Monako se uzalud bunio, Evroliga analizirala suđenje: Da nisu gledali sporne situacije Partizana bi osakatili!

08.12.2023

12:20

1

Autor: D. P.

Jedna greška na račun "kneževa"

Monako se uzalud bunio, Evroliga analizirala suđenje: Da nisu gledali sporne situacije Partizana bi osakatili!
Copyright MN Press

Evroliga je zbog spekulacija koje su se pojavile usled sudijskih odluka na meču Partizan - Monako odigranog 5. decembra u Beogradskoj areni, objavila saopštenje sa analizom arbitraže u spornim situacijama.

Iz saopštenja se može zaključiti da su sudije svoje odluke u nekoliko situacija ispravno preispitivale, jer su bile donete na štetu Partizana, dok se Monako može žaliti samo zbog one momenta kada crno-beli nisu po pravilima igre preneli loptu na protivničku stranu terena na 20 sekundi pre kraja meča.

U saopštenju se ističe:

MN Press
 

 

- Na 49,3 sekunde do kraja utakmice, Donatas Motiejunas je promašio tri poena iz igre. U skoku su bila dva igrača koja su želela loptu, Kevin Punter i Džon Braun. Lopta je otišla van terena, a sudije su je dodelile Partizanu pošto je loptu poslednji put dodirnuo Džon Braun. Dobra odluka - piše u saopštenju i dodaje se još:

- Pošto je ovo trenutak koji se može pregledati u skladu sa Pravilnikom o košarkaškoj Evroligi (Dodatak KSIII – član 3.1), sudije su gledale snimak i uočile su da je Džon Braun bio poslednji igrač koji je dodirnuo loptu. Oni su potvrdili svoju prvobitnu odluku. Ispravna odluka.

- Na 35,7 sekundi, Doužer vodi loptu do koša i dolazi do kontakta sa Blosomgejmom. Sudije su dosudile faul u napadu Doužeru blizu odbrambenog polukruga. Loša odluka

U obrazloženju, Evroliga opisuje dalji tok gledanja na ovu spornu situaciju i naglašava:

- Pošto se može snimak pregledati, sudije nisu bile sigurne da li je defanzivac bio unutar ili van odbrambenog polukruga. Sudije su pregledale snimak i utvrdile da je defanzivac bio unutar polukruga. Prema propisima, ova vrsta odluke mora se preinačiti u ispravnu odluku. Sudije su prvobitnu odluku promenile u faul Blosomgejma, što je rezultiralo dva slobodna bacanja za Doužera. Ispravna odluka.

MN Press
 

- Na 20,3 sekunde do kraja utakmice, Zek Ledej hvata skok u Partizanovom reketu posle promašenog šuta Donatasa Motiejunasa. Ledej dodaje loptu do Kevina Pantera, Kevin Panter vraća loptu do Zaka ​​Ledeja koji dodaje loptu Doužeru. Dožer dodaje loptu, da pređe liniju sredine terena, do Alena Smailagića koji prima loptu za 11,0 sekundi u polju Monaka. Ovo je loša odluka bez oglašavanja, sudije su trebale da dosude prekršaj posle osam sekundi, što je trebalo da dovede do dodele poseda Monaku na 12,3 sekunde do kraja utakmice.

- Na 9,8 sekundi do kraja utakmice, Donatas Motiejunas je ušao u kontakt sa Alenom Smailagićem i sudije su dosudile ličnu grešku. Loša odluka. Gledanjem snimka utvrđeno je da je faul bio za nesportsku ličnu grešku. Ispravna odluka!

MN Press
 

- Na 1,2 sekunde do kraja Doužer ubacuje loptu iz auta dok ga brani Motejunas koji nedozvoljeno dodiruje loptu, pa se izvodi novi aut. Pre ubacivanja lopte Džordan Lojd i Zek Ledej su u kontaktu. Lojd drži obe svoje ruke oko Ledeja. Kazna za taj prekršaj bi trebalo da bude jedno slobodno bacanje za Ledeja i lopta iz auta za Partizan na mestu najbližem onom na kojem je prekršaj napravljen. Greška sudija što nisu dosudile faul.Tokom kontakta Lojda i Ledeja došlo je i do slučajnog kontakta dvojice igrača dok su padali na parket, što je bila posledica prvobitnog nedosuđenog prekršaja. Tokom pregledanja snimka, sudije nisu idetifikovale ili odredile nijedan potencijalni vid nasilja, pa su zadržale inicijalnu odluku. Sudije su vratile sat na 1,1 sekundu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike