Giedraitis 12, Gilespi 4, Jago 11 (4as, 3sk).

BLOG UŽIVO:

ČETVRTA ĆETVRTINA

40. minut - Avramović je promašio trojku, ali su se crno-beli izborili za ekstraposed iz kojeg je Avramović ubacio dva penala - 77:72, 39. minut. Bolomboj promašuje za dva, kao i Panter na drugoj strani. Kapiten Partizana potom pravi petu ličnu grešku, a na 57.9 sekundi pre kraja Bolomboj je polovično precizan sa linije penala - 78:72. Avramović ubacuje trojku na nešto više od  44 sekunde pre kraja - 78:75. Sferopulos traži minut odmora. Jago promašuje trojku na isteku napada, na 16.4 sekunde pre kraja četvrte deonice Smit pogađa jedno od dva penala - 78:76. Anđušić pravi petu ličnu grešku, na 10.9 sekundi pre kraja Nedović ide na liniju penala. Iskusni bek Zvezde ubacio je oba pokušaja - 80:76. Avramović iz dvokoraka šutira i promašuje za tri. KRAJ! Zvezda je pobedila Partizan i vratila se na jadranski tron - 82:76!

38. minut - Smailagić zakucava, u 37. minutu Zvezda vodi 74:70. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg Nedović promašuje potpuno otvorenu trojku. Panter promašuje trojku preko Bolomboja na isteku napada, Trifunović prilikom skoka pravi faul nad Nedovićem. Bek Zvezde je polovično precizan na ulasku u 38. minut - 75:70. Panter je promašio posle prodora, Bolomboj je polovičan sa linije penala, a Gedraitis hvata skok u napadu posle kojeg se Jago izborio za dva bacanja. I Brazilac je polovično precizan - 77:70.

36. minut - Jago ubacuje dva penala, uz četvrti faul Smailagića - 70:65. Anđušić promašuje trojku, ali se Trifunović izborio za ekstraposed iz kojeg Anđušić dolazi do 2+1 - 70:68, 35. minut. Teodosić ubacuje važnu trojku za Zvezdu, posle čega Anđušić promašuje za dva - 73:68, 26. minut. Posle TV tajm auta, Davidovac je polovično precizan sa linije penala - 74:68. Panter promašuje sa poludistance, Davidovac na drugoj strani trojku na isteku napada.

34. minut - U 33. minutu Kaboklo pravi petu ličnu grešku. Nedović promašuje flouter, na drugoj strani Ponjitka poentira na asistenciju Doužera - 65:60. Gedraitis trojkom prekida seriju Partizana 5:0. Doužer poentira sa poludistance - 68:62. Gedraitis ovoga puta promašuje otvorenu trojku iz ćoška, a Jago faulira Anđušića prilikom šuta za tri poena. Bek Partizana ubacio je sva tri penala na isteku 34. minuta - 68:65.

32. minut - Zvezda je na plus devet posle poena Mitrovića iz ofanzivnog skoka - 61:52. Na trojku Ponjitke, trojkom odgovara Trej Tompkins - 64:55. Potom Poljak pravi faul u napadu, a Lazić sa linije penala (1/2) donosi crveno-belima prvu dvocifrenu prednost na meču - 65:55. Kaboklo je uz to napravio četvrtu ličnu grešku. Na isteku 32. minuta, iz ekstraposeda, Trifunović ubacuje važnu trojku - 65:58. 

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Gilespi u 29. minutu pravi četvrtu ličnu grešku, Ledej poentira uz faul ali promašuje dodatno bacanje - 54:50. Davidovac daje koš iz prodora, a potom Gilespi pravi petu ličnu grešku. Anđušić ubacuje dva bacanja - 56:52 pred završnih 67 sekundi pretposlednjeg kvartala. Jago ubacuje potpuno otvorenu trojku - 59:52. Teodosić izbija loptu Kaboklu prilikom prodora do koša, potom promašuje trojku, kao i Anđušić na drugoj strani. Na kraju treće deonice Zvezda vodi 59:52.

28. minut - Smailagić postiže poene za Partizan posle više od tri minuta - 52:46, 27. minut. Posle promašene trojke Jaga, dva penala ubacuje Doužer - 52:48. Jago gubi loptu, Ledej promašuje karakterističan šut jednom rukom iz naskoka. U završna dva minuta treće deonice Zvezda ulazi sa plus šest posle dva ubačena penala Bolomboja - 54:48.

26. minut - Seriju promašaja na obe strane prekida lakim poenima Mitrović. Avramović promašuje polaganje, potom Jago uz mnogo sreće ubacuje trojku - 50:44, 26. minut. Tajm aut Obradovića, posle kojeg Avramović još jednom promašuje posle prodora. Mitrović na drugoj strani lako poentira za seriju 10:0 i povratak Zvezde na maksimalnih plus osam - 52:44.

24. minut - Imao je Partizan napad na plus dva, ali je Ledej izgubio loptu a to trojkom kaznio Lazić - 45:44, 23. minut. To su prvi poeni Zvezde u nastavku meča. Sada je Zvezda imala napad da poveća prednost, ali je Teodosić promašio trojku. Smit je promašio šut van linije 6.75, kao i Lazić na drugoj strani. Serija promašaja za tri, sada je to uradio i Smailagić.

22. minut - Smit sa jedne i Davidovac sa druge strane promašuju trojke na startu treće deonice. Panter ubacuje svoj prvi šut van linije 6.75 večeras - 42:41, 21. minut. Kaboklo potom pravi treću ličnu grešku. Odmah potom treću ličnu grešku dobija i Smit. Jago nije poentirao preko Ledeja u prodoru, a potom se i Gilespiju svira treći faul. Panter promašuje šut sa poludistance za vođstvo. Lazić pravi korake, na isteku 22. minuta Partizan vodi 44:42 posle trojke Avramovića iz ekstraposeda.

DRUGA ČETVRTINA

20. minut - Kaboklo promašuje zicer posle ofanzivnog skoka. Kažnjava to na drugoj strani Davidovac sa još dva ubačena penala - 39:33, 19. minut. Posle tajm auta Obradovića Smit sa 2+1 prekida seriju Zvezde 6:0. Gedraitis ubacuje trojku, Kaboklo dolazi do poena na obruču - 42:38. Na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi protiv Partizana 42:38.

18. minut - Mitrović poenima uz faul (promašio dodatno bacanje) čuva Zvezdi plus četiri - 31:29. Sjajna minijatura Kabokla, poeni, rampa pa asistencija za Avramovića i izjednačenje u 28. minutu - 31:31. Sferopulos traži minut odmora, posle čega do lakih poena dolazi Mitrović. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Zvezde 37:33 posle dva ubačena penala Davidovca.

16. minut - Nekoliko konfuznih napada na obe strane. Zvezda je prokockala dva poseda na plus četiri, posle čega Avramović dolazi do poena sa linije penala (2/2) na polovini druge deonice - 29:27. Bolomboj poentira iz teške pozicije, ali potom pravi treću ličnu grešku. Doužer potom ubacuje dva penala.

14. minut - Smailagić je promašio šut sa poludistance preko Tompkinsa, ali se potom iskupio presečenom loptom. Anđušić potom ubacuje svoju prvu trojku večeras, Sferopulos traži minut odmora - 24:23, 13. minut. Novi poeni Gilespija u reketu Partizana. Anđušić na drugoj strani promašuje trojku za izjednačenje. Kaboklo krade loptu Tompkinsu, Smit do materijalizuje poenima iz prodora na drugoj strani - 26:25. Na isteku 14. minuta Zvezda vodi 29:25 posle trojke Teodosića.

12. minut - Zakucavanjem Smailagića za izjednačenje otvorena je druga deonica - 20:20. Tompkins na drugoj strani ubacuje dva penala. Smailagić je promašio otvorenu trojku, ali su crno-beli dobili ekstraposed u kojem Gedraitis lupio rampu Avramoviću. Gilespi poentira iz odbojke za vođstvo Zvezde 24:20.

Pogledajte atmosferu u Areni uoči samog početka meča.

PRVA ČETVRTINA

10. minut - Smit je promašio trojku, Gederaitis na drugoj strani pogađa dva penala - 20:13, 9. minut. Crno-beli nisu iskoristili napad u kojem su imali dva uzastopna ofanzivna skoka, ali Teodosić gubi loptu na drugoj strani. Avramović ubacuje važnu trojku za crno-bele u finišu prve deonice - 20:16. Na drugoj strani Anđušić pravi drugu ličnu grešku, a Mitrović je promašio oba slobodna bacanja. Avramović poentira iz prodora, na kraju prve četvrtine Zvezda vodi protiv Partizana 20:18. 

8. minut - Panter pravi svoju drugu ličnu grešku u 7. minutu meča, što bi mogao da bude ozbiljan teret na leđima kapitena Partizana u nastavku meča. Dva promašena napada crno-belih kaznio je Mitrović sa dva ubačena penala posle nesportske lične greške Kaminskog - 14:9. U dodatnom napadu Jago greši u dodavanju. Ledej je promašio šut sa poludistance, na drugoj strani u kontri poentira Gedraitis - 16:9. Smailagić ubacuje dva penala, posle čega Gedraitis poentira na obruču iz ekstraposeda. Smailagić dobija tehničku grešku zbog prigovora, Nedović promašuje slobodno bacanje - 18:11. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom Zvezde 18:13.

6. minut - Ledej dolazi do svojih prvih poena na meču, posle čega Bolomboj pravi faul u napadu. To bi mogao da bude potencijalni problem za Zvezdu, pošto snažni centar dobija drugu ličnu grešku na polovini prve deonice. Ponjitka ubacuje trojku, ekspresno Partizan hvata priključak - 12:9. Promašio je Panter trojku za izjednačenje, kao i Ledej posle izgubljene lopte Jaga. 

4. minut - Imala je Zvezda, posle poena Jaga, napad da ode na plus sedam, ali ga nije iskoristila čak ni iz ekstraposeda. Nisu to crno-beli kaznili, pošto je Doužer u dodavanju bacio loptu u aut. Ubacuje Nedović trojku za plus osam na isteku 4. minuta igre, Obradović odmah traži minut odmora - 12:4.

2. minut - Meč je otvoren sa 2+1 Lazića i lakim poenima Doužera na drugoj strani. Zvezda preko Davidovca i Nedovića pravi mini seriju 4:0 i vodi 7:2. Panter je prekida poenima sa poludistance. 

20.20 - Željko Obradović dobio je višeminutne ovacije od strane punih tribina beogradske Arene, koje su potom skandirale i Džejmsu Naneliju.

20.13 - Pogledajte kako su na terenu Arene dočekani košarkaši Crvene zvezde i Partizana. 

20.01 - Džejms Naneli, ipak, ne igra večeras. Opširnije o razlozima pročitajte u posebnom tekstu.

19.30 - Na sat vremena do početka meča tribine beogradske Arene se polako popunjavaju.

19.10 - Naneli je na zagrevanju!

18.58 - Arena se polako popunjava. U najvećoj dvorani na Balkanu se čeka i odluka disciplinskog sudije AdmiralBet ABA lige, koji bi trebalo da se izjasni o eventualnoj suspenziji Nanelija.

18.27 - Partizanov video snimak kojim dokazuju svoje tvrdnje da nedostaje deo na kojem se vidi sam početak tuče Nanelija i Lazarevića možete pogledati na portalu 24sedam.

18.03 - Svoj deo posla u saopštenju je objasnilo i Treće osnovno javno tužilaštvo, koje je, između ostalog, u jednom delu i demantovalo Crvenu zvezdu. O čemu se tačno radi pročitajte u zasebnom tekstu.

17.33 - Odmah za Partizanom, novim saopštenjem se oglasila i Crvena zvezda. 

17.18 - Partizan se oglasio saopštenjem u kojem tvrdi da je neko sa snimka izbrisao ključni deo tuče Nanelija i Lazarevića. Saopštenje crno-belih pročitajte u posebnom tekstu.  

16.34 - Oglasio se i Bruno Kaboklo sa porukom: "Bože, blagoslovi nas i sačuvaj nas".

16.00 - Sudije su: Uroš Nikolić, Milan Nedović i Josip Radojković.

15.55 - Ovo su izjave trenera.

- Treća utakmica...Poprilično je jasno zbog čega smo izgubili prethodne dve utakmice, nije velika filozofija , mislim da je svima jasno. Treba da se pripremimo, uz maksimalno poštovanje prema protivniku i da prođe sve u fer i sportskoj atmosferi. Da se priča iskuljučivo o košarci. Pozivam ovom prilikom navijače da nas podrže i bodre kao što su to radili cele godine, i opet ponavljam, da sve bude u fer i sportskoj atmosferi - kazao je trener Partizana, Željko Obradović,

Ovo su reči njegovog kolege iz crveno-belog tabora, Janis Sferopulos.

- Treća utakmica za obe ekipe.Sada igramo na terenu našeg protivnika i rivala. Ono što je osnovno i od čega sve kreće je da moramo da budemo izuzetno fokusirani i da se držimo našeg plana igre - rekao je Grk.

13.29 - Crvena zvezda se oglasila saopštenjem da je njen igrač fizički napadnut. Čekaju se snimci iz Arene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike