Slavni košarkaš se otvorio o mentalnom zdravlju: "Nisam znao ko sam, plašio sam se, igrač je pojeo osobu"

27.02.2024

17:01

0

Autor: P.K.

Sada se vraća košarci i otvoreno priča o svojoj borbi

Slavni košarkaš se otvorio o mentalnom zdravlju: "Nisam znao ko sam, plašio sam se, igrač je pojeo osobu"
Riki Rubio - Copyright Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Riki Rubio je zvanično potpisao ugovor sa Barselonom, posle čega se otvorio kada je u pitanju mentalno zdravlje i njegov prekid igranja košarke.

Rubio je pre skoro sedam meseci objavio pauzu u košarkaškoj karijeri, a naveo je probleme sa mentalnim zdravljem kao razlog.

- Razvio sam hronični stres, nešto slično anksioznom poremećaju anksioznosti. Jedini način da se vratim bio je da razumem zašto sam došao do ove tačke. Razvio sam mehanizme koji su me doveli do toga da igram na visokom nivou, ali koji nisu bili održivi. Postoji drugi način. U Rim se stiže mnogim putevima – priznao je Rubio

On je tokom tog teškog perioda, kako kaže, osetio razdvajanje između igrača i osobe.

- Igrač je progutao osobu. Nisam znao ko sam. To je bio težak trenutak za mene. Plašio sam se. Sposobni ste da se nosite sa svojim strahovima i umanjite ih. Život je pun sivih zona. Ali, spasao sam sebe, i sada sam miran. Ponosan sam na sebe i dajem košarci novu šansu. Ipak, mislio sam da sam završio sa košarkom.

Odmah je nastavioa:

- Ali, nastavio sam da radim na sebi, i nadam se da će to pomoći ljudima koji se bore. Bio sam u mraku, ali tako se izlazi iz toga. Živim dan po dan. Pokušavamo da kontrolišemo nekontrolisano, i nikada ne znate kada će vas život odvesti na drugi put.

Rubio se već vratio na košarkaški teren, igrao je za reprezentaciju u ovim "prozorima". Prosečno je postizao 7,5 poena i 4,0 asistencije u dve utakmice, ali je Španija izgubila obe, od Letonije i Belgije.

Povrh toga, Rubio je zadobio manju povredu u poslednjoj utakmici.

- Košarkaški savez Španije je mogao da me natera da igram [na Svetskom prvenstvu 2023], ali nije. Dali su mi pomoć i prostor. Neverovatan je osećaj vratiti se.

U Evropi je ugovor, naravno, potpisao sa svojom Barselonom, koja mu je dozvolila razlaz ako se okolnosti pogoršaju. Rubio je izrazio zahvalnost zbog fleksibilnosti.

 

 

- Potpuno sam posvećen, ali ako u nekom trenutku ovo (problemi sa mentalnim zdravljem) ponovo ispliva, moraću da se zaustavim. Ovde sam da doprinesem koliko god mogu ove sezone. Pa ćemo videti.

Da li će se penzionisati u Barsi?

- Idem godinu za godinom. Sada razmišljam samo o ovoj sezoni – bio je kratak 33-godišnji as.

Rubiov povratak na teren sa Barselonom mogao bi se desiti u utakmici 27. kola Evrolige protiv Monaka u petak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike