Zvezda preživela ujede Pantera! FMP pretio, ali Žućkova levica još ima svog vlasnika!

14.02.2024 | 22:00

Autor: A. Š.

Već na startu masovnijeg takmičenja imali smo okršaj abaligaša

Copyright MN Press

"Žućkova levica" još ima svog vlasnika. Trostruki uzastopni osvajač Kupa "Radivoja Koraća" Crvena zvezda, donekle teže nego što se očekivalo, savladala je FMP i sačuvala nadu u odbranu prvog nacionalnog trofeja u sezoni - 80:75.

Odigrali su "panteri" bez dileme najbolju utakmicu ove sezone. Hrabrom i odvažnom igrom na obe strane terena pravili su velike probleme favorizovanom rivalu, koji i pored 11 poena prednosti na polovini četvrte deonice nije uspeo da izbegne dramatičnu završnicu.

Odlučio je Janis Sferopulos da večeras iz sastava izostavi nedovoljno oporavljene Branka Lazića i Miloša Teodosića, a izostanak dva iskusna beka i te kako se osetio u igri srpskog prvaka, posebno u momentima kada su crveno-beli konačno uspeli da se odlepe na bezbednu udaljenost.

Koliko je derbi u četvrtfinalu masovnijeg takmičenja bio neizvestan govori i to što, do sredine završnog kvartala, nijedna ekipa nije uspela da napravi više od šest poena viška, a kada god bi jedan od timova zapretio da se odlepi na osetniju razliku ovaj drugi bi odgovarao mini serijom i duel ekspresno vraćao u egal.

Panteri su svoju šansu u "Čairu" ispustili u završnici trećeg kvartala, kada su u velikom naletu stigli do tri poena viška i dva uzastopna napada da dodatno uvećaju vođstvo. Nisu ih iskoristili i onda su do odlaska na poslednji dvominutni odmor ekspresno kažnjeni sa šest uzastopnih poena crveno-belih, kojima je iks faktor večeras bio Dalibor Ilić.

Potencijalni srpski reprezentativac u prvoj polovini četvrtog kvartala je sa osam poena pogurao Zvezdu do najvećeg plusa na meču. Sa dve trojke i atraktivnim poenima na asistenciju Jaga, nekadašnji košarkaš Igokee povukao je crveno-bele do plus 11, a kada se činilo da su "panteri" ukroćeni sve je razuverio Ognjen Kuzmić.

Odigrao je doskorašnji košarkaš Crvene zvezde verovatno najbolji meč u poslednjih nekoliko godina. Kao da je iskusni centar bio motivisan da Sferopulosu pokaže grešku prilikom odluke da ga precrta iz rostera, Kuzmić je 18 poena i 15 skokova (osam ofanzivnih) bio ubedljivo najbolji pojedinac meča.

Gotovo sam, nekadašnji centar Golden Stejta vratio je u meč "pantere", koji su na nešto više od 38 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene prišli na minus dva. Ipak, snage za potpuni preorekt nisu imali, a da se tako nešto ne dogodi potrudio se i Dejan Davidovac, koji je trojkom na 18 sekundi pre kraja zapečatio sudbinu FMP-a (78:73).

Crveno-bele u petak u polufinalu očekuje duel sa Čačkom 94, koji je ranije danas šokirao Borac.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Lučić, Hanga 13, Davidovac 15, Mitrović 3, Lazić, Bolomboj 6, Ilić 8, Nedović 20, Giedraitis 5, Kostić, Jago 8.

FMP: Votson, Foster 2, Rebec 8, Subotić 5, Pavićević, Roberts 5, Stepanović 9, Šaranović 17, Matović, Gagić, Stojanović 11, Kuzmić 18.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Hanga promašuje trojku na isteku napada, na drugoj strani neprecizan van linije 6.75 je Rebec. Trojku sada promašuje i Giedraitis. Stojanović poentira u prodoru. Do kraja je nešto više od 38 sekundi, Zvezda vodi 75:73. Davidovac ubacuje trojku na 18 sekundi pre kraja i verovatno stavlja tačku na ovaj meč - 78:73. Nikitović traži minut odmora, posle kojeg brze poene postiže Rebec - 78:75. Sada minut odmora traži Sferopulos, a 11 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene Nedović ubacuje dva penala - 80:75. KRAJ! Zvezda je savladala FMP u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća 80:75.

38. MINUT - Stojanović promašuje težak šut van linije 6.75 na isteku napada. Na tri i po minuta pre kraja Zvezda ima plus pet i napad, kojeg u poene pretvara Hanga pošto je popravio svoj promašaj - 73:66. Kuzmić poentira uz faul, a potom iskusni centar ubacuje i dodatno bacanje - 73:69. Bolomboj čupa obruča iz ofanzivnog skoka posle promašaja Nedovića. Važni poeni za Zvezdu, ali na drugoj strani Kuzmić nastavlja da muči defanzivu crveno-belih - 75:71. Nedović promašuje šut sa poludistance, Foster promašuje za tri. U završna dva minuta meča ulazi se sa plus četiri za Zvezdu.

MN Press
 

36. MINUT - Posle poena Šaranovića iz prodora, trojku za Zvezdu ubacuje i Nedović za novo najveće vođstvo koje je imao jedan tim večeras - 71:60. Šaranović ekspresno vezuje još četiri poena i vraća FMP na jednocifren minus na polovini četvrtog perioda - 71:64. Jago promašuje trojku, a Kuzmić dolazi do svog osmog skoka u napadu i 13. poena u dosadašnjem toku meča - 71:66. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg Ilić promašuje trojku.

34. MINUT - Ušli su "panteri" u seriju promašaja posle početnih poena Stojanovića u četvrtoj deonici, ali je Hanga u kontri pogrešio u dodavanju prilikom Zvezdinog napada na plus šest. Srećom po crveno-bele, lopta izlazi iz obruča posle šuta Rebeca za tri. Ilić poentira na asistenciju Jaga i donosi najveći plus koji je jedna ekipa imala u dosadašnjem toku meča - 65:57, 33. minut. Nikitović traži minut odmora, posle kojeg Stojanović sa linije penala (1/2) prekida nalet rivala - 65:58. Zanimljivo, Zvezda je za manje od četiri minuta igre u četvrtoj četvrtini već iskoristila bonus. Dalibor Ilić ubacuje još jednu trojku za prvo dvocifreno vođstvo na meču - 68:58.

32. MINUT - Četvrti kvartal otvoren je poenima Stojanovića iz prodora - 58:57. Na drugoj strani Dalibor Ilić ubacuje važnu trojku za Zvezdu - 61:57. Šaranović promašuje šut sa poludistance na isteku napada, posle čega Nedović ubacuje flouter za plus šest crveno-belih u 32. minutu - 63:57. 

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Seriju rivala 6:0 poenima iz prodora prekida Hanga - 55:54. Bolomboj lepi Fostera u pokušaju zakucavanja, posle čega Giedraitis ubacuje svoju prvu trojku na meču i vraća Zvezdu u vođstvo - 57:55. Subotić nije uspeo da vrati trojku, a Hanga sa polovičnim učinkom sa linije penala podiže prednost Zvezde u završnici pretposlednjeg kvartala - 58:55. Na kraju treće četvrtine crveno-beli vodi protiv "pantera" 58:55.

28. MINUT - Davidovac promašuje otvorenu trojku na plus tri, posle čega Kuzmić iz ofanzivnog skoka dolazi do poena uz faul i ubačenog dodatnog bacanja za novo izjednačenje - 52:52, 27. minut. Hanga promašuje flouter, pa trojku u ekstraposedu. Na drugoj strani Rebec ubacuje trojku za plus tri FMP-a - 55:52. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom "pantera" 55:52, s obzirom da Nikitovićevi izabranici nisu poentirali ni iz ekstraposeda.

MN Press
 

26. MINUT - Bolomboj promašuje zicer, na drugoj strani Kuzmić pravi dva uzastopna ofanzivna skoka, koje trojkom materijalizuje Roberts. Na polovini treće deonice FMP vodi 49:48, Sferopulos prilično ljut traži prvi tajm aut u drugom poluvremenu, posle kojeg Nedović ubacuje šut sa poludisntace i vraća minimalno vođstvo na stranu Zvezde. Zaigrao se Šaranović sa loptom, koja mu u driblingu beži u aut. Nedović je još jednom precizan sa poludistance - 52:49.

24. MINUT - Bolomboj promašuje pokušaj sa niskog posta, a potom pravi treću ličnu grešku posle čega Roberts ubacuje dva penala - 44:43. Mini seriju "pantera" sa dva ubačena bacanja prekida Giedraitis - 46:43, 23. minut. Nova trojka za Stojanovića, FMP je izjendačio 46:46. Posle novog promašaja Nedovića za dva, Stepanović pravi faul u napadu, što mu je četvrta lična greška. Jago ubacuje flouter, posle čega FMP ni iz ekstraposeda nije uspeo da poentira - 48:46.

MN Press
 

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je promašenim šutem Nedovića sa poludistance i izgubljenom loptom "pantera". Prve poene u nastavku meča postiže Nedović posle prodora - 42:36. Sjajna asistencija Robertsa "ispod parketa" za lake poene Stepanovića. Posle dva minuta igre u trečoj deonici Zvezda vodi 44:41, nakon trojke Stojanovića.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Davidovac je promašio otvorenu trojku na plus šest za crveno-bele, posle čega Kuzmić ubacuje dva bacanja - 36:32, 19. minut. Posle promašaja Giedraitisa sa jedne i Subotića sa druge strane, Hanga u kontri dolazi do lakih poena - 38:32. Na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi protiv FMP-a 40:36.

18. MINUT - Šaranović poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Ipak, vraća FMP na posed zaostatka u finišu prvog poluvremena - 30:28, 17. minut. Treći napad Zvezde uzastopno završen je sa dva bacanja Davidovca. Srpski reprezentativac promašio je dva od tih šest pokušaja - 31:28. Laki poeni Kuzmića na drugoj strani, posle čega Lazarević zakucava - 33:30. U završna dva minuta druge četvrtine Zvezda ulazi sa plus šest posle trojke Davidovca - 36:30. 

MN Press
 

16. MINUT - Ušlo se u seriju promašaja na obe strane, koju poenima iz floutera prekida Hanga. Na polovini druge deonice Zvezda vodi 27:22, a Nikitović traži minut odmora, posle kojeg Kuzmić ubacuje poluhorog. Propustili su "panteri" napad na minus tri, posle čega je Davidovac bio polovično uspešan sa linije penala. Posle 16. minuta košarke u Čairu Zvezda vodi 30:26.

14. MINUT - Dva napada su crveno-beli promašili na plus četiri, posle čega Subotić iz ekstraposeda ubacuje trojku "iz očaja" na isteku napada - 23:22, 13. minut. Ušao je Nedović u seriju promašaja, ali "panteri" to ne koriste. Dva promašena napada gostiju na minus jedan, sa dva ubačena bacanja je kaznio Luka Mitrović - 25:22.

12. MINUT - Druga deonica otvorena je trojkom sa preko osam metara Rebeca. Trojku na drugoj strani odmah vraća Nedović - 20:19. Rebec pravi dva ekspresna faula na startu drugog kvartala, posle čega Jago ubacuje novu trojku za crveno-bele - 23:19. Već devet izgubljenih lopti imaju košarkaši FMP-a.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Nova izgubljena lopta Jaga, Foster je kažnjava efektnim zakucavanjem Foster - 16:13, 9. minut. Ponvo je Mitrović polovičan sa linije penala, a potom Foster promašuje šut sa distance na isteku napada. Hanga na drugoj strani pogađa trojku uz pomoć table - 17:16. Na kraju prve deonice Zvezda vodi protiv FMP-a 17:16. 

8. MINUT - Seriju Zvezde 6:0 trojkom prekida Šaranović, a posle izgubljene lopte Nedovića lake poene na drugoj strani postiže Kuzmić. Panteri ponovo vode 14:12. Nalet FMP polovičnim učinkom sa linije penala prekida Mitrović. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom ekipe iz Železnika - 14:13.

6. MINUT - Dve uzastopne izgubljene lopte Zvezdinih košarkaša kažnjene su ekspresnim lakim poenima Šaranovića i Stepanovića - 9:6. Mini seriju "pantera" 4:0 sa dva ubačena penala prekida Nedović - 9:8, 5. minut. Davidovac i Bolomboj vraćaju Zvezdu u vođstvo na isteku 6. minuta igre - 12:9.

MN Press
 

4. MINUT - Muče se crveno-beli ofanzivno na početku meča, posle trojke Stepanovića FMP vodi 5:1 u 3. minutu. Sferopulos odmah reaguje tajm autom, posle čega Bolomboj postiže lake poene na asistenciju Jaga. Davidovac krade loptu "panterima", a potom Jago ubacuje prvu trojku za Zvezdu na meču. Ekspresno crveno-beli prave preokret, a tajm autom reaguje Nikitović - 6:5.

2. MINUT - Obe ekipe nisu iskoristile uvodne napade na meču. Prve poene postiže Šaranović posle sjajnog zakucavanja. Davidovac je potom polovično precizan sa linije penala - 2:1.

- Zvezdini košarkaši su istrčali na zagrevanje.

- Košarkaša Crvene zvezde Jaga dos Santosa i u Nišu je dočekala poruka na hidrantu, ali je ovoga puta dobio i mali poklon.

- Očekivanja pred završnicu Kupa "Radivoja Koraća", uoči puta u Niš, izneli su trener Sferopulos, kapiten Branko Lazić i jedan od najiskusnijih prvotimaca Luka Mitrović.

- S obzirom da propozicije KSS dozvoljavaju samo četiri inostrana košarkaša u timu, Janis Sferopulos je morao da precrta četiri igrača sa spiska onih koji su prijavljeni za takmičenje.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam