Godina Nikole Jokića: Srbija ponovo ne spava zbog košarke, da li mu samo zlato nedostaje?

01.01.2024

20:01

0

Džoker će proteklu godinu pamtiti zbog mnogo toga, a šampionski prsten je definitivno visoko pozicioniran

Godina Nikole Jokića: Srbija ponovo ne spava zbog košarke, da li mu samo zlato nedostaje?
Nikola Jokić - Copyright Profimedia

Da li ste u grupi onih koji prave liste planova za novu godinu ili ljubomorno čuvate želje i ideje u vašim glavama, ako imalo pratite sport, u vašim planovima je i ime Nikola Jokić. Da li to bilo da želite da ga sretnete i fotografišete se sa njim, razmenite koju reč i čestitate mu na uspesima ili samo da ga sretnete u kraju, razumljivo je.

Zaslužio je srpski Džoker da se nađe na mnogim spiskovima i listama, naročito kada dođe kraj godine ili početak nove, pa svi sumiramo utiske i pravimo planove. A ako sumiramo utiske iz sportskog ugla, ono što je Nikola Jokić činio prethodne sezone je nezamislivo.

Pljuštali su rekordi, ušao je u istoriju, osvojio prvu titulu za svoju franšizu, uživao u Srbiji, pa opet krenuo da niže rekorde. Ali, krenimo redom.

Početak sezone

Denver je, na njegovim krilima fantastično otvorio godinu. Iz meča u meč, Nagetsi su bili sve sigurniji na terenu, ali ih i dalje niko nije shvatao previše ozbiljno, naročito u kandidaturi za šampione. Možda je to bila i njihova najveća snaga.

Jokić je igrao prepoznatljivo na visokom nivou. I dok mu dabl-dablove više niko ne broji, rušio je rekorde u tripl-dablovima. Njemu brojke ništa ne znače, ali u Americi se na to gleda nešto drugačije. Prepustio se Jokić svom timu, vodio ekipu, mnogo puta crtao akcije pored terena, na parketu je odavno glavni i eto ga proleće, a Nagetsi u plej-ofu i to nakon prvog mesta na Zapadu, sa skorom 53-29.

Tanjug/AP
 

 

Prva "žrtva" bili su Minesota Timbervulvsi koji su pali sa 3:1, a američka javnost je promenila pogled na Nagetse, dok je Jokićevo ime bilo zacementirano na vrhu liste budućeg MVP-ja. Finiks Sansi su pružili malo jači otpor, 4:2, a kada je došao red na Los Anđeles Lejkerse, već se šaputalo - da li će tim iz Kolorada načiniti najveću pobedu u svojoj istoriji i eliminisati slavne Lejkerse sa Lebronom Džejmsom u polufinalu. Učinili su to i to lagano, 4:0.

U finalu Majami Hit i osim druge utakmice, koju su dobili zbog jednog šuta, momci sa Floride nisu imali šta da traže. Trijumf sa 4:1 ostvaren je u Bol areni koja je na šampionski prsten čekala od nastanka franšize. Titulu im je doneo Nikola Jokić, ali za to nije nagrađen trećom MVP titulom, već samo priznanjem najkorisnijeg igrača finalne serije. Moglo je to i mnogo bolje, reklo bi se da su organizatori podbacili ili da jednostavno Ameri nisu želeli da Srbin uđe u istoriju u još jednoj kategodiji - kao košarkaš koji je osvojio tri MVP priznanja u nizu.

Nije se Jokić žalio, zagrlio je svoje najbliže i pokazao da je to nagrada koja se ne kupuje titulama, novcem, rekordima, istorijom...

Profimedia
 

 

A onda je iznenadio planetu kada je naveo da žuri u Srbiju i da neće prisustvovati slavlju u gradu, jer mora na trku konja. Ipak je ostao, a mala Ognjena je bila uz tatu na slavlju, koje je upriličeno u autobusu sa otvorenim krovom i pokupila slavu od celog šampionskog tima, titula i priznanja.

Usledilo je leto, stigao je u Sombor, posvetio se najbližima, prijateljima i svojim konjima, a onda je došlo i do reprezentativnog okupljanja pred Svetsko prvenstvo, koje je preskočio. Bila je domaća javnost podeljena zbog te odluke, ali je bilo jasno da je vreme za odmor i predah. Emotivno pražnjenje uticalo je na odluku, ali je sve vreme bio uz momke i bodrio ih do srebra. Zajedno sa njima je slavio i medalju u jednom beogradskom restoranu, pa je potvđeno da je košarkaška reprezentacija jedna velika porodica.

Profimedia
 

 

Ubrzo je morao nazad u Ameriku, a već u pripremnim mečevima pokazao je veliku motivaciju. Mediji sa druge strane "bare" navodili su da nikada nije bio tako motivisan i da definitivno želi odbranu titule. Krenula je i sezona, a Nikola je poveo drugare. Trenutno su drugi na Zapadu, nižu pobede, a nekoliko iznenađujućih poraza koštali su ih vodeće pozicije. Svakako, mesto u plej-ofu je otvoreno, igra Denvera pruža veru, na Majku Melounu je da pronađe još jednog igrača koji će pomagati Jokiću, ali i timu kada srpski igrač ne bude igrao. U kratkom vremenskom roku, dva puta je isključen sa utakmice, pa je tada bilo jasno da Nagetsi bez njega na terenu ne funkcionišu najsjajnije. A da ne govorimo tek o javnim priznanjima trenera Melouna koliko je Nikola važan kako za sastav, tako i za svlačionicu.

Rekordi i brojke

Što se brojki tiče, Jokić je napredovao i na "večnoj listi" u konkurenciji tripl-dablova, pa je tako na listi prestigao Džejsona Kida i Lebrona Džejmsa i u ovom trenutku ima 116.

Isred njega su trenutno samo Irvin Medžik Džonson sa 138, Oskar Robertson sa 181 i Rasel Vestbruk sa 198. Dabl-dablove više niko i ne broji, ima ih 404 od sezone 2015/16 kada je zaigrao u NBA.

Takođe, treba spomenuti da je postao prvi igrač još od 1967. godine, posle Eldžina Bejlora koji je sezonu počeo sa 12 uzastopnih utakmica sa 20 i više poena i deset i više skokova. Takođe je postao i prvi igrač u NBA istoriji koji je imao deset i više tripl-dablova u sedam uzastopnih sezona. 

Takođe, Jokić je i pvi igrač u NBA istoriji sa više od 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u jednoj sezoni. Postao je i treći NBA igrač koji je u plej-of mečevima imao učinak od više od 500 poena, 200 skokova i 150 asistencija. Izjednačio je rekord Vilta Čembrlejna - samo njih dvojica su došla do tripl-dabla bez promašaja iz igre i to čak u tri navrata.

Kada se sumira sve i podvuče linija, možda je jedino ono što mu nedostaje medalja sa nacionalnim timom. Možda bi to bilo zlato, a možda i ne bi, ko zna. Ali da ne spekulišemo, i ovakva, 2023. godina, ostaće mu upisana zlatnim slovima. Srbija ponovo ima osvajača NBA prstena, ponovo se navijači bude noću kako bi pratili šta se to tamo dešava, a doći će i to zlato.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike