I Budućnost nezadovoljna zbog vesti o ulasku Dubaija! Može, ali samo uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne ovako!

19.03.2024

21:05

0

Autor: D. N.

Arapima su od danas izgleda otvorena "vrata" regionalnog takmičenja

I Budućnost nezadovoljna zbog vesti o ulasku Dubaija! Može, ali samo uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne ovako!
Copyright MN Press

Vest o ulasku Dubaija u AdmiralBet ABA ligu dobro je "uzdrmala" košarkašku javnost u regionu. Prvo se oglasio Partizan koji se protivio ovakvoj odluci, a nedugo zatim i Budućnost čiji predstavnici nisu bili na sastanku.

Saopštenje podgoričkog kluba prenosimo u celosti.

- Iz medija smo saznali da je danas Skupština AdmiralBet ABA Lige bez prisustva predstavnika KK Budućnost i uz protivljenje KK Partizan i uz ponovno konstantno onemogućavanje Studentskog centra da koristi svoja vlasnička prava stečena osvajanjem ABA 2 Lige još u sezoni 2020/21, donela odluku o igranju KK Dubai u ABA 1 Ligi već od sledeće sezone.

Ako su ovi navodi medija tačni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA Lige doneo odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA Ligom. Nažalost, taj okrnjeni sastav je zanemario činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju članova ovog javnog trgovačkog društva registrovanog u Zagrebu, između ostalog neophodna za:

- proširenje ABA 1 lige

- pristup klubova iz drugih država samoj Ligi (po važećem Društvenom ugovoru to je omogućeno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori)  

- odobravanje učešća klubova koji to nisu obezbedili osvajanjem ABA 2 Lige ili razigravanjem na kraju sezone;

Budućnost nema ništa protiv da se Dubai već od sledeće takmičarske sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi, ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne da se na način koji je primenjen danas na Skupštini, Dubai dovede u veoma nezavidnu situaciju, a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova Društva jednostavno Dubai neće moći da igra ABA Ligu.

 

Takođe, poslednje plasiranim klubovima ABA 1 Lige i najbolje plasiranim klubovima ABA 2 Lige se daje lažna nada da bi moglo biti više mesta u ABA 1 ligi već od sledeće sezone i ako je jasno da se ova takmičarska sezona mora završiti po sada važećim pravilima:

Zbog toga očekujemo da će učesnici Skupštine koji su danas doneli pogrešne, pravno neodržive i nesprovodive odluke, ipak sagledati situaciju na pravi način i doneti odluku da se održi nova Skupština ABA Lige na kojoj će na Statutom i Ugovorom propisani način (jednoglasno) doneti oduke o:

- novim zakonskim zastupnicima Društva (što je trebalo da se uradi još na kraju predhodne takmičarske sezone).

- konačnom prijemu Studentskog centra u članstvo javnog trgovačkog društva (što je trebalo da se uradi na kraju takmičarske 2020/2021 godine) i na taj način konačno utvrditi vlasnička struktura sa 12 klubova članova društva.

- proširenju broja zemalja iz kojih će klubovi igrati ABA Ligu (bez koje odluke KK Dubai ne može igrati ABA Ligu)

- dozvoli da iz jedne države ABA 1 Ligu može da igra šest ekipa ukoliko ABA liga ima 15 ili više učesnika.

- obaveznom preoblikovanju javnog trgovačkog društva u d.o.o. (na čemu se radi već skoro tri godine)

Jedino na taj način će se omogućiti da Dubai uđe u ABA Ligu na velika vrata i da samo društvo i ABA Liga funkcionišu na najvećem mogućem nivou.

Ukoliko navedeno izostane i ne utvrdi se vlasnička struktura od 12 klubova, jasno je da može doći do situacije u kojoj se neće znati koliko klubova igra ABA 1  Ligu, i da će takmičenje od sledeće sezone biti potpuno neregularno (ako ga uopšte bude).

Ne može se isključiti i da pojedini članovi Društva, pa i neki koji su danas na Skupštini glasali za sporne odluke zatraže svoju zaštitu pred nadležnim pravosudnim organima - zaključeno je u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike