Teže dati koš u Evropi nego u NBA: Jedan od najboljih na svetu zvuči kao kafanski stručnjak!

07.08.2021

15:02

0

Da li oni ljubitelji košarke sve vreme bili u pravu?

Teže dati koš u Evropi nego u NBA: Jedan od najboljih na svetu zvuči kao kafanski stručnjak!
Copyright Dejmijen Lilard, Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Neće se ova priča skoro završiti, kako je krenulo. Reprezentacija SAD osvojila je danas četvrto uzastopno olimpijsko zlato, pobedom nad Francuskom. Jedan od njenih najboljih igrača i najboljih u NBA, Dejmijen Lilard složio se sa Lukom Dončićem.

I gomilom “kafanskih stručnjaka” po Srbiji, pogotovo starije generacije. Dejm je, naime, rekao da je lakše dati koš u NBA nego u Evropi. Da budemo precizni, on je rekao u “FIBA košarci”, ali svi znamo na šta se to odnosi.

Šestostrukog učesnika Ol stara pitali su o Dončićevim komentarima, a on je sažeo neke razlike NBA i evropske košarke. Pre svega po pitanju pravila i fizičkog igranja u odbrani, koji smanjuju opcije u napadu i otežavaju mu postizanje poena.

– Jasno mi je zašto. Mnogi od najboljih poentera u NBA daju koševe sa linije za tri poena ili krenu u prodor ka košu pa budu faulirani. U FIBA nema toliko dosuđenih faulova. Možete da se izvučete sa mnogo toga, igra se više fizički. A nema ni defanzivne tri sekunde, tako da je reket obično popunjeniji. Ako igrate u reketu, obično igrate u gužvi. Sudije neće tek tako da pomisle da ste faulirani – rekao je Lilard.

Analiza se tu nije zaustavila.

– A i teško je da se igra kad je gužva. Postići koš u gomili i između ljudi koji samo stoje u reketu – teško je. Mislim da je zbog toga definitivno teže postići koš kada se igra po FIBA pravilma, nasuprot NBA, gde je dozvoljeno mnogo manje kontakta, gde postoji pravilo o defanzivne tri sekunde… Mnogo je stvari koje su drugačije, a sve one dovode do toga da je teže lakše dati koš u NBA.

Lilard je sada prvi put igrao za reprezentaciju i prvi put je iskusio sva ona neprijatna iznenađenja sa kojima se suočavaju dominantni NBA ofanzivci kada zaigraju po pravilima FIBA.

Protiv Francuske u finalu je postigao 11 poena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike