Orlovi u Parizu bi mogli u paklenu grupu! FIBA objavila šešire, moguć je neverovatan scenario

15.03.2024

16:44

0

Autor: P.K.

Po novom formatu, mogli bismo da dobijemo najjaču grupu u istoriji Olimpijskih igara

Orlovi u Parizu bi mogli u paklenu grupu! FIBA objavila šešire, moguć je neverovatan scenario
Košarkaši Srbije - Copyright MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije bi na Olimpijskim igrama u Parizu mogla da upadne u grupu za koju nadimak "grupa smrti" prosto ne bi bio dovoljan. A sve to voljom žreba i sistemom kvalifikacija i rangiranja.

No, da krenemo redom.

FIBA je objavila proceduru žreba za muški košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Parizu. Žreb se održava u utorak, 19. marta, u Švajcarskoj od 19 sati.

Srbija se nalazi u drugom šeširu, sa Australijom i pobednikom kvalifikacionih turnira Letoniji (Letonija, Gruzija, Filipini, Brazil, Crna Gora, Kamerun). To su ekipe sa kojima "orlovi" neće igrati u grupi u Parizu.

Međutim, na žrebu Srbija može da izvuče jednog od ovih protivnika iz prvog šešira: SAD, Nemačku i pobednika kvalifikacionog turnira u Španiji (Španija, Angola, Liban, Finska, Poljska, Bahami, Finska).

U trećem šeširu je domaćin Francuska, Kanada i pobednik trećeg turnira, dok su u četvrtom Japan, Južni Sudan i pobednik poslednjeg kvalifikacionog turnira u Španiji (Španija, Angola, Liban, Finska, Poljska, Bahami, Finska).

U četvrtom šeširu su Japan, Južni Sudan i pobednik kvalifikacionog turnira u Grčkoj (Slovenija, Hrvatska, Grčka, Novi Zeland, Dominikanska Republika).

 

 

Zanimljivo je da će se turnir prvi put igrati u novom formatu sa tri grupe po četiri tima, umesto ranijih dve grupe sa po šest ekipa. U eliminacione faze prolaziće po dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane.

To znači da Srbija može da se nađe u grupi sa velikim košarkaškim silama poput SAD, Francuske ili Nemačke, kao i sa Kanadom. Da bi neverovatna ludnica bila kompletna, zamislite da iz četvrtog turnira dođu Grčka i Janis Adetokumbo i Slovenija sa Lukom Dončićem!

"Grupa smrti" definitivno ne bi bila dovoljna da opiše snagu te grupe…

O svemu će definitivno biti odlučeno na žrebu 19. marta!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike