Valjak ostao na plej-in putu! Partizan ne može bez drame - pade Baskonija!

19.03.2024

22:34

0

Autor: A. Š.

Crno-beli u rasprodatoj Areni savladali jednog od rivala u borbi za mesto u doigravanju

Valjak ostao na plej-in putu! Partizan ne može bez drame - pade Baskonija!
Kevin Panter - Copyright MN Press

Partizan se u najvažnijem trenutku dosadašnjeg dela sezone vratio na trijumfalni evroligaški put. Posle dva uzastopna poraza u Milanu i Barseloni, crno-beli večeras u Areni nisu imali pravo na grešku, ali ih prtisak nije sapleo. Pred rasprodatim tribinama najveće dovrane na Balkanu Valjak je savladao Baskoniju i nastavio plej-in trku - 87:83.

Dobio je Partizan večeras jednog od rivala u borbi za doigravanje u elitnom takmičenju, ali je dobio i nekoliko malih "ličnih" utakmica. Pokazali su izabranici Željka Obradovića da mogu bez Zeka Ledeja, a uz to dobili "starog" kapitena Kevina Pantera, te Bruna Kabokla, Frenka Kaminskog i Mateuša Ponjitku, koji je konačno u crno-belom dresu pokazao ofanzivne "znake života" uspešno preuzimajući odgovornost kada se utakmica lomila.

Vodio je Partizan protiv tima iz Vitorije od prvog do poslednjeg minuta i moglo bi da se konstatuje kako pobeda crno-belih nijednog momenta nije bila dramatično ugrožena, međutim najtrofejnijem treneru Evrope se sigurno neće svideti završnica meča u koju su crno-beli na minut i 38 sekundi pre kraja ušli sa plus osam, a onda došli u poziciju da 40-ak sekundi pre kraja moraju da postignu koš kako bi osigurali relativno miran kraj.

Kada crno-beli na parket izađu za potrebnom dozom energije i agresivnosti uglavnom nemaju problem da kontrolišu dešavanja na parketu. Frenk Kaminski i Bruno Kaboklo su maestralno otvorili meč i uz Kevina Pantera bili jedini košarkaši koju su postizali poene za Partizan u prvoj četvrtini (23 ukupno crno-belih za uvodnih 10 minuta). 

Kada im se drugom kvartalu pridružio i Aleksa Avrmović beogradski tim je sredinom druge deonice dohvatio i dvocifreni plus, ali koliko god srpski reprezentativac bio insirativan u tom periodu, toliko je sa nekoliko odluka u završnici prvog poluvremena omogućio Baskoniji da uhvati potpuni rezultatski priključak.

Partizan je Baskoniju krenuo da lomi početkom treće deonice. Trojkom Ponjitke u 23. minutu vratio se na dvocifreni plus i stečenu prednost relativno lako i uspešno čuvao do ulaska u poslednja tri minuta meča, kada su gosti pripretili prišavši na 80:75. Tada je još jedan šut van linije 6.75 ubacio poljski reprezentativac, usmerivši Valjak ka, naizgled mirnim vodama.

Međutim, sa nekoliko početničkih i brzopletih grešaka, crno-beli su dozvolili Hauardu da sa šest vezanih poena približi goste na samo posed zaostatka 39.6 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, ali je potom Doužer ubacio flouter kojim je osigurao pobedu Partizana.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Moneke promašuje trojku, posle čega Kaminski pravi grešku u koracima. Do kraja je minut i 38 sekundi, Partizan vodi 85:77. Posle tajm auta Ivanovića Hauard poentira iz prodora na 82 sekunde pre kraja. Panter greši u dodavanju, lopta je za goste na minut i 13 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene - 85:79. Ponovo Hauard poentira iz floutera. Tačno minut pre kraja Partizan ima plus četiri, a Obradović traži minut odmora, posle kojeg crno-beli nisu uspeli da pređu na polovinu rivala za osam sekundi. Hauard ubacuje dugu dvojku, na 39.6 sekudni pre kraja Partizan ima samo plus dva - 85:83. Doužer poentira iz floutera na 18.4 sekunde pre kraja i prekida seriju Hauarda 6:0. Ivanović traži minut odmora, crno-beli vode 87:83. KRAJ! Partizan je pobedio Baskoniju 87:83.

38. MINUT - Na ulasku u 37. minut četvrtu ličnu grešku pravi i Kevin Panter, a Vanja Marinković sa dva ubačena penala vraća Baskoniju na minus sedam - 80:73. Lopta izlazi iz obruča posle šuta Ponjitke za tri, ali srećom po crno-bele van linije 6.75 nije precizan ni Marinković. Naneli daje loptu u ruke Mekintajeru, a on u kontri asistira za Sedekerskisa. Ide trojka Ponjitke, sa istog mesta s kojeg je maločas bio neprecizan - 83:75. Moneke ubacije dva penala.  U završna dva minuta meča crno-beli ulaze sa plus osam posle poena Pantera sa poludistance - 85:77. 

36. MINUT - Moneke poentira iz drugog ekstraposeda - 78:68, 35. minut. Prelako crno-beli propuštaju šanse da prelome meč. Kaboklo pa Doužer promašuju za tri, a na drugoj strani ih kažnjava Kostelo koji ubacuje šut van linije 6.75 i vraća goste na jednocifren minus - 78:62. Obradović traži minut odmora, posle kojeg Doužer poentira iz prodora. Na isteku 36. minuta Smailagić pravi četvrtu ličnu grešku.

MN Press
 

34. MINUT - Novi poeni Kastela, ovoga puta sa poludistance - 73:66. Moneke pravi nesportski faul nad Panterom koji ubacuje dva penala, a potom kapiten Partizana ubacuje i trojku - 78:66, 33. minut. Odbranili su se crno-beli, ali Ponjitka greši u dodavanju. Hauard na drugoj strani promašuje trojku. Posle 34 minuta igre u Areni Partizan vodi 78:66, pošto je Naneli promašio polaganje.

32. MINUT - Jaramaz promašuje trojku na startu četvrte deonice, ali potom poentira iz prodora posle koša Kioze na drugoj strani 71:62. Na isteku 32. minuta Partizan vodi 73:64, posle koša Kastela sa jedne i Kaminskog sa druge strane.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Slično kao i pre nekoliko trenutaka. Hauard poentira za dva, a posle pronmašene trojke Jaramaza, iskusni bek promašuje šut van linije 6.75 u kontri. Kaboklo je fauliran prilikom skoka, ali je polovično precizan sa linije penala - 67:57, 29. minut.  Nova trojka Hauarda. Ponjitka promašuje potpuno otvoren šut van linije 6.75, ali srećom po crno-bele Hauard je neprecizan sa poludistance. Na kraju treće deonice Partizan vodi protiv Baskonije 69:60 ponima Kaminskog iz odbojke uz zvuk sirene.

28. MINUT - Prelako je Moneke došao do obruča i poentirao. Kaminski zakucava i čuva Partizan na plus devet u 27. minutu - 62:53. Moneke gubi loptu, a u kontri Tiodor pravi faul nad Doužerom koji ubacuje dva penala i vraća crno-bele na dvocifrenu prednost - 64:53. Hauard poentira sa poludistnce, a posle promašaja Kaminskog šuter Baskonije nije uspeo da postigne koš iz floutera. Partizan u završna dva minuta treće deonice ulazi s vođstvom 66:55 posle dva ubačena penala Trifunovića. 

MN Press
 

26. MINUT - Posle koša Sedekerskisa, Kaminski ubacuje svoju treću trojku večeras, a potom Hauard pravi faul u napadu. Na polovini treće deonice crno-beli vode 58:48, ali Trifunović nije ubacio šut sa poludistance, posle čega Doužer pravi faul. Odmah to trojkom kažnjava Hauard - 58:51. Na drugoj strani Naneli pogađa dva penala.  

24. MINUT - Posle promašenog zicera Monekea, Kaminski asistira za zakucavanje Kabokla - 51:44. Još jednom su se odbranili crno-beli, a potom Doužer promašuje polaganje. Hauard je promašio trojku, a Arena je eksplodirala posle trojke Ponjitke za povratak na dvocifreni plus - 54:44. Poljak potom faulira Hauarda prilikom šuta za tri poena, a bek Baskonije ubacuje dva od tri penala 54:46. Polovičan je sa linije penala i Kaminski na drugoj strani.

MN Press
 

22. MINUT - Još jednom večeras košarkaši Baskonije nisu šutnuli na koš za 24 sekunde. Kaminski na drugoj strani postiže lake poene na asistenciju Doužera. Marinković poentira iz prodora na drugoj strani - 46:44. Svoju prvu trojku večeras ubacuje Kevin Panter - 49:44. Odmah potom kapiten Partizana pravi treću ličnu grešku i mora van igre.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Novi poeni za Avramovića, potom Mekintajer ubacuje dva penala - 44:38, 19. minut. Posle tajm auta Obradovića, Avramović pravi grešku u koracima. Marinković je polovičan sa linije penala, posle čega Aleksa promašuje ceo koš prilikom šuta za tri poena - 44:39. Kažnjava to odmah trojkom Hauard. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi "samo" 44:42.

MN Press
 

18. MINUT - Miler Mekintajer pravi grešku u koracima, ali potom i crno-beli gube loptu. Prvu na večerašnjem meču u 17. minutu. Odmah to lakim poenima kažnjava Kastelo. Druga uzastopna izgubljena lopta Partizana, Sedekerskis to koristi za zakucavanje - 38:31. Obradović traži tajm aut, posle kojeg do poena iz prodora dolazi Avramović. Posle 2+1 Marinkovića Baskonija prilazi na 40:34. Avramović pogađa dva penala, na drugoj strani Kastelo postiže nove lake poene - 42:36 pred završna dva minuta prvog poluvremena.

16. MINUT - Novi poeni Kabokla iz ofanzivnog skoka, na drugoj strani iz ekstraposeda poentira i Tiodor. Ide trojka Avramovića, Partizan je na polovini druge deonice na plus osam - 35:27. Nova izgubljena lopta Baskonije koju sa 2+1 kažnjava Anđušić za prvo dvocifreno vođstvo crno-belih večeras - 38:27.

MN Press
 

14. MINUT - Novi poeni Valjka iz kontre. Panter je upisao već petu asistenciju, a nove poene dodao je Kaboklo - 28:20, 13. minut. Rogavopulos ubacuje dva penala. Kaboklo promašuje otvorenu trojku, posle čega Smailagić pravi nesportski faul nad Monekeom. Iskusni centar ubacuje dva penala, a potom gosti nisu uspeli da upute šut ka košu u vremenu predviđenom za napad - 28:24. Vratio se na parket Markus Hauard, ali se nije dugo zadržao na njemu. Kaboklo poentira iz ofanzivnog skoka. Smailagić pravi drugi faul nad Monekeom, koji posle skoka u napadu staje na liniju penala i ubacuje jedan od dva pokušaja - 30:25. 

12. MINUT - Lakim poenima Tiodora otvorena je druga deonica - 23:18. Avramović je u seriji promašaja (0/4 iz igre), što gosti koriste i serijom 6:0 prilaze na minus tri - 23:20. Nalet gostiju polovičnim učinkom sa penala prekida Naneli - 24:20. Rogavopulosu ispada lopta iz ruku, to poenima u kontri koristi Panter - 26:20.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Kastelo promašuje trojku, posle čega Kaminski nije bio precizan sa poludistance - 23:14, 9. minut. Imao je Partizan još jedan napad na plus devet, ali je Avramović malo požurio i u akciji jedan na tri promašio polaganje. Pri tom, Markus Hauard je povredio skočni zglob i odskakutao je na jednoj nozi do klupe. Na kraju prve deonice Partizan vodi protiv Baskonije 23:16. Zanimljivo, u prvoj četvrtini samo su Kaboklo (9), Kaminski (8) i Panter (6) postigli poene za Partizan.

8. MINUT - Posle dve trojke Kaminskog, šut van linije 6.75 ubacuje i Kaboklo posle lakih poena Monekea - 19:14, 8. minut. Bruno Kaboklo vezuje još četiri poena i pred završna dva minuta uvodne deonice donosi crno-belima dosad najvećih plus devet - 23:14. Ivanović traži minut odmora.

6. MINUT - Na poene Mekintajera na obruču, trojkom odgovara Kaminski - 14:9, 5. minut. Hauard promašuje šut sa poludistance. Ponjitka promašuje čisto polaganje, što trojkom preko Kabokla kažnjava Marinković - 14:12. Kevin Panter postiže poene iz prodora.

MN Press
 

4. MINUT - Imali su crno-beli napad na plus pet ali je Doužer promašio sa poludistance. Hauard i Panter ubacuje svoje prve poene na meču - 9:4, 3. minut. Ponovo je Partizan imao napad na plus pet i ponovo je promašio Doužer. Haurad iz drugog ekstraposeda gostiju ubacuje prvu trojku za goste na meču - 9:7. Panter je ušao svoj mod - 11:7.

2. MINUT - Partizan sjajno otvara meč zakucavanjem Kabokla i trojkom Kaminskog. Prve poene za goste postiže Kocar u reketu crno-belih - 5:2. Kaminski čuva Partizan na plus pet.

- Možda i najveći miljenik Grobara u ovoj ekipi Partizana je Zek Ledej. Iskusni krilni centar prolazi kroz jedan od najtežih životnih perioda pošto mu je nedavno preminuo otac. Ledej večeras neće igrati protiv Baskonije, ali navijači crno-belih nisu zaboravili da mu pruže podršku u teškom trenutku, skandirajući mu ime. 

- Najmlađi kapiten u istoriji Partizana Vanja Marinković srdačno je dočekan u beogradskoj Areni.

- Moneke je jedan od omiljenih igrača timova koji su gostovali ove sezone u beogradskoj Areni. Večeras je pre utakmice preskočio nekoliko VIP redova, pre nego što mu je dečak sa tribina dobacio mobilni telefon. Centar Baskonije je potom "opalio" selfi, vratio mu telefon i otišao na zagrevanje.

MN Press
 

- Duško Ivanović se posle epizode u Crvenoj zvezdi vratio pre nekoliko meseci u Baskoniju, a uoči novog okršaja sa crno-belima bio je pun hvale na račun rivala i njegovih navijača.

- U najavi meča trener Partizana Željko Obradović govorio je i o statusu Zeka Ledeja, kojem je nedavno preminuo otac. Opširnije o očekivanjima Žoca pred meč sa Baskonijom pročitajte o posebnom tekstu.

- Nekoliko sati pre početka utakmice, crno-beli su se na društvenim mrežama, još jednom ove sezone, pohvalili rasprodatom dvoranom.

- Harizmatični centar Baskonije Čima Moneke u najavi meča istakao je kako jedva čeka da istrči pred Grobare. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike