Pešić okupio Orlove prvi put od Mundobasketa! Selektor otkrio dva prioriteta i FIBA propis zbog kojeg nije pozvan Tristan Vukčević! (VIDEO)

19.02.2024

19:55

0

Autor: A. Š.

Iskusni stručnjak kratko analizirao Finsku i Gruziju, pa detaljnije pričao o razlozima zbog kojih nekolicina evroligaških igrača nije dobila poziv

Pešić okupio Orlove prvi put od Mundobasketa! Selektor otkrio dva prioriteta i FIBA propis zbog kojeg nije pozvan Tristan Vukčević! (VIDEO)
Uroš Trifunović i Svetislav Pešić - Copyright MN Press

Orlovi su prošlog leta oduševili naciju na Mundobasketu u Manili osvajanjem srebrne medalje. Ipak, kao i uvek u sportu, vreme slavlja trajalo je kratko, a pred izabranicima Svetislava Pešića su novi veliki izazovi.

Trofejni strateg u ponedeljak je okupio reprezentativce Srbije kako bi započeli pripreme za prvi FIBA prozor u kvalifikacijama za EP, koje Orlovi startuju duelima sa Finskom u Beogradu (23. februar) i Gruzijom u Tbilisiju (26. februar).

- Ovo je naše prvo okupljanje posle Mundobasketa u Manili. Tako je kako je, verovatno i poslednje do Olimpijskih igara. Prioriteti su jasni, uvek je važno zbog čega smo se okupili, a to su kvalifikacije za EP sledeće godine – rekao je selektor Pešić pred prvi trening u dvorani „Aleksandar Nikolić“, pa dodao još jedan prioritet ovog okupljanja.

 - Uvek negde stoji, zbog nemogućnosti kvalitetnih priprema za OI, da vidimo šta možemo od ovog okupljanja i kroz ove dve utakmice da dobijemo u pripremama za Pariz.

Istakao je Pešić da su Finska i Gruzija dve potpuno različite ekipe, sa različitim stilovima igre.

- Finska igra modernu košarku, tranzicionu… Napravili su fantastičan napredak i sa aspekta struke i sa aspekta igrača koji igraju po Evropi. Dolaze sa punom motivacijom, uvek kada se dolazi u Beograd nekako je drugačiji osećaj svih ekipa. Moramo da radimo puno na odbrani od tranzicije, gde su oni kvalitetni – istakao je Pešić pa dodao:

- Gruzija je iskusna ekipa, totalno drugačija, sa „insajd“ igrom, sa Šengelijom i Šermadinijem. Dobili su novog stranca, dobili su novog, našeg, trenera Džikića.

Iskusni stručnjak naglasio je kako je u ovom trentku, koliko god je to moguće, videti gde se nalazi naša selekcija.

- Odredili smo 15 igrača. Nažalost, na neke nismo mogli da računamo. Želeli smo da tu budu Milutinov i Topić. Jedan je operisan, jedan je u fazi oporavka. Imali smo želju da uključimo i Vukčevića iz Partizana, ali on tek sledećeg meseca puni 21 godinu i po pravilima FIBA tek tada stiče pravo da igra. Lučić je bio na spisku, ali na njega ne možemo da računamo zbog obnove povede. Jović je stigao, ali je ostao u Nišu, na njega najverovatnije nećemo moći da računamo zbog situacije u njegovoj porodici koja se nije promenila od Manile. Smailagić je bolestan, nije igrao ni Kup.

Iskoristio je selektor Srbije da Crvenoj zvezdi čestita osvajanje Kupa, ponovivši svoj stav o neophodnosti formiranja nacionalnog šampionata.

- Mislim da ćemo se posle Niša složiti da odgovorni moraju definitivno da sednu i da se dogovore da imamo našu, jedinstvenu, profesionalnu ligu jer se videlo da ima dobrih ekipa. Borac Čačak je imao puno problema protiv Čačka 94, videli ste Vojvodinu, Subotica se pojavljuje kao jedan veoma važan centar. Bilo je dobro, znam da većina kod nas gledaju samo Zvezdu i Partizan, ali se tamo videlo puno drugih kvaliteta. Bila je dobra organizacija, nije bilo incidenata, napredovali smo definitivno. Teško je sve to organizovati, ali treba istaći da je organizacija bila na boljem nivou nego ranijih godina koliko sam ja to mogao da primetim – istakao je Svetislav Pešić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike