Dončić na Božić tri puta ispisao istoriju NBA: Sve se tamo pažljivo beleži, pa se Luka priključio legendama lige

28.12.2023

07:03

0

Autor: P.K.

Odigrao je nestvarno i priključio se velikanima

Dončić na Božić tri puta ispisao istoriju NBA: Sve se tamo pažljivo beleži, pa se Luka priključio legendama lige
Luka Dončić - Copyright Tanjug/AP Photo/Richard W. Rodriguez

Luka Dončić je imao lep Božićni poklon za navijače Dalasa, pošto je postavio nekoliko statističkih rekorda i tako se opet upisao u istoriju lige. Trojkom iz daljine, prešao je granicu od 10.000 poena u karijeri i tako postao tek šesti igrač koji je to postigao pre 25. godine, ali i sedmi najbrži.

A postao je i tek četvrti u istoriji po još jednom parametru.

Ovaj podvig je postigao na utakmici protiv Finiks Sansa, u svojoj 358. u karijeri, čime se izjednačio sa članom Kuće slavnih Bobom Makaduom, koji je sedmi po brzini dostizanja 10.000 poena. Utakmica se igrala na Božić po gregorijanskom kalendaru, tako da su navijači Mavsa dobili lep poklon.

Najbrže je do ove brojke stigao član Kuće slavnih Vilt Čemberlejn, koji je to postigao u 236 utakmica.

Za njim slede Majkl Džordan (303), Eldžin Bejlor (315), Karim Abdul-Džabar (319), Oskar Robertson (334) i Džord Gervin (355).

Dončić je uoči meča bio na 11 poena manje od 10.000 i bilo mu je potrebno samo sedam minuta da dostigne tu granicu, pogodivši trojku sa oko 10 i po metara.

- Jedan je od najboljih na svetu. Kao što sam uvek govorio, ne smemo ga uzimati zdravo za gotovo. Kada je raspoložen, samo se trudimo da mu što više dodajemo loptu – rekao je trener Dalasa Džejson Kid.

Što se tiče godina, Luka ih ima 24 i 300 dana. Ispred njega na toj listi su Lebron Džejms, Kevin Durent, Kobi Brajant, Karmelo Entoni i Trejsi Mekgrejdi.

Tu nije kraj tim malim rekordima koje Amerikanci vredno beleže.

Ovo inače nije sve.

Dončić je završio utakmicu sa 50 poena iz 25 šuteva, uz 15 asistencija i šest skokova. Luka je ne samo Maveriksima doneo pobedu od 128:114, nego je postao i tek  četvrti igrač u istoriji NBA lige koji je na Božić postigao najmanje 50 poena, pridruživši se Bernardu Kingu (60, 1984. godine), Čemberlejnu (59, 1961) i Riku Beriju (50, 1966).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike